Şekerin kilosu fabrikada 2.7 lira rafta 4 lira

Güncelleme Tarihi:

Şekerin kilosu fabrikada 2.7 lira rafta 4 lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 01:24

Türkiye'nin en büyük çiftçi örgütlerinden Pankobirlik, fabrika çıkış fiyatı 2.7 lira olan şekerin kilosunun market raflarında 4 liraya satılmasına tepki gösterdi. Bunun sorumlusunun çiftçi olmadığını vurgulayan birlik, aracılar ve perakendecileri sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

"Şekere büyük zam" haberlerine çiftçi tepki gösterdi. Pancar çiftçisinin kurduğu Pankobirlik, şekerin fabrika çıkış fiyatının 2.7 lirayken, vatandaşa yüzde 50 zamlı ulaşmasının sorumlusunun kendileri olmadığına dikkat çekti.

Ramazan'da şekere büyük zam yapıldığı iddialarının Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği'nin bir raporuna dayandırıldığı vurgulanan Pankobirlik açıklamasında, " Ülkemiz gıda ürünleri piyasasında fiyatlarla ilgili bir karmaşa yaşandığı, iller arası fiyat farklılığının yanı sıra, aynı il içerisinde semtler arasında fiyat farklılıklarının yaşandığı, hatta da daha da ileri gidersek aynı isimli marketin benzer markalı ürünleri arasında dahi fiyat farkı olduğunu görmekteyiz. Serbest piyasa koşulları olarak adlandırılan bu durumda üretici ürününü değerinden satamama, tüketici de gıda ürünlerine pahalı ulaşabildiğinden şikâyet etmektedir. Burada üreticinin ürününü değerinde satabilmesi için örgütlenmesinin sağlanması, tüketicinin kaliteli ve ucuz gıdaya ulaşabilmesi için de rekabet koşullarının oluşturulması ve etkin bir piyasa denetimi gerekmektedir" denildi.

Haberin Devamı

Türkiye Şeker Fabrikalarından kilosu 2.7 liraya satılan şekerin, markete gelene kadar fiyatının yüzde 50 zamlanarak 4 liraya satılmasının sorumlusunun ne pancar üreticisi ne de şeker fabrikaları olduğu vurgulandı. "Bu durumun sorumlusu aracılar ve yüksek kar hedefleyen aynı zamanda vatandaşın Mübarek Ramazan Ayı’nı istismar etmek isteyen perakendecilerdir" denilen açıklama şöyle devam etti:

FİYATI, ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

"Üstelik zamanlama itibariyle şeker sektöründe pazarlama yılının sonuna gelinmiştir. Şirketlerin mevcut şeker stoku en alt seviyededir ve önümüzdeki yılın pazarlama dönemi ve şeker üretimi 1 Eylül 2014 tarihinde başlayacaktır. Bu nedenle şeker üreten şirketlerin bu dönemde zam yapmalarının kendileri açısından ekonomik bir anlamı da yoktur.

Şeker fiyatlarının son 12 yıllık seyri incelendiğinde; 2002 yılında fabrika çıkış fiyatı KDV hariç 1,26 TL olan şeker fiyatı 2014 yılında ortalama fiyat olarak 2,40 TL’ye, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. fiyatı olarak 2,50 TL’ye yükselmiştir. Bu süreçte tüketici enflasyonu yüzde 240 olurken, şeker fiyatlarındaki artış yüzde 90’lar seviyesinde kalmıştır.

Burada Pankobirlik olarak hassasiyet gösterdiğimiz husus, kamuoyunun algısıyla oynanması konusudur. Şeker sektörü zor bir dönemden geçmektedir. Sektörün önünde, özelleştirme, şeker kanunu tasarısı, nişasta bazlı şekerlerin yüksek kotası, yüksek yoğunluklu kimyasal tatlandırıcılarla ilgili önemli sorunları vardır. Bununla birlikte belli bir grubun devamlı ve sistemli bir şekilde 'halkımızın şekeri pahalı tükettiği' şeklindeki kamuoyuna yönelik gerçekçi olmayan söylemleri, ülkemizin tarım-sanayi bütünleşmesinin en başarılı örneği olan şeker sektörünü olumsuz etkilemektedir.

Haberin Devamı

Ülkemizin milli sermaye ile kurulmuş, stratejik öneme sahip pancar şekeri sanayiinin, belli kesimlerce yıpratılmasına izin verilmemesi ülke menfaatleri açısından önemlidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!