Eşlerine kavuşmayı bekleyenlere şok karar

Güncelleme Tarihi:

Eşlerine kavuşmayı bekleyenlere şok karar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2014 13:11

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nı (Home Office) haklı bulan Temyiz Mahkemesi, evlilik ve eş vizesi vizelerine başvuranların 18.600 sterlinden başlayan gelir ispatında bulunmalarını onayladı.

Haberin Devamı

İngiltere Temyiz Mahkemesi, geçen yıl Temmuz ayında Yüksek Mahkeme’nin eşlerini getirmek isteyenlerin en az 18.600 sterlinden başlayan gelir ispatında bulunmaları yönündeki kararında ‘haksızlık’ olduğu görüşüne katılmadığını bildirdi.

Söz konusu kararla bir yılı aşkın süredir dosyaları Home Office (İçişleri Bakanlığı) tarafından bekletilen 3 bin 641 aile birleşimi başvurusunda yıllık 18.600 sterlinlik minimum gelir, çocuklu ailelerde çocuk sayısına bağlı olarak en az 22.400 sterlinden gelir şartı aranacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MEMNUN

Kararı değerlendiren Home Office sözcüsü, geçen yıl 28 Temmuz’dan bu yana başvuruları, Temyiz Mahkemesi’nin kararı nedeni ile bekletilen 4 bin dolayında kişinin “Başvurularınız minimum gelir şartı dışında bütün kriterleri karşılıyor. Ancak aile birleşimi kapsamında gerekli yeterli gelire sahip olmadığınız için başvurunuz ‘reddedilmiştir’ yanıtı verileceğini” duyurdu.

Göçmenlik Bakanı James Brokenshire da, kararı memnuniyetle karşıladıklarını söylerken “Aileleri ile birlikte yeni bir hayat kurmak için İngiltere’ye gelen göçmenlere kapımız açık. Ancak bunun, vergi veren vatandaşlara yük getirmeyecek bir gelir seviyesi ve daha çabuk entegre olmalarını sağlayacak bir temelde olması gerekir” dedi.


Eşlerine kavuşmayı bekleyenlere şok karar


‘YASA SIKINTI VERİCİ’

Hükümetin 2012 yılında hayata geçirdiği uygulama, ikisi de Birmingham’da yaşayan ve AB dışındaki bir ülkede yaşayan eşlerini İngiltere’ye getirmek isteyen Abdul Majid ve Shabana Javed isimli göçmenlerin başvurusu üzerine yüksek mahkemeye taşınmıştı. Davaya bakan Yüksek Mahkeme yargıcı Justice Blake, söz konusu düzenlemenin yasalara uygun olmakla birlikte kişiler için sıkıntı verici olduğuna işaret ederek, İçişleri Bakanı’nın düzenlemeyi yeniden gözden geçirmesini istemişti. Zorunlu kılınan gelir miktarlarının orantısız olduğunu belirten mahkeme yargıcı, söz konusu rakamların yıllık minimum gelir olan 13.400 sterline çekilebileceğini savunmuştu.

‘MANTIKLI VE TUTARLI’

Buna paralel olarak yakınlardan alınabilecek finansal desteğin Home Office tarafından kabul edilmemesini de eleştiren yargıç, getirilmek istenen eşin çalışması halinde aile bütçesine katkı sağlayabileceğinin göz önüne alınması gerektiğini ifade etmişti.

Home Office’in başvurduğu Temyiz Mahkemesi’nin yargıçları ise aile birleşimi için zorunluluk olarak getirilen minimum gelir şartının insan haklarına aykırı olduğu yönündeki eleştirilerin yanlış olduğunu ve düzenlemenin yasalara uygun olduğunu kaydettiler. Yargıçlardan Lord Justice Aikens, hükümetin minimum gelir uygulamasının mantıklı ve tutarlı olduğunu da söyleyerek, Home Office’i destekledi.

YOĞUN TEPKİ VAR

Söz konusu karara çeşitli kesimlerden de tepkiler geldi. Göçmenlerin Hakları Ağı Koordinatörü Ruth Grove-White, göçmenlerin geldikleri ülkelerde yaşayan eşlerini İngiltere’ye getirme haklarının elllerinden alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgularken, “İngiltere’de çalışan nüfusun neredeyse yarısı Home Office’in istediği rakamların altında gelire sahip. Ailenizi yanınıza getirmenin şartı para olmamalı” sözleri ile temyiz kararına tepki gösterdi.

Parlamento’nun Göçmenlik Komisyonu’nda yer alan milletvekili Paul Blomfield de kararı eleştirerek, çalışmaları boyunca tanık oldukları ve binlerce ailenin ayrılık trajedisi yaşamasına yol açan uygulamanın mahkeme tarafından onaylanmasının hayal kırıklığı olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!