Bir yılda 5 milyon araç satıldı

Güncelleme Tarihi:

Bir yılda 5 milyon araç satıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 13:44

Türkiye geneli geçen yıl devir tescil işlemi yapılan motorlu kara taşıtı sayısı 5 milyon 73 bin 592 olarak gerçekleşti

Haberin Devamı

Türkiye geneli geçen yıl 5 milyondan fazla kişi, yeni ya da ikinci el araç sahibi oldu.

TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl devir tescil is¸lemi yapılan motorlu kara taşıtı sayısı 5 milyon 73 bin 592 olarak gerçekleşti. Buna göre geçen yıl 5 milyondan fazla sıfır ya da ikinci el araç, yeni sahibinin oldu.

Devri yapılan araçların yaklaşık 3 milyon 393 binini otomobiller, 131 binini minibüsler, 62 binini otobüsler, 852 binini kamyonetler, 169 binini kamyon, 269 binini motosiklet, 2 binini özel amaçlılar, 192 binini ise traktörler oluşturdu.

1 Mayıs 2010 tarihinde bas¸latılan bir uygulama ile ikinci el arac¸ların devir tescil is¸lemi noterlerce sonuc¸landırılmaya bas¸lanmıs¸tı. Bu kapsamda arac¸ların devir ve tescil is¸lemlerine ait bilgilerin Emniyet Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nden alınmasına karar verilmişti.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ ve TU¨VTU¨RK (Arac¸ Muayene I·stasyonları) ile GİB arasında gerc¸ekles¸tirilen gerc¸ek zamanlı veri paylas¸ımı sayesinde mu¨kelleflerin vergi dairelerinden ilis¸ik kesme belgesi almalarına gerek kalmamıs¸ olup; satıs¸, devir veya muayeneye konu edilen motorlu arac¸lara ilis¸kin vergi ve ceza borc¸larının olmaması halinde Emniyet Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ne (Noterlere) devir is¸leminin, TU¨VTU¨RK'e ise teknik muayenesinin yapılmasında sakınca olmadıgˆı bilgisi anlık olarak go¨nderiliyor.

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre mart ayı itibariyle Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyon 148 bin 386 olarak gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!