Bakan olması bekleniyordu, IMF'ye direktör oldu

Güncelleme Tarihi:

Bakan olması bekleniyordu, IMFye direktör oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 12:56

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, 11 yıllık görev süresi boyunca iç ve dış piyasaların yakından takip ettiği ve saygı duyduğu bir isim oldu. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası, BDDK ve SPK başta olmak üzere ekonominin en önemli aktörleriyle yakın işbirliği ve uyum içinde çalışan Çanakcı'nın varlığı piyasalar için de büyük bir güvence olarak algılandı. Çanakcı'nın IMF görevini kabul etmesi, 'Kendisine yönelen baskı nedeniyle gitmek zorunda mı kaldı', 'Yerine kim gelecek' sorularına neden oldu.

Haberin Devamı

Bakan olması bekleniyordu, IMFye direktör oldu
ayalp@hurriyet.com.tr

BAKAN OLABİLECEKKEN...

Ekonomi çevreleri Çanakcı'nın IMF görevini kabul etmesini şaşkınlıkla karşılarken bir bürokrat, "IMF görevi Çanakçı gibi bir isim için bir gömlek düşük kalır. Ekonomik istikrarın sağlanmasında en önemli isimlerden biridir. 11 yıldır bu görevde olan bu ismin, gelecek yıl seçimlerinde milletvekili olarak Meclis'e girmesi ve yeni hükümette de Ekonomiden Sorumlu Bakan olması bekleniyordu" yorumunu yaptı.

Bakan olması bekleniyordu, IMFye direktör oldu
MÜSTEŞARLIK REKORUNU KIRDI

GİTMESİNİ KİM İSTEDİ?

Ekonomi kulislerinde Çanakcı'nın gidişinde Başbakan Erdoğan ve bazı bakanların Merkez Bankası'na benzer bir tutumun etkisi olup olmadığı sorusu ortaya atıldı. Piyasaların, iyi bir teknokrat olarak tanınan ve Hazine yönetiminde siyasete geçit vermemesiyle tanınan Çanakcı'nın siyasi baskıyla gidip gitmediğini anlamaya çalışacağı belirtildi.

Haberin Devamı

YENİ İSİM KÖŞK SEÇİMİNDEN SONRA...

Çanakcı'nın IMF görevi 1 Kasım 2014 tarihinde başlayacağından, Ağustos ayı gibi izne ayrılarak ardından emekliliğini isteyeceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla Hazine Müsteşarlığı koltuğu Eylül ayı gibi 'resmen' boşalacağından atamanın da bu tarihten sonra yapılması bekleniyor. Dolayısıyla yeni Müsteşar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraya kalacak.

Hazine Müsteşarı, üçlü kararnameyle atanıyor. Yani Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla atanıyor ve atama kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giriyor. Böylece yeni müsteşar, yeni cumhurbaşkanının onayıyla göreve başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!