Muhteşem ikili

Haberin Devamı

Temelleri Hacı İrfan Mersin tarafından 1947’de Denizli Sarayköy’de 5 metrekarelik bakkal dükkanında atılan, günümüzde otomotiv, akaryakıt, madeni yağ, sigortacılık ve tarım alanlarında hizmet veren Sadık Grubu, Turgay ve Oktay Mersin kardeşlerin yönetiminde emin adımlarla büyümeye devam ediyor.

Muhteşem ikili

TURGAY MERSİN OKTAY MERSİN


Bu yılın başında yönetim kurulu başkanlığını ağabeyi Oktay Mersin’den devralan Turgay Mersin tam bir organizatör... İş hayatında, aile yaşamında tüm etkinlikleri bir bir planlıyor. Bu özelliği nedeniyle aile bireyleri ve yakınlar tüm aktiviteleri ona emanet ediyor. O da sevdiklerinin kendisine ihtiyacı halinde bütün imkanlarını seferber etmekten kaçınmıyor. Gözlemlemeyi çok seviyor. Gittiği yeri, verdiği sözü asla unutmuyor. Öngörülerine çok güveniyor. Başarının tesadüf olmadığına ve iş insanının başarısının burada yattığına inanıyor. Picasso’nun, “Yapabileceğini düşünen yapabilir, yapamayacağını düşünen yapamaz. Bu değişmez ve tartışılmaz bir kuraldır. Hayal ettiğin her şey gerçektir” sözünden hareketle ortak hayallerinin peşinden tutkuyla koşuyor ve hedeflerini her geçen gün büyüterek gerçekleştiriyor. ‘Bir olabilmek, biz olabilmek’ ilkesiyle adeta kendisiyle yarışıyor.
Ağabey Oktay Mersin, başarının detaylarda gizli olduğuna inanıyor. Düzgün aile yaşamının ömrü uzattığını düşünüyor. “Ailem benim her şeyim. İş yaşamımdaki başarıyı aileme borçluyum” diyor. Başarıyı, çalışma hayatıyla ilgili konularda yazılar okumayı çok seviyor. Vatandaşlık görevi olarak düşündüğü sivil toplum kuruluşlarında aktif görev almaktan hoşlanıyor. Bir koltukta birkaç karpuzu birden taşıyabiliyor. Dünyanın en prestijli iş dünyası dergilerinden Fortune Türkiye tarafından 2013’ün en başarılı 50 iş insanından biri seçilmiş. Ekonomist’in bu yıl açıkladığı Anadolu’nun en etkin 50 iş insanı listesinde de yer almış. “Ticareti babamızdan öğrendik. Onun, ‘Bitmeyen param olacağına bitmeyen itibarım olsun’ sözünü kendisine düstur edindik. Sözüne, ticaretine güvenilen ve ahlaki değerlerine bağlı bir firmayız. Farklılıklar yaratarak çalıştık. Daha iyi ve kaliteli hizmeti benimsedik. Uzun vadeli düşündük. Çalışanlarımızın ve müşterilerimizin memnuniyeti üzerine kurulu bir sistemimiz var. Araba kullanmayı bilmeyen, direksiyonuna dahi dokunmamış bir babanın çocukları olarak bugün Türkiye’de hatırı sayılır araç satışı yapıyoruz. Ege’de olsun, Anadolu’da olsun bilinen, sayılan bir firma yaratmanın keyfini, gururunu yaşıyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
TM: Beni öldürmeyen beni güçlendirir.
OM: İşte olduğu gibi özel yaşamda da huzur.

Haberin Devamı

OTOMOBİL
Ona ‘Yamuk Bacak’ derdik

TM: İlk arabam o dönemlerin Mercedes’i bordo renkli Murat 124’tü. Şimdi satışını yaptığımız tüm markaları tercih ediyorum. Son dönemde şoför kullanmaya başladım. Bir araçta güvenlik ve rahatlık ararım. Kurallar dahilinde, yaşamın gereği genellikle hızlı bir şofördüm. Şimdi daha sakinim diyebilirim.
OM: Ailemize ait ilk taşıtımız 1966 model mavi renkli Skoda bir kamyonetti. Ona ‘Yamuk Bacak’ derdik. Yük konduğumuzda tekerleri düzelirdi. 10 yıldır arabamın direksiyonu şoförüme emanet. Kullandığım dönemde Trafik kurallarına her zaman uydum. Limitler dahilinde hız da yaptım.

BESLENME
Tüm aileyi masada isterim

TM: Genelde az yiyen biriyim. Sabahları peynir, zeytin, bal, reçel ve tereyağından oluşan kahvaltımı yaparım. Maydanoz ve nar suyu içerim. Ara öğün olarak ceviz atıştırırım. Akşam fazla yediğimi düşünüyorsam bir sonraki gün mutlaka dengelemeye çalışırım.
OM: Öğlen yemek yemem. Ancak kahvaltı ve akşam yemeğini atlamam. Kaçta oturursak oturalım masada tüm ailenin olmasını isterim. Az yerim ama sofrada gözüm doysun isterim. Dolayısıyla eksiksiz olmasını arzularım. Yemek seçmem. Daha doğrusu evlenmeden önce seçerdim. Biliyorsunuz anneler bu konuda daha yumuşak. Beğenmediğiniz yemek olduğunda, “Haydi, o zaman sana yumurta kırayım” derler. Evlendikten sonra daha çok sebze yemeklerine alıştım. Yine de kapuska ve pırasayı pek sevmem. Mutfakla aram kötü. Evde su bardağının bile nerede olduğunu bilmem.

Haberin Devamı

MEKAN
Kendimi ödüllendiririm

Muhteşem ikili

TM: Yoğun iş temposu sonrasında çalıştığımın karşılığını almayı severim. Bu yüzden en iyi olanı tercih ederek kendimi ödüllendiririm. Kaliteli servisi olan, lezzet sunan et ve balık restoranlarını tercih ederim. İzmir’de 1’inci Kordonboyu Balık Pişiricisi, Deniz Restaurant; İstanbul’da Park Fora, Beyti, Lucca; Antalya’da 7 Mehmet; Denizli’de Marina ve Garson Şükrü favorilerim arasında. Bir mekanda lezzet başta olmak üzere, servis, işine saygılı personel ve temizlik ararım.
OM: Et ve balık restoranlarını tercih ederim. Temiz, salaş, küçük ama lezzetli mekanları arayıp bulmaya çalışırım. Turgay’ın söylediklerine ek olarak İstanbul’da Nusret, Rumeli İskele ve Kaşıbeyaz’da oturmaktan keyif alırım.

Haberin Devamı

SPOR
Gençliğimde top koşturdum

Muhteşem ikili

TM: Genç yaşlarda futbol oynardım. Son yıllarda ise işten kalan zamanlarımda arkadaşlarımla bol bol yürüyüş yapıyorum. Fırsat buldukça kayak kaymaya da gidiyorum. Başkan yardımcısı olduğum Denizlispor ve Fenerbahçe’yi tutuyorum. Tenis oynayıp yüzmeyi de çok isterdim. Yüzme hayalimi milli yüzücü oğlum Ege gerçekleştiriyor.
OM: Yürüyüş yapmayı, fırsat buldukça yüzmeyi seviyorum.

TATİL
Eşim Ümran çantam gibidir

Muhteşem ikili

TM: Yılda 3-4 kez iş dolayısıyla çocuklarla beraber yurt dışı gezilerimiz oluyor. Onun dışında benim için tatil hafta sonu ailem ve arkadaşlarımla kızım Lal’in ismini taşıyan teknemde bir araya gelmek. Onun dışında zaman ayıramıyorum.
OM: Özel bir tatil programım yok. Genelde iş seyahatlerimi fırsata çevirerek ailemle beraber dünyayı dolaşıyorum. Eşim Ümran çantam gibidir. Nereye gitsem hep yanımda olsun isterim.

Haberin Devamı

HOBİ
Tespih ve kravat biriktiririm

TM: Fotoğraf çekmeyi ve teknemde zaman geçirmeyi çok seviyorum. Yoğun iş tempom nedeniyle ancak işle ilgili yazı ve makaleleri okuyabiliyorum. Günlük haberleri, ekonomik gelişmelerle ilgili köşe yazılarını da takip ediyorum. Türk Sanat Müziği favorim. Türkçe ve yabancı pop da dinliyorum. Tarkan, Serdaç Ortaç, Celine Dion ve Whitney Houston en sevdiklerim.
OM: Sanat ve halk müziği tutkunuyum. Nuri Sesigüzel ve Ferhat Göçer dinlemeye bayılırım. Tespih ve kravat biriktiriyorum.

KARİYER
Kazanmayı bilmeyen harcamasını bilemez

TM: İşimizin gelişimi adına işletme okurken öğrenimime üniversite 3’üncü sınıfta son verdim. 18’ime geldiğimde babam beni şirkete ortak yaptı. Şu an yönetim kurulu başkanlığını yürütüyorum. Bugüne kadar çalışmadığım departman kalmadı. Bu da bana işin detaylarını bilmenin başarının anahtarı olduğunu gösterdi. Aslında orman mühendisi olmak istiyordum. Ama 13 yaşımda her şey değişti. Kendimi bir anda ticaretin içinde buldum. İyi ki de böyle olmuş. Zarar ederek para kazanmayı öğrendim. Babamın emanet ettiği dükkanda 3 televizyonu geliş fiyatının altında sattım. Babam hiç kızmadı. Malın nasıl alınıp satılması gerektiğini işte o günden sonra öğrendim. Babam müşteri mutluluğuna çok önem verirdi. Sarayköy’deki bakkal dükkanımızda bir müşteri lüks lambası istedi. Üst raflardan birindeydi. Babam, “Alacaksan indireyim” deyince fiyakalı azar işittim. O günde bu yana çok şey değişti. Ama müşteri mutluluğu felsefemiz hiç değişmedi. Kazanmayı bilmeyen harcamasını bilemez.
OM: İlk, orta ve lise eğitimimi Sarayköy’de tamamladıktan sonra 1976’da DEÜ Makine Mühendisliği’ne başladım. Ancak, 1978’de o dönemki iş yoğunluğunun fazla olması nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldım.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Uyanır uyanmaz çalışma masamdayım

TM: Yatış-kalkış saatlerim değişken. Tempom hep yoğun. Gecem geç biter. Eskiden sabah kalkınca tezgahın başına koşardım. Bugün işler değişti. Sabah kalkınca çalışma masamda olurum. Evde de işi takip etmeye çalışırım.
OM: Seyahat ve toplantılar haricinde gün benim için 08.00’de başlar, gece 01.00-02.00’ye kadar sürer. Kalkıştan itibaren iş yaşamım başlar. Bölüm yöneticilerimi arar, kontrollerimi yaparım.

Muhteşem ikili

MODA
İlle de marka takıntım yok

TM: Takip etmem ama trendleri yakalamaya çalışırım. İyi giyinmeyi severim. Genelde spor ağırlıklıyım. Arkadaşlarım klasik giyimin bana yakışmadığını söyler.
OM: Kaliteli, iyi giyimi severim. Ama ille de belirli bir marka takıntım yoktur. Beğendiğim, marka olmayan bir şeyi de alıp rahatlıkla giyebilirim. Genelde çorabımdan gömleğime kıyafetlerimi eşim seçer veya beraber alışveriş yaparız.

TEKNOLOJİ
Özel hayatımı deşifre edemem

TM: Sosyal medyanın amacı dışında kullanıldığını düşünüyorum. Bu nedenle orada olmamayı tercih ediyorum. Özel hayatın deşifre edilmesi nasıl normal olabilir buna inanamıyorum. Bu bana çok ters geliyor.
OM: İşimin gerektirdiği kadar ilgiliyim. Yeni nesil gibi çok meraklı değilim.

SEVİMLİ DOSTLAR
Zazam zaman ‘Kocacığım’ diyor

TM: ‘Bella’ adlı bir köpeğimiz var.
OM: Bahçede Çin Aslanı (Chow Chow) cinsi, yine aynı ismi taşıyan bir köpeğimiz var. Bahçede süs havuzunda balıklarımız, ayrıca evde zaman zaman “Kocacığım” diyen ‘Can’ isminde muhabbet kuşumuz mevcut. Ayrıca, işyerindeki ofisimde içinde Uzakdoğu’dan gelen rengarenk balıkların bulunduğu deniz akvaryumum var.

Muhteşem ikili

ASTROLOJİ
Birimiz akrep, birimiz kova

TM: Kovayım. Mantık burcuyum. Duygusalım ama işime duygularıma karıştırmam. Öngörülerime güvenirim. Çalışmaktan kaçmam.
OM: Akrep burcuyum. İletişim gücü, liderlik, çok çalışmak ve başarıyı istemek özellikleri bana uyuyor.

KİMDİR? (TURGAY MERSİN)
Adı: Turgay Mersin
Doğum yeri ve yılı: Denizli, 1966
Eğitimi: İşlerinin gelişimi adına işletme okurken yoğunluk yüzünden öğrenimine üniversite 3’üncü sınıfta son vermiş
İşi: Sadık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Medeni durumu: Ege (19) ve Lal (14) isimli iki çocuk babası

KİMDİR? (OKTAY MERSİN)
Adı: Oktay Mersin
Doğum yeri ve yılı: Sarayköy Denizli, 1959
Eğitimi: DEÜ Makine Mühendisliği’ni o dönemki iş yoğunluğunun fazla olması nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kalmış
İşi: Sadık Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Medeni durumu: Sadık Tarım Bölüm Yöneticisi Ümran Mersin’le evli. İrfan Cihan (29) ve Canberk (23) isimli iki çocuk babası

Yazarın Tüm Yazıları