Okul birinciliğinin iadesi için bugün son

Güncelleme Tarihi:

Okul birinciliğinin iadesi için bugün son
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 16:05

İzmit’te Gazi Anadolu Lisesi mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada Gezi Parkı olaylarına değindiği için okul disiplin kurulu kararıyla okul birinciliği elinden alınan Işıtan Önder ile ilgili Kocaeli 2’nci İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması kararının ardından, bugün mahkeme kararının uygulanması için zamana karşı yarış başlatıldı.

Haberin Devamı

İzmit Gazi Anadolu Lisesi’nin 19’uncu dönem birincisi Işıtan Önder, 12 Haziran Perşembe günü yapılan törendeki konuşmasında Gezi Parkı eylemlerinde ölen Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz’ı da anarken, "Onların yaşam ve eğitim hakları ellerinden alındı" sözleri nedeniyle okul Disiplin Kurulu kararı kınama cezası aldı. Kınama cezası verildiği için de birinciliği elinden alınıp YÖK’e onun yerine ikinci olan öğrencinin adı bildirildi.

Lise birinci sınıftan itibaren her yıl sınıf birincisi olan ve okulunu de birincilikle bitiren Işıtan, üniversite sınavlarında da yüksek puan aldı. Ancak, hedeflerine ulaşabilmesi için okul birinciliğinin getireceği avantajı kullanmak isteyen Işıtan ve ailesi, yapılan başvurularına rağmen birinciliği iade edilmeyince, mahkemeye başvurdu. Kocaeli 2’nci İdare Mahkemesi de yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Işıtan’ın annesi Ayşe ve babası Mustafa Önder ile Eğitim Sen Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Suca Omurca dün mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını okul müdürlüğüne götürdü. Okul müdürlüğü önce Okul Disiplin Kurulu’nun yeniden toplanıp değerlendireceğini bildirdi. Haberin dün akşam internet gazeteleri ve bazı televizyon kanallarında yayınlanmaya başlaması ardından hareketlilik başladı.

Bu sabah okul müdürüne de uzun süre ulaşılamadı. Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’nde konu ile ilgili toplantı yapıldığı anlaşıldı. Bu toplantı ardından, aileye bu kez Kocaeli 2’nci İdare Mahkemesi’nden İzmit İlçe Kaymakamlığı’na resmi olarak bu kararın bildirilmesi gerektiği belirtildi. Aile öğle saatlerinde mahkemeye giderek bu yazıyı elden alıp İzmit Kaymakamlığı’na götürmek için harekete geçti.

Üniversite için tercih yapma süresi gece yarısı sona ereceğinden kararın bu aksam saatlerine kadar YÖK’e iletilmesi gerekiyor.

Hurşit Güneş’ten kınama

Bu arada mahkeme kararını haberlerden öğrenen CHP PM üyesi ve Kocaeli milletvekili Prof.Dr. Hurşit Güneş de bugün açıklama yaparak Kocaeli 2’nci İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması kararı vermesine rağmen okul yönetiminin kararı uygulamamasını yaptığı bir açıklama ile kınadı. Güneş, okul yönetiminin mahkeme kararını hala uygulamamasını bir skandal olarak niteleyerek, daha önce bu konuda kendisinin Milli Eğitim Bakanı ve müsteşarla defalarca görüşmesine ve kendisine söz verilmesine rağmen gelinen noktada dürüst davranılmadığının ortaya çıktığını belirtti. Güneş, bakan ve müsteşar tarafından kendisine "Mahkemeye gerek kalmadan Işıtan Önder’in birinciliğinin iade edileceği" konusunda verilen sözün gereğinin bir türlü yerine getirilmediğini, ’Oyalama stratejisi’ izlendiği anlaşıldığı için dava açıldığının, yürütmenin durdurulması kararı ile de vakit kaybedilmeden derhal Işıtan’ın birinciliğinin iade edilmesinin gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!