Aktif yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Aktif yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 01:39

İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekâtı başlatmasının ardından Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü.

Haberin Devamı

Mahmud Abbas, İsrail ile Filistin arasında ateşkesin sağlanıp, yeniden barış görüşmelerine başlanılması için “aktif yardım” istedi. Cumhurbaşkanı Gül de 4 maddelik yol haritasını Abbas’la paylaştı.

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dün İstanbul’daki Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde buluştu. Baş başa bir saat süren görüşmede Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara operasyonunun başlaması ve sonrasında yaşananlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Abbas, Filistin’de daha önce El Fetih ile Hamas arasında kurulmuş “ulusal birlik hükümeti”nden İsrail’in rahatsızlık duyduğunu anlattı.

KATKIYA HAZIRIZ

Birleşme sonrası bölgede provokasyona açık birbirinden ilginç gelişmeler olmasına dikkat çeken Abbas, yeniden barış sürecinin sağlanması için Ankara’nın aktif devrede olmasına olumlu bakacakları mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Gül de, Türkiye’nin bununla ilgili yol haritasının, “Önce ateşkesin sağlanması, daha sonra Gazze’ye acil insani yardımın sağlanması, ulusal birlik hükümetinin daha kapsamlı harekete geçmesi ve son olarak taraflar arasında barış görüşmelerine başlanılması” olarak şekillendiğini belirterek, Türkiye’nin bu doğrultuda katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Gül, Türkiye’nin Gazze halkına yardıma devam edeceğini belirtti.

Öncelik kanın durması

Haberin Devamı

Filistin Devlet Başkanı Abbas ile Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’ndeki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. “Birinci öncelik Filistinli çoluk çocuk masum insanların kanının akmasının engellenmesi” diyen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Zaten eziyet çeken, zulüm gören, işgal altında olan, şehitler veren, gözyaşı döken, ıstıraplar içinde olan Filistin halkı bu mübarek Ramazan ayında tekrar büyük çileler çekmeye başladı. İsrail saldırıları aslında ulusal birliği de hedef alıyor. Çünkü Filistinlilerin bir araya gelmesinden, büyük uzlaşıyı gerçekleştirmesinden en çok rahatsız olan İsrail. Birinci öncelik ateşkesin sağlanması ve 2012’deki gibi bir mutabakatın ortaya çıkması ve sürdürülebilir bir halin alması.”

Haberin Devamı

Abbas ise şunları söyledi: “Sizleri Filistin meselesine ilişkin temel ortak görüyoruz. İsrail, Filistinliler arasındaki uzlaşıyı istememektedir. İsrail bizim BM’ye ve uluslararası örgütlere üyeliğimizi de istememektedir. Başkent Kudüs olmak üzere bağımsız bir Filistin devletinin gerçekleşmemesi için çabalarımızın sekteye uğratılması için İsrail sürekli bahaneler yaratmaktadır. Bizim talebimiz üzerine Mısırlı kardeşlerimiz girişimde bulundu. İsrail tarafı ateşkesi kabul etti, bizim Filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail tarafını zora sokalım. Biz dünya halkları gibi bağımsız bir devletimizin olmasını istiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!