AB Bakanı Çavuşoğlu Ukrayna'da

Güncelleme Tarihi:

AB Bakanı Çavuşoğlu Ukraynada
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2014 19:57

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın reform kararlılığını desteklediklerini, ve Türkiye'nin desteğinin Ukrayna yönetiminin yanında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun daveti üzerine geldiği Kiev'de resmi temaslarda bulundu. Petro Poroşenko'nun yanı sıra Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Boris Lojkin ile görüşen Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile de bir araya geldi. Çavuşoğlu'nun Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile görüşmesi ise Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya uçağına ilişkin yoğunluk nedeniyle iptal edildi.

Bakan Çavuşoğlu, Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı basına kapalı görüşmenin ardından AA muhabirine değerlendirmede bulundu.


Ukrayna'da ilk olarak Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Cemiloğlu ile bir araya geldiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Kendisi şu anda Kırım'a giremiyor. Rusya'dan bu yasağı kaldırmasını istiyoruz. Başbakanımız da zaten bunu Putin'e birkaç defa ısrarla söyledi ve bu konuda Rusya'nın olumlu adım atmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Ukrayna'ya ziyarette bulunmayı planladığını bildiren Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi istediklerini söyledi.


Poroşenko ile faydalı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Ben gerçekten Cumhurbaşkanı Poroşenko'ya çok teşekkür ediyorum. Dünkü yolcu uçağının düşürülmesi, kendi uçaklarının düşürülmesi ve sürekli bir telefon trafiği, gerek Obama gerekse Malezya Başbakanı, İngiltere Başbakanı, Hollanda Başbakanı görüşmeleri arasında çok stresli bir ortamda bizi de kabul ettiler. Bu görüşme Poroşenko yönetiminin ve Ukrayna'nın ülkemize verdiği önemin de başka bir göstergesidir" dedi.


Türkiye ve Ukrayna arasındaki işbirliğine yönelik önemli konuları ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Sayın Başbakanımızın mesajlarını ilettik. İşbirliğimizi daha da artırmak ve ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek konusunda kendisinin de Sayın Başbakanımıza mesajları var. Kendisinin özellikle reform kararlılığını desteklediğimizi, ülkesi için yaptıklarını memnuniyetle karşıladığımızı ve Türkiye'nin desteğinin yanların da olduğunu da bu vesileyle vurguladık."

Haberin Devamı


Çavuşoğlu, Ukrayna'nın yeni yönetimiyle birçok şeyi değiştirmeyi hedeflediğini dile getirerek, "Ukrayna yolsuzlukla mücadele etmek istiyor ve ülke ekonomisini herşeyden önce yeniden yapılandırmak istiyor. Sosyal politikalarını hayata geçirmek istiyor. Yine ülkedeki altyapıyı güçlendirmek istiyor ve bu konularda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyor" diye konuştu.


Türkiye'nin memnuniyetle bu konulardaki tecrübelerimizi paylaşabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, bu konuda özellikle çalışma yapmak için Türkiye'nin deneyimlerini ve yaptıklarını göstermek için Poroşenko'yu Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.


Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Klimkin ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada ise Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteğini yinelediklerini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı söyledik. Diğer taraftan hem iki ülke arasındaki ilişkiler konusunda hem de serbest ticaret anlaşmasının bir an evvel artık yürürlüğe girmesi konusunda hemfikir olduk" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı


AB ve uluslararası örgütler nezdinde işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:


"Ukrayna'nın dostu olduğumuzu ve bu konularda Ukrayna'nın destekçisi olup tecrübelerimizi paylaşacağımızı söyledik. Dışişleri Bakanı, Malezya uçağı ile ilgili ellerinde belgelerin olduğunu söylediler. Ama tabii tüm bunların araştırılması için ABD, İngiltere, Hollanda, Malezya'nın yanı sıra uluslararası soruşturma yapılması için herkesle işbirliğine hazır olduklarını, uzmanların gelmesi gerektiğini söylediler."


- İş adamlarıyla bir araya geldi -


Çavuşoğlu, daha sonra Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği rezidansında Türk iş adamları ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, ülkenin zor bir dönemden geçtiğini fakat Ukrayna'nın potansiyelinin bulunduğunu belirtti. İki ülke arasındaki potansiyelden Türk iş adamlarının en iyi şekilde istifade edeceklerine yönelik inancını paylaşan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye olarak bu konudaki desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

Haberin Devamı


Çavuşoğlu'na Kiev'deki temaslarında Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ile Büyükelçilik Müsteşarı Evren Müderrisoğlu da eşlik etti. Görüşmelerini tamamlayan Bakan Çavuşoğlu daha sonra Türkiye'ye dönmek üzere Kiev'den ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!