Suriyeli önergesine AK Parti’den ret

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli önergesine AK Parti’den ret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 16:36

SURİYELİ sığınmacılarla ilgili sorunların araştırılması ve çözüm önlemlerinin belirlenmesi amacıyla MHP’nin verdiği araştırma önergesini gündeme aldırma girişimi AK Parti’den döndü.

Haberin Devamı

Genel Kurul’daki görüşmelerde AK Parti sözcüleri sığınmacıların kontrol altında olduğunu savununca MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Kırmızı ışıklarda, cami kapılarında, market kapılarında dilenciler dolu. Hangi kontrolden bahsediyorsunuz. Bakın silahlanmaya başlıyor insanlar, yarın birbirine girecekler. Bakın ikaz etmedi demeyin, herkesin huzurunda ikaz ediyorum; yarın iç karışıklığa sebep olacak tedbirinizi alın” dedi.

MUHALEFETİN UYARILARI
Meclis’teki görüşmede CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de Fatih’ten bir muhtarın CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ne gönderdiği mektubu okudu. Seçer, mektupta muhtarın “Suriyeli sığınmacılar akın akın geliyor. Belediye ve kaymakamlığımız da bu konuda bir şey yapamıyor. Tabiri caizse boğulduk. Camilerin kapılarında, muhtarlık, eczane kapılarında, fırınların önünde vatandaşlarımızın önlerini kesip ekmek, süt, mama, ilaç istiyorlar. Artık yardımı, koşturmayı bıraktık, vatandaşımızın can, mal, ırz güvenliğinden endişe eder hale geldik” dediğini aktardı. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de “Sorun her geçen gün daha acı bir hal almakta. Suriye’deki rejim değişikliği peşindeki büyük güçler ve onun arkasına takılan AKP hükümeti bugün bu yaşanan insanlık dramının birinci dereceden sorumlusu. Sorun artık tahammül gösterilecek boyutta değildir. Bu mülteciler, İstanbul’da Eminönü-Kadıköy arasında vapura bindirilerek git-gel şeklinde sokakta yaşama terk edilmişlerdir” dedi.

TAHRİBATIN FARKINDAYIZ
AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ise iddia edildiği gibi Suriyeli sığınmacı sayısının 2 milyonu aşkın değil 1 milyon 103 bin kişi olduğunu savundu. Türkoğlu, “Şu anda 500 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı barınaklarımızda kalmakta. Bunların bir kısmı geri dönmüşler. Bunların tamamı kayıt altında. Bunun 250 bine yakını kontrollü şekilde. Diğerleri de farklı illerde. Sosyal dokuda meydana gelen tahribatın farkındayız. Ama sosyal dokuda yanlış anlaşılmalar var, insanımız bir taraftan provoke ediliyor diye bunlara sırtımızı dönme şansımız yok. BM’den gelen para 224 milyon dolar civarında. Ülke olarak bizim kasamızdan çıkan paralar 2 milyar 70 milyon TL civarında. BM kaynaklarına göre de bu 3 milyarın üzerinde bir rakam. Bu ciddi bir rakam” açıklamasını yaptı. Üç muhalefet partisinin desteklediği önerge AK Partililerin oylarıyla reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!