Gazze'den acı bilanço: 78'i çocuk 333 ölü

Güncelleme Tarihi:

Gazzeden acı bilanço: 78i çocuk 333 ölü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 11:00

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 333'e, yarananların ise 2 bin 385'e yükseldi.

Haberin Devamı

Gazze'deki görevi fiili olarak devam eden Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye havadan, karadan ve denizden yürüttüğü saldırılarda 78'i çocuk, 28'i kadın 333 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 385 kişinin de yaralandığını belirtti.

'310 HEDEF VURULDU'
İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik başlattığı kara saldırısından bu yana 310 hedefi vurduklarını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Ordu, Gazze'de aralarında 112 komuta merkezi, 95 roket atılan tesis,13 tünel ve 31 karargah girişinin de bulunduğu 310 noktayı hedef aldı. Kara operasyonundan bu yana Gazze'den İsrail'e yüzde 33'ü Gazze'nin kuzeyinden, yüzde 24'ü Gazze'den, yüzde 24'ü Deyr el-Belah'tan, yüzde 10'u Han Yunus'tan ve yüzde 8'i Refah'tan olmak üzere 160 füze atıldı" denildi. Açıklamada, İsrail'in "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye başlattığı saldırılardan bu yana 2 bin 300 hedefi vurduğu, Filistin tarafından buna karşılık bin 663 füzenin İsrail'e fırlatıldığı, bunlardan bin 247'sinin İsrail'in kuzey, güney ve merkezdeki bölgelerine düşerken, 346'sının "Demir Kubbe" savunma sistemi tarafından imha edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

İLK DEFA İSRAİL TARAFINDA ÇATIŞMA
İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara saldırısından bu yana ilk defa sınırın İsrail tarafında meydan gelen çatışmalarda bir Filistinlinin hayatını kaybettiği, iki İsrail askerinin yaralandığı ileri sürüldü. İsrail ordusunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "İsrail Hamas'ın sızma girişimini engelledi. Gazze sınırı yakınlarında İsrail tarafına geçen Filistinliler ile İsrail devriyesi arasında çatışma çıktı" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "Hamas mensupları, İsrail'e tüneller aracılığıyla sızdı. İki İsrail askeri de çatışmalarda yaralandı" ifadesi kullanıldı.

ÇİN'DEN SERT TEPKİ
Gazze'deki durumu değerlendirmek üzere dün yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında, Çin'den İsrail'e adeta tepki yağdı. Toplantıda söz alan Çin Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, uluslararası çağrılara rağmen İsrail'in havadan büyük çaplı bombardıman yürüttüğünü ve karadan işgal başlattığını, bu durumun çocuk ve kadınlar dahil olmak üzere ağır sivil can kayıplarına yol açtığını kaydetti.

Haberin Devamı

'GÜÇ SUİSTİMALİNİ KINIYORUZ'
Konuşmasında İsrail'i önce örtülü olarak hedef alan Daimi Temsilci Liu, "Çin, güç suistimalini kınar ve her ne mazeretle olursa olsun sivil can kayıplarına yol açan eylemleri kabul edilemez bulur" ifadesini kullandı.

ABLUKA KALDIRILMALI
Kuvvet kullanımına karşı çıktıklarını belirten Liu Jieyi, "Güç, sorunları çözmek yerine daha fazla kan dökülmesine ve nefrete yol açar" diyerek, şunları söyledi:

“Tarafları bir an önce ateşkes yapmaya, Gazze'deki kara birliklerini derhal çekmeye, Gazze'ye ablukayı tamamen kaldırmaya ve yerel halkın sefaletini hafifletmek üzere uluslararası yardımlara izin vermeye çağırıyoruz."

'İSRAİL PROAKTİF DAVRANMALI'
Daha sonra açıkça İsrail'in adını kullanan Liu Jieyi, "Dominant güç olarak, İsrail proaktif davranmalı ve barış görüşmeleri için gerekli koşulları yaratmalıdır" şeklinde konuştu. BM'nin beş daimi üyesinden biri olan Çin'in temsilcisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bu aşamada elzem olan, İsrail ve Filistin taraflarının uluslararası toplumun ateşkes girişimine olumlu yanıt vererek derhal ateşkes gerçekleştirmesi ve kara harekatı ya da roket fırlatma gibi gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınmasıdır. Filistin halkının tam egemenliğe haiz, başkenti Doğu Kudüs olan ve 1967 sınırlarına dayalı bağımsız bir Filistin devleti kurma çabalarını destekliyoruz. Filistin'in BM ve diğer uluslararası kuruluşlara kabulünden yanayız."

İsrail, 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye başlattığı saldırıların ardından, perşembe akşamı da kara saldırısına başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!