IMF’ye ‘Çanakcı’ direktör

Güncelleme Tarihi:

IMF’ye ‘Çanakcı’ direktör
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2014 01:02

HAZİNE Müsteşarı İbrahim Çanakcı Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğüne atandı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın makamından yapılan açıklama ile Çanakcı’nın ataması duyuruldu. 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren ülke grubu icra direktörlüğünü Türkiye üstlenecek. Böylece Türkiye 24 direktörden birisi olacak. Çanakcı 2003 yılında Hazine Müsteşarı olmuştu. Ali Babacan’ın uzun dönemdir çalıştığı mesai arkadaşı seçimlere bir yıl kala IMF direktörlüğüne getirildi. Çanakcı’dan boşalan Hazine Müsteşarlığı koltuğuna ise Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta’nın isimleri geçiyor.

GRUBUNUN İCRA DİREKTÖRÜ

IMF’de 2010 yılında yapılan IMF Kota ve Yönetim Reformu Türkiye’nin İcra Direktörlüğü’nün yolunu açtı. İcra Direktörleri IMF’nin ana yönetim organı. 24 üyeden oluşan İcra Direktörleri’nde ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan kendi başlarına temsil ediliyorlar. Diğer ülkelerin ise temsili oluşturdukları gruplar aracılığıyla oluyor. IMF’de yapılan reform kapsamında Türkiye’nin mevcut grubunda yer alan ülkelerden Belçika ve Lüksemburg 2012 yılında Hollanda’nın İcra Direktörlüğü’nü yürüttüğü gruba geçme kararı aldı. Avusturya, Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Beyaz Rusya, Slovenya ve Kosova’nın yer aldığı grup üyesi diğer ülkeler yeni grubu oluşturdu. Yeni oluşan İcra Direktörlüğü’nün temsilinin dönüşümlü bir şekilde yapılması kararlaştırıldı. Türkiye 2014-2016 ile 2018-2020 yılları arasında ikişer yıl süreyle İcra Direktörlüğü görevini üstlenecek. Türkiye İcra Direktörlüğü’nü yürütmediği dönemlerde “vekillik” görevini yapacak. Çanakcı, 1 Kasım 2014’ten itibaren bu görevi üstlenecek.

Haberin Devamı

İKİ AY ÖNCE WASHINGTON’A GİDECEK

Yetkililer, Çanakcı’nın artık Washington’a taşınacağını, belirterek, maaşını da IMF’den alacağını söyledi. Çanakcı yeni müsteşar atanıncaya kadar görevine devam edecek. Atanmanın 1 ayı bulabileceği dile getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılacak atamadan sonra Çanakcı’nın görev tarihinden iki ay önce Washington’a gidecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!