Ali Şahin'den dış politikada yeni sistem önerisi

Güncelleme Tarihi:

Ali Şahinden dış politikada yeni sistem önerisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2014 09:53

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yarı başkanlık sistemine geçişte dış politikada yapılması gerekenlerle ilgili sistem önerisinde bulundu. Yeni sistemle kritik ülkelerde özel temsilciler belirlenmesi gerektiğini belirten Şahin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir dış politika sistemi oturtması zorunlu gibi görünüyor. Bu açıdan bakıldığında sayın Erdoğan’ın İslam coğrafyasının sıcak noktaları başta olmak üzere her bir bölge için özel temsilci ataması elzem" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Twitter'daki ’hesabında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yarı başkanlık seçimine geçişte zorlu bir dış politika süreci yaşanacağını açıkladı. Şahin, dış politikada Erdoğan’a meydan okumalar olacağını belirtiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhurbaşkanlığı ya da yarı başkanlık sistemine geçişle Sn. Erdoğan’ı bekleyen zor ve türbülanslı bir dış politika süreci bekliyor. Suriye ve Irak merkezli Ortadoğu, ABD ilişkileri, Türk Cumhuriyetler, İsrail sorunu, Mazlum coğrafyalar Erdoğan’ı bekleyen meydan okumalar. Dış politikadaki bu güçlü meydan okumalara karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir dış politika sistemi oturtması zorunlu gibi görünüyor."

TC VATANDAŞI ŞARTI ARANMADAN

Çözüm olarak kritik ülkelere ’özel temsilcilikler’ atanması gerektiğini vurgulayan Ali Şahin, bu sistemin başkanlık sistemlerinde son derece etkili olduğunu savundu. Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu açıdan bakıldığında Sn. Erdoğan’ın İslam Coğrafyasının sıcak noktaları başta olmak üzere her bir bölge için özel temsilci ataması elzem. ’Özel temsilci’ özellikle başkanlık sistemlerinde son derece etkili ve yararlı bir modern dış politika argümanı olarak kullanılmaktadır. Güçlü ve donanımlı, alan ve bölgelerinde uzman özel temsilci kadrosu ile etkin ve verimli bir nüfuz coğrafyası politikası uygulamalıyız. Alışılmışın dışında özel temsilcilerde TC vatandaşı olması şartı aranmadan özellikle nüfuz coğrafyamızın insan kaynaklarından yararlanmalıyız. Farklı milletlerden yetişmiş, öne çıkmış, donanımlı, misyon ve vizyon sahibi uzmanlar da özel temsilci olarak tercih edilmeli ve atanmalıdır. İhtiyaca göre gerekirse bir Filistinliyi Filistin, Afganlıyı Afganistan, Özbek’i Özbekistan özel temsilcisi olarak görevlendirebilmeliyiz."

"ÖZEL BİR DIŞİŞLERİ BAKANI"

Önerdiği sistemin belirlenecek ülkeler için özel bir Dışişleri Bakanı anlamına geldiğinin altını çizen Ak Partili Ali Şahin, şunları kaydetti:

"Türkiye dışından Cumhurbaşkanlığına özel temsilci atanması dış politikamıza inanılmaz bir ivme, güç ve zenginlik katacaktır. Türkiye dışından özel temsilci atanması nüfuz coğrafyamızı ve kazanımlarımızı hem genişletecek hem de güçlendirip sağlamlaştıracaktır. Özel temsilcilerle Türkiye ve Türkiye Cumhurbaşkanının farklı coğrafyalardaki etkinliği ve nüfuzu genişlemiş ve daha da güçlenmiş olacaktır. Bu bir anlamda her bir ülke ve bölge için özel bir Dışişleri Bakanı anlamına geliyor ki; nüfuz coğrafyalarımızda daha güçlü var olmak demek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı sorumlu ’özel temsilcilerle’ Cumhurbaşkanlığında güçlü bir dış politika kabinesi işlev görecektir.

Haberin Devamı

Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ile birlikte güçlü bir icra makamına dönüşecek. Cumhurbaşkanlığı özellikle dış politikada zirve yapacaktır. Böylelikle bölgesel krizlere daha hızlı ve etkili müdahale imkanı doğarken birçok krizin de doğmadan önü alınabilecektir. Özel temsilciler sistemi ile Cumhurbaşkanlığı nüfuz coğrafyamızdaki anlaşmazlıklarda güçlü bir hakemlik makamı rolünü de üstlenmiş olacaktır."


BAKMADAN GEÇME!