Dünya yanıyor, para 'bana mısın' demiyor ama...

Güncelleme Tarihi:

Dünya yanıyor, para bana mısın demiyor ama...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 11:06

Dünya yanıyor. ABD-Rusya gerilimi zirve yaparken Ortadoğu Gazze operasyonu ile kaynıyor. Ancak dün özellikle Amerikan borsaları yaşanan tüm jeopolitik risklere 'bana mısın' demeyerek yükselmeye devam ediyor. MarketWatch yazarı David Weidner ise ABD'nin katılmadığı bir çatışma çıksa da piyasalarda büyük çalkantı yaratabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Malzeya Havayolları'nın Ukrayna havasahasında düşürülmesi, İsrail'in Gazze operasyonu zaten artan jeopolitik risklere yenisini de ekledi. Uzmanlar bu risklerin 2008 küresel krizden bu yana en tehlikeli jeopolitik atmosferin yaşandığını belirtti.

Ancak ABD borsaları yaşanan bu gelişmelere adeta 'bana mısın' demedi. Dow Jones Industrial endeksi yüzde 0,73 yükselerek tekrar 17 bin seviyesinin üstüne çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2.49'a yükselirken yatırımcıların risk iştahının sürdüğünü gösterdi.

"PİYASALAR HAFİFE ALIYOR"
Geçmişte ise piyasalar bugünkünden çok farklı tepkiler vermişti. 11 Eylül saldırılarının olduğu ilk iş gününde borsalar yüzde 7.1 düşmüştü. Küba füze krizinin yaşandığı 1962'de ABD borsaları bir ay içinde yüzde 20 düşüş gördü. Bugün ise borsalar düşmediği gibi ralli yaparak kritik seviyeleri aştı.

Haberin Devamı

Ancak bazı uzmanlar bu durumdan endişeli. MarketWatch yazarı David Weidner şu sıralar piyasaların yaşanan gelişmeleri yanlış okuduğunu belirtti. Wiedner ABD'nin katılmadığı bir savaş olsa bile yeni bir savaş ya da çatışma alanının ortaya çıkmasının ardından dengelerin tamamen değişebileceğini belirtirken "petrol ve emtia fiyatları sert bir şekilde yükselebilir. Ticari yollar sekteye uğratılabilir, ticari yaptırımların kapsamı genişleyebilir" diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!