Onun işi havuz problemi çözmek

Haberin Devamı

ONUN da çoğumuz gibi, çocukken harçlığını çıkarmak için küçük iş deneyimleri oldu. Lise yıllarında elektrik mühendisi olmak istiyordu. Ama makine mühendisi çıktı. Okulu bitirir bitirmez Ahmet Yar Isıtma Soğutma’da iş hayatına adım attı. Daha sonra farklı iş deneyimleri oldu. Takvimler 1994’ü gösterdiğinde, kendi işinin patronu olmaya karar verdi, Pekcan Mühendislik’i kurdu. İlk başta sadece proje ve taahhüt işleri yapan Alp Pekcan, 1998’de de Pekcan Havuz’u hayata geçirdi. 20 yılda 2 binin üzerinde proje gerçekleştiren Alp Pekcan, bugün havuz problemlerini çözüyor! Ayrıca, yakın zamanda kurduğu Havuz Market’le de perakende sektöründe yerini aldı.
Pekcan Havuz’un kurucularından Alp Pekcan’la şirketin dünü, bugünü ve yarınını konuştuk. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisiliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İzmir’de kalmaya karar veren ve iş bulan Alp Pekcan, o süreci şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Elektrik mühendisi olmak istiyordu ama

“Profesyonel anlamda ilk iş deneyimim Ahmet Yar Isıtma Soğutma firmasında oldu. Daha sonra Artes Mekanik Tesisat’ta çalışmaya başladım. Kısa sürede baş mühendis oldum. 1994’te kendi işimi kurmaya karar verdim ve Pekcan Mühendislik ortaya çıktı. İlk başlarda proje ve taahhüt işleri yapıyorduk. 1998’de Pekcan Havuz’u kurduk. Lise yıllarında elektrik elektronik mühendisi olmak istiyordum. Ama makine mühendisi oldum. İyi ki de olmuşum. Çevre mühendisi olan şirket ortağı eşim Nurdan Pekcan’la dört kişilik çekirdek kadroyla başlayan süreçte başarılı ve istikrarlı bir grafik sergiledik. Bugün her türlü havuz, jakuzi, sauna, buhar banyosu, Türk hamamı, spa, atık su arıtma, proje danışmanlık, servis bakım alanlarında hizmet veriyoruz. Ege Bölgesi’nde pek çok projede bizim imzamız var.”

Onun işi havuz problemi çözmek

SEKTÖRÜN ÜÇÜNCÜ KUŞAK TEMSİLCİSİ

Bugün Türkiye genelinde havuz ve spa işi yapan 2 bine yakın firma bulunuyor. Havuz sektörünün ana merkezi, birçok alanda olduğu gibi İstanbul. Alp Pekcan, sektörün ikinci üretim merkezinin İzmir ve Antalya olduğunu söyleyerek, kendilerinin üçüncü kuşağı temsil ettiğini dile getirdi. Havuz sektörünün çok eski olmadığını anlatan Pekcan, Türkiye’nin sayılı, Ege’nin ise lider kuruluşları arasında yeri aldıklarını söyledi. 6 yıl önce spa sektörüne de adım attıklarını belirten Alp Pekcan, “Spa grubunda yüzde 70 ticari, yüzde 30 ise bireysel; havuz grubunda ise yüzde 60 ticari, yüzde 40 bireysel müşterilere hitap ediyoruz. Sistem referans üzerinden yürüyor. Memnun olan bir müşterimiz mutlaka başkalarına öneriyor. İlk yıllarda ağırlıklı olarak Bursa ve İzmir’de çalışıyorduk. Şu anda Ege’ne seçkin projelerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Onun işi havuz problemi çözmek

BU MARKET BAŞKA
Pekcan Havuz, kısa süre önce Havuz Market’i kurarak perakende ayağında da ‘varım’ dedi. “Bu konsepti Türkiye’de ilk uygulayan firma biziz” diyen Alp Pekcan, yeni konseptleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Narlıdere’de hizmete giren markette müşterilerimiz satış temsilcileriyle görüşerek ihtiyacı olan ürünleri alabilecek. Aynı konsepti, 2015’ten itibaren Çeşme’de de uygulayacağız. Pekcan Havuz Market’te müşteriler market arabalarıyla gezerek diledikleri ürünleri seçebilecek. Amacımız sunum yaratıp, talebi artırabilmek. Kaliteli ve zengin çeşitli ürünleri müşterilerimize sunabilmek. Kısa süre sonra online satış sitesi havuzdayim.com da hizmete açılacak. Doğru parametreleri yerine getirdiğinizde müşteri sizi bir noktaya kadar taşıyor. Bir noktadan daha ileri gitmek için yeni yatırım yapmak durumundasınız. Hiçbir ekonomik krizde personel çıkarmadık. Daha çok devinim, daha çok çalışma, kar marjını kısma, satılabilir fiyat eşiğini yeni ürünlerle ortaya çıkarma yoluna gittik. Krizlerde büyümek doğrudur. Çünkü kriz yıllarında küçülürseniz ardından gelen devinimi karşılayamazsınız.”

Haberin Devamı

YAZIN EN İYİ ALTERNATİFİ
Şehir dışındaki tatil bölgelerine gidemeyenler için havuz kullanımı iyi bir alternatif. Tabii burada hijyen önemli. Alp Pekcan, havuzların hijyen ve sağlık kontroleri hakkında şunları söyledi: “Kurum içi sağlık taramaları ve eğitimlere önem veriyoruz. Tüm şirket personelini periyodik olarak sağlık kontrolünden geçiriyoruz. Hem personelimizin, hem de halkımızın sağlığını korumak adına bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz.”

Onun işi havuz problemi çözmek

20 YILDA BİN PROJE
20 yılda 2 binin üzerinde projeyi hayata geçirdiklerini belirten Alp Pekcan, Folkart Mavişehir, Gaziemir’de 4 bin metrekarelik Fes Spa, Yunusoğlu Narlıdere ve Korupark Balçova Siteleri, Manisa Universiade ve Kavuklar Point Bornova’nın Pekcan Havuz’un başarılı projeleri arasında yer aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

OLMAZSA OLMAZ PERSONEL SIKINTISI
Hemen her sektörün yaşadığı en büyük problemin yetişmiş personel sıkıntısı olduğunu ifade eden Alp Pekcan, bunu mühendislerinin verdiği iç eğitimler, teknolojik cihaz ve ihracatçı firmaların teknik personeli ile yatırımcıların verdiği eğitimlerle aşmaya çalıştıklarını kaydetti.

Onun işi havuz problemi çözmek

İZMİR PARLAYAN YILDIZ
Sektörün İzmir’deki konumu ve geleceği hakkında da değerlendirme yapan Alp Pekcan, sözlerine şöyle devam eti: “Bakım onarım hizmetlerinde gözle görülür artış yaşanıyor. Yeni imar düzenmeleri, havuzların ruhsat açısından kabul edilebilir ölçüye çekilmesi ve belli bir standarda bağlanması da bu durumu etkiledi. Bir deniz kenti olan İzmir’de turistik yatırımların artacağını düşünüyorum. İstanbullu büyük yatırımcı firmalar da İzmir ve Çeşme’ye gelmeye başladı. Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne hareket getirecek. Biz de kentsel dönüşüme paralel olarak yatırım planlarımızı oluşturmaya çalışıyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları