99 yıl sonra şehit kemikleri

Güncelleme Tarihi:

99 yıl sonra şehit kemikleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2014 01:16

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü olan 2015 yılı yaklaşırken, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı’ndaki Ağadere Mevkisi’nde, 45 hektarlık alan üzerine 17 milyon lirayı aşan bir maliyetle Gelibolu’nun en büyük şehitliğini yapmak için çalışmaları hızlandırdı.

Haberin Devamı

Ancak bölge, savaş sırasında Güney Cephesi’ndeki yaralıların gönderildiği Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi olarak kullanıldığından ve hayatını kaybedenler burada defnedildiğinden, inşaat sırasında şehitlere ait kemikler ortaya çıktı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3’üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Burada 99 yıl önce şehitlerimizin defnedildiği 13 ayrı parsel tespit ettik, tescili yapıldı. Birbirine yakın olan şüheda alanlarını birleştirdik ve şüheda kabristanlığı sayısını 9’a indirdik.

99 yıl sonra şehit kemikleri


Düzenleme neticesinde ortaya çıkacak olan 9 şüheda kabristanlığında ismini bildiğimiz 2 bin 485 şehidimiz yatıyor. Ancak yürütülen inşaat faaliyetleri esnasında, bir parselde düzenlemeye esas bitki temizliği yapılırken bölge yoğun şehitlik alanı olduğundan şehitlerimizin kemikleri toprak yüzeyine çıktı. Biz de bulduğumuz şehit kemiklerini küçük çukurlar açarak yerinde defnetmeye çalışıyoruz.” Şehitlik inşaatı kapsamında bir ziyaretçi bilgilendirme merkezi, hastane müzesi, müze binasının deniz tarafına da 2 bin 485 şehidin isminin yazılacağı 136 metre uzunluk ve 8 metre yüksekliğinde kaide yapılacak. Müzenin yanında da küçük bir cami olacak. Alanda sadece 2 bina ve küçük bir cami inşa ediliyor. Şehit kemiklerinin çıktığı toprağa hiçbir fiziki müdahale olmayacak.

Haberin Devamı

TOPRAĞA BASILMAYACAK

99 yıl sonra şehit kemikleri

Bölgenin yoğun şehitlik alanı olması nedeniyle ziyaretçiler için özel yürüyüş yolları yapılıyor. Jeofizik radarla yerlerini belirlediğimiz şüheda alanlarına hiçbir fiziki müdahale yapılmayacak. Bu topraklara insan ayağı bastırılmayacak. Ziyaretçiler için özel ahşap yürüyüş yolları yapılıyor. Zemine beton bloklar konuyor, üzerine çelik kasa, onun da üzeri ahşapla kaplanıyor. Bu sayede ziyaretçiler şehitliği gezerken toprağa basmamış olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!