Malezya uçağını vurduğu iddia edilen Buk füzelerinin özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Malezya uçağını vurduğu iddia edilen Buk füzelerinin özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2014 12:16

285 yolcu ve 13 mürettebatıyla Ukrayna hava sahası üzerindeyken düşen Malezya Havayolları uçağının, Rus yapımı Buk M2 füzesi tarafından vurulduğu iddia edildi. İşte, 298 kişinin hayatına mal olan katil füzenin özellikleri.

Haberin Devamı

Buk füze sistemi, Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve ilerleyen dönemde Rusya tarafındna geliştirilen kendinden güdümlü, orta menzilli, denizden gelebilecek füzeler, akıllı bombalar, uçaklar ve insansız hava araçlarıyla mücadele etmek için tasarlanmış bir füze sistemi.

İlk olarak 1980'de sunulan füze sistemi, o günden sonra sürekli geliştirildi. Buk füze sisteminin, M1-2 ve M2 gibi farklı versiyonları bulunuyor. M3 versiyonunun ise geliştirilme aşamasında olduğu biliniyor. Füze sistemi, NATO ve Batı ülkeleri tarafından "atsineği" olarak tanımlanıyor.

Ukrayna uçağını vurduğu düşünülen Buk M2 füzesi ise yaklaşık 700 kilogram ağırlığında ve maksimum 42 kilometre menzili var. Füzei, 25 bin metre yüksekte uçan bir aracı vurabiliyor. Füze sistemi, tek bir seferde tanımlı hedef üç tane füze fırlatabiliyor. Buk füzeleri, hem Rus ordusunun hem de Ukrayna ordusunun elinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Malezya uçağını vurduğu iddia edilen Buk füzelerinin özellikleri

UZMANLAR RUSYA YANLILARINI İŞARET EDİYOR
Malezya uçağının füzeyle vurularak düşürüldüğü iddialarının ardından Rusya ve Ukrayna karşılıklı olarak birbirini suçlarken savunma uzmanları Ukrayna hükümetine bağlı güçlerin, uçağın düştüğü bölgeyi Rus yanlısı ayrılıkçılara bırakıp geri çekilirken Buk füzelerini de orada bırakmış olabileceğini söylüyor. Bir diğer iddia da Rusya'nın buradaki ayrılıkçılara bu füzeleri sağlamış olması.

CIA'in eski terörle mücadele uzmanlarından Larry Johnson, eğer Rusya yanlısı ayrılıkçıların ellerinde bu füzelerden var ise, Malezya uçağını bir başka şeyle karıştırmış olma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Associated Press'e konuşan Johnson, "Buk füzeleri, hedefini radar sayesinde belirler ancak buradaki isyancılar radar konusunda eğitimli kişiler değiller" dedi.

Emekli İngiliz subayı Charles Heyman ise Buk füzelerinin radar sisteminin, hava radarları kadar detaylı bilgi sunmadığını bu yüzden bunu elinde bulunduran ayrılıkçıların yanılmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!