Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler İçin Erişilebilirliğin Sağlanması”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için yardıma ihtiyaç duymadan ve güvenle kullanabilecekleri toplu taşıma araçları ve hizmetlerinin sağlanması gerektiği dikkate alınarak, 2014 yılı başında 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da bazı yeni düzenlemeler yapıldı.

Engellilerin toplumsal yaşama katılımı için temel gereklilik, elbette ki, erişilebilir ulaşım. Engelli bireyler, yardıma ihtiyaç duymadan ve güvenle kullanabilecekleri ulaşım araçları bulunmadığında; sağlık, eğitim, rehabilitasyon hizmetleri sağlansa da bunlara erişememekte, istihdam edilse de işe gidip gelemediği için çalışamamakta, sportif ve kültürel faaliyetlere katılamamakta, sonuç olarak toplumsal yaşamdan dışlanmaktalar.

19.02.2014 tarihli düzenleme ile;

- Engelliler Kanunu’nda yer almayan şehirlerarası ulaşım araçlarının 2018’e kadar erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğu getirildi.
- 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygunluğunun sağlanması için tanınan süre 07.07.2018 tarihine kadar ötelendi.

Haberin Devamı

Ancak:

- “07.07.2018 tarihine kadar, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler, engelli personel veya öğrenciye talep halinde erişilebilir taşıma hizmetini sağlamakla yükümlüdür.” ibaresi gereği; talep edilmesi durumunda, erişilebilir servis hizmetinin hemen sağlanması

- “07.07.2018 tarihine kadar, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, engelli bireyin erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami 72 saat içinde karşılamakla yükümlüdür.” ibaresi gereği; talep edilmesi durumunda, erişilebilir servis hizmetinin azami 72 saat içinde karşılanması gerekiyor.

Söz konusu düzenleme ile 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 3’üncü maddesi:

“Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan araçlarla sağlanan toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 8 yıl içinde, sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan toplu taşıma araçları, yolcu gemileri ile özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlar 07.07.2018 tarihine kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilir.” şeklinde değiştirildi.

Haberin Devamı

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi (19.02.2014) takip eden altı aylık süreden sonra üretilen, sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan erişilebilir olmayanlara şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.

“Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler İçin Erişilebilirliğin Sağlanması” konusu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü işbirliğinde 14-15 Mayıs 2014 tarihinde Ankara’da düzenlen çalıştayda tartışıldı.

Değerlendirmelerin şehiriçi otobüs, minibüs, servis hizmetleri, turizm taşımacılığı ve şehirlerarası otobüslerde erişilebilirliğin sağlanması başlıkları altında toplandığı “Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler İçin Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı”na, sözü geçen iki bakanlığın yetkilileri dışında;

- İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir Belediyeleri ile Afyon, Bolu, Erzincan ve Sivas

Belediyeleri’nin ulaşım birimleri,
- Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB),
- Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK),
- Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu,
- Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB),
- Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, Turizm Taşımacıları Derneği,
- İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği,
- Tüm Otobüsçüler Federasyonu,
- Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası
- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB)
- Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Engelliler Konfederasyonu temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Sanırım, engellilerin sosyal yaşama katılımı giderek kolaylaşacak.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları