Doğru işin mutfağında

Haberin Devamı

CENGİZ Dalgıç 42 yaşında genç bir girişimci. Zorluklarla mücadele edip, asla yılmayan cesur bir karaktere sahip. Hayat hikayesini dinleyince, 8 yıl önce İstanbul’da kurduğu ve bir sene sonra İzmir’i merkez üs yaptığı ‘Diva Endüstriyel Mutfak’ ve ‘By Kitchen’ markasıyla genç yaşında başarı basamaklarını nasıl hızla tırmandığına şahit oluyorsunuz. Hazırlık, kafe&bar ekipmanları, pişiriciler, teşhir üniteleri ve soğutuculardan oluşan zengin ürün gamı ve ‘Doğru işin mutfağı’ sloganıyla hedef büyüten By Kitchen, toplu yiyecek-içecek kültürünün oluştuğu işletmelerin tüm ihtiyacını tek başına karşılayabiliyor. Cengiz Bey, soyadından da anlaşılacağı gibi denizci bir aileden geliyor. Haliyle tekneden, denizden ve dalış yapmaktan büyük keyif alıyor. Şirketi çalışanların yönettiğini söylüyor ve ekliyor: “Ben onlara bu hedeflere ulaşabilmeleri için uygun ortam ve imkanı sağlıyorum. Başarı da, para da ancak paylaşılırsa güzel.” Yurt içinde adı bir çırpıda aklınıza gelebilecek tüm lezzet duraklarına ürünlerini sunan, yurt dışında da 11 ülkeye ihracat gerçekleştirerek adeta kabına sığmayan Cengiz Dalgıç’la sohbetimize bir ara bahçedeki Greek Danua cinsi iki köpeğinden biri olan Zeus da katılıyor ve kısa süreli bir heyecan dalgası yaşanıyor. Sohbetin kalan kısmı ise aşağıdaki satırlarda...

Haberin Devamı

Doğru işin mutfağında

OTOMOBİL
Orta karar bir sürücüyüm

* İlk arabam 2004 model siyah renkli Renault Megane’dı. Şu anda kırmızı Mercedes SLA kullanıyorum. Orta karar bir sürücüyüm. Bir otomobil alırken öncelikle güvenli olmasına bakarım. Konforlu ve sportif arabaları severim.

BESLENME
Beslenme tarzım değişti

* Son bir yıldır beslenme alışkanlığım değişti. Beyaz ekmek, yağ ve şekeri hayatımdan çıkardım. Kahvaltıda ağırlıklı olarak yulaf ezmesi ve haşlanmış yumurta yiyorum. Öğlenleri protein ağırlıklı (ızgara yağsız et veya tavuk) besleniyorum. Akşamları sebze ve meyve tüketiyorum. Ara öğün olarak meyve veya salata alıyorum.
* Yemem seçmem. Ispanağa bayılırım. Kırmızı eti çok severim. Haftada en az 2-3 kez tandır yerim.
* Mutfakla aram iyi. Yeni bir şeyler yaratmak hoşuma gidiyor. Lavaş ekmeğini, pizza hamuru gibi kullanıp onu farklı malzemelerle süslüyorum. Pazarları mutfak oğullarımla bana ait. Salatalar yaparız, meyve salatasında yeni türler deneriz.

Haberin Devamı

MEKAN
En iyi hizmeti isterim

* İzmir’de tercih ettiğim mekanların başında Etçibaşı, Kosova, Urla Beğendik Abi ve Urla Yengeç geliyor. İstanbul’da Sahan’a mutlaka uğrarım. Yurt dışında Çin’e çok gidiyorum. Ama sıkıntı yaşıyorum. Yemeklerde ağır koku var. Brezilya mutfağını ise beğeniyorum. Deniz ürünleri ve et çeşitleri hem zengin, hem de lezzetli.
* Bir mekanda rezerve edilen alanın özel olmasını ve servis kalitesini çok önemserim. Alabileceğim en iyi hizmeti almak isterim. Çünkü amaç sadece karın doyurmak değil. Sunuma da önem veririm.

SPOR
Artık bir yaşam koçum var

* Geçen yıl doğumgünümde, ‘Kendime vereceğim en iyi hediye sağlığım olur’ dedim ve sigarayı bıraktım. Yaklaşık 6 aydır bir yaşam koçuyla çalışıyorum. Dediğim gibi beslenme alışkanlığımı tamamen değiştirdim. Kardiyo ve vücut sıkılaştırma yapıyorum. Kitesurf son dönemdeki tutkum. Çok fanatik olmamakla beraber Galatasaraylıyım.

Haberin Devamı

Doğru işin mutfağında

TATİL
Mümkünse telefonum çalmasın

* Planlı tatiller yapıyoruz. Çocuklarım Miami’de doğdu, belli bir süre oraya gitmeleri gerekiyor. Bazen ben de onlara eşlik ediyorum. Çeşme’de teknemiz var, günübirlik Sakız’a gitmekten hoşlanıyoruz. Yemekler lezzetli, fiyatlar da makul. Tatil benim için dinlenmek demek. Tatilde telefonum çalmasın istiyorum.

HOBİ
Denizde huzur buluyorum

* Dededen gelen bir deniz merakım var. Soyadım da ‘Dalgıç’ zaten. Su sporlarını, dalmayı ve jet ski yapmayı seviyorum. 13.5 metrelik teknem var. Hızlı ve ödüllü bir tekne. Kaptanlığı da ben yapıyorum.

KARİYER
Fotokopi makinesi sattım

* Mersinli Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. İlk profesyonel işim 1992’de bir Amerikan firmasındaydı. Renkli fotokopi ve faks makinesi satışı yapıyorduk. Türkiye’de çok az bulunuyordu o zamanlar. Gelirler de yüksekti. Bir otobüs parasıydı fotokopi makinesi. Daha sonra şu anda çalıştığım sektörle ilgili bir firmada görev yaptım. Satış danışmanlığından başladım, genel koordinatörlüğe kadar yükseldim. Daha sonra iki ortakla bir iş kurduk. 2006’da oradan ayrılarak kendi firmam Diva Mutfak’ı hayata geçirdim.
* Firmamız başlangıçta İstanbul merkezliydi. Ancak oradaki yaşantı zor geldi. 7-8 ay sonra merkezi İzmir’e taşıdım. İspanyol bir firmanın distribütörüydük. Endüstriyel buzdolapları ve bulaşık makineleri satıyorduk. Sonraki dönemde zor yolu tercih ettik, ‘By Kitchen’ markasını yarattık. Kimse bize inanmadı. 6 ay ömür biçti. Bir hedef seçmek zorundaydık. ‘Bir marketing firması olmak istiyoruz’ dedik. Vida sıkmadan bir fabrikayla üretim yaptırma yoluna gittik. Sonradan sektörde taklitlerimiz bile çıkmaya başladı.
* Benim için amaç günü kurtarmak değildi. Onun için kendi markamızı ve kimliğimizi ortaya koyduk. Bugün Almanya, Bulgaristan, Hindistan, Mısır, Fransa, KKTC, Irak, Azerbaycan, Dubai, Ukrayna ve Kazakistan’a ihracat yapıyoruz. Bu şirketi çalışanlar yönetiyor. Bu şirket çalışanların hedeflerine ulaşması için finansörlük yapıyor. Aklı başında bütün fikirlere açığız. Takım ruhu halinde hareket ettiğimiz için başarılıyız.
* Küçükken yazın mobilya mağazasında, gazete bayisinde, rulman fabrikasında çalıştım. Küçük yaşlarda ticaretin içinde olmam insanlarla rahatlıkla ikili diyalog kurmamı sağladı.
* Çocukluğumdan beri pilot olup uçak kullanmayı çok isterdim. Hala da bu hedefin peşindeyim.

Haberin Devamı

Doğru işin mutfağında

MODA
Renklerin gücüne inanırım

* Kıyafetlerimi kendim alırım. Genelde hazır seçimler yapsam da bazen takımlarımı diktirmem de gerekiyor. Canlı ve renkli giyinmeyi seviyorum. Takım elbisede İtalyan kesimi hoşuma gidiyor.

SOSYAL MEDYA
Özelim göz önünde olmasın

* Şirketimizin sosyal medya hesabı var. Benim ise kişisel hesabım yok. Özel hayatın çok fazla göz önünde olmasının doğru olmadığını düşünüyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Dostlukları görülmeye değer

* İşyerinde iki köpeğim var. İsimleri ‘Zeus’ ve ‘Hera’. İkisi de Greek Danua cinsi ve 1.5 yaşında. Çok iriler, ama çok iyi huylu köpekler.

Doğru işin mutfağında

HAYAT FELSEFESİ
Değerli insan, bilen değil yapabilendir. ‘Ben bunun böyle olacağını biliyordum zaten’ diyen değil, işi yapan kıymetlidir. Yani lafa değil icraata bakmak gerekli.

Haberin Devamı

KİMDİR?
Adı: Cengiz Dalgıç
Doğum yeri ve yılı: Bornova İzmir, 1973
Eğitimi: Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü
İşi: Diva Endüstriyel Mutfak’ın kurucusu
Burcu: Yengeç
Medeni durumu: İpek Dalgıç’la evli. Sarp (13) ve Çınar (8) adlı iki çocuk babası

Yazarın Tüm Yazıları