İsrail’e ‘katil’ demek yetmez

Güncelleme Tarihi:

İsrail’e ‘katil’ demek yetmez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 01:39

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail’in Gazze saldırısıyla ilgili “Bu sorun İsrail’e katil demekle, bağırmakla çözülmez, uluslararası adım atmak gerekir” dedi. Seçim çalışmaları kapsamında Konya’ya giden İhsanoğlu, Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra vatandaşlara hitap etti. İhsanoğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

AŞIKLARIN KABESİ

Hazreti Mevlânâ’nın huzurunda olmak büyük bir şereftir. Burası benim adımı aldığım yer. Burası aşıkların Kâbe’sidir. Biz bu şerefli yolculuğa sevgi, saygı, dirlik, birlik ve ekmek için çıktık. Ekmeği büyütmek için çıktık. Bu demokrasi yarışında herkese saygılıyız. Herkesten aynı saygıyı beklemek de hakkımızdır. Bu makam için yarışanlar birlik beraberlik içinde olmalı. Fitne ve fesat içinde olmamalıdır. Etrafımıza bir bakın, insanlar ölüyor. Milyonlarca insan başka yerlere sığınıyor. En başta Türk milleti birlik beraberlik içinde olmalıdır. Boynumda iki atkı var, bir tanesini Filistinli biri (cami çıkışında), diğerini ise Hazreti Mevlânâ’nın torunları verdi.

ADIM ATMALIYIZ

Umarım Gazze’deki kardeşlerimize yapılan zulüm son bulur. Dünyanın bunu görmesi gerekiyor. Gerekli teşebbüsler yapılmalı. Güvenlik Konseyi’nin kararı eksik çıktı. İsrail’in savaş suçlarının içinde olmasını kınamadılar. Filistin artık Birleşmiş Milletler üyesi olduğuna göre uluslararası ceza mahkemesi hakkı doğmuştur. Buna destek vermeliyiz. İsrail’in bundan önceki savaş suçunda Cenevre’ye gidip karar çıkarmıştı. Güney Afrikalı bir hâkimin eşliğinde bir heyet kurulmuştu. Burada ilk defa suçlandı. Bu tescil edildi, Birleşmiş Milletler’e de bunu kabul ettirdik. Şimdi yapılması gereken tekrar çıkarılması. Bunun tekrar edilmesi gerekir. Kimse orada savaşabilir mi bilmiyoruz. Ama şunu da biliyoruz İsrail’e sadece katil ve zalim demekle, bağırmakla problem çözülmez. Uluslararası adım atmak gerekir. Biz bunu kullanacağız. Filistin’e yardımları, Diyanet Vakfı, Kızılay, hayır cemiyetleri ile yapın.

Haberin Devamı

BÖYLE BİR TÖREN HERKESE YAPILMIYOR

(Mevlânâ’nın torunlarının verdiği atkının sorulması üzerine) Bu renk Mevlânâ’nın en sevdiği renktir. Bu törenin takdimi sanıyorum herkese yapılmıyor.

(2010 yılında İsrail’in vetosunu kaldırmasıyla Türkiye OECD’ye katılabilmişti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?) Bu konudaki en iyi cevabı Numan Kurtulmuş verdi. Onun açıklamalarına bakılması gerek.

SOSYALİST DESTEĞİ

TÜRKİYE Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) ve Devrimci Halk Partisi (DHP) de Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek verdiklerini açıkladı. TBMM’de açıklama yapan TSİP Genel Başkanı Turgut Koçak, sosyalistler olarak toplumsal muhalefet sergilemek zorunda olduklarını belirterek, “Bu ülkenin insanlarının küçük de olsa bir zafere gereksinimi vardır. Bu zafer cumhurbaşkanı seçimlerinde kazanılacaktır” dedi. DHP Genel Başkanı Ömer Gürcan da Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı makamına gelmemesi gerektiğini savundu. CHP’li Veli Ağbaba da iki sol partinin İhsanoğlu’nu desteklemelerinden memnun olduklarını ifade ederek, “Umarım ilk turda sonuç alırız” dedi. Böylece İhsanoğlu’nu destekleyeceklerini ilan eden partilerin sayısı 9’a yükseldi. ANKARA


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!