'HES' yüzünden köylülere 'PES' dedirten uygulama

Güncelleme Tarihi:

HES yüzünden köylülere PES dedirten uygulama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 12:49

Kırıkkale’nin Çelebi ilçesinde Kızılırmak üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) çalışması nedeniyle köylüler tarlalarına giremiyor. Köylüler tarlalarına çalışmak için ya jandarmadan izin alıyor ya da tarlasını gizlice girmek zorunda kalıyor. Karşı çıkanlar hakkında ise tutanak tutuluyor. Bu arada köylünün bir yıllık emeği olan mısırlar iş makineleriyle yok ediliyor. Köylü bir yıllık emeklerinin zayi olduğunu gördükçe isyan ediyor. Jandarmanın yanında çevik kuvvet polisleri de bölgeye gönderildi. Köylüler, jandarma ve polisle karşı karşıya kaldıkları için yetkililere büyük tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

Celebi ilçesine bağlı Karabucak ve Yeniyapan köyü halkı, hak arayışı için geldikleri Kırıkkale Valiliği önünde toplandı. Aralarından seçilen 4 kişilik heyet, Vali Ali Kolat ile görüştükten sonra Osman Tekin, Zöhre Tekin, Cevdet Demirbüken ve eşi Emine Demirbüken birlikte basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Köy halkı olarak HES'in yapılması durumunda tarımsal sulamada sorunlar yaşayacağız. Bölgede tarım ve hayvancılıkla doğal güzellikler olumsuz etkilenecek. Vali bizi dinlemedi. Şimdiye kadar hiç kimse gelip ilgilenmedi. Biz valiye bir baba olarak geldik, ancak gerekli ilgiyi görmedik. Biz parasını almadık diyoruz, fakat vali hesabınıza paralar yattı diyor. Mahkeme sürüyor, sonuçlanmadan mısırlarımızı haşat ettiler. Bizim çocuklarımız okuyacak, köyde hiçbir şeyimiz yok. Orada bizi jandarma ile karşı karşıya bırakıyorlar. Ondan sonra çoluk çocuk perişan oluyoruz. Kazdılar suyumuzu, sulama yapamıyoruz. Ne yeyip ne içeceğiz bilemiyoruz. Kanun dışı iş yapıyorlar. Danıştay'da mahkememiz devam ettiği halde vali askeri gücü göndererek köylünün karşısına bir duvar diziyor, hiç birimizi tarlaya giremiyoruz." denildi.

Haberin Devamı

Tepkilerini dile getiren bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamazken, çamurun içinde yaşadıklarını dile getirerek, "Bölgenizde tarım arazisini işletmeyin diyorlar. Ama maalesef bizim oradaki Kızılırmak vadisi. 25 kilometre vadideki Kızılırmak kuruyor." ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!