AB Rusya'ya yaptırımları genişletti

Güncelleme Tarihi:

AB Rusyaya yaptırımları genişletti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 09:53

Avrupa Birliği (AB), 27 Haziran'da yapılan zirvede belirtilen taleplerin yerine getirilmemesi nedeniyle Ukrayna krizi bağlamındaki rolü nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları bir adım ileri götürerek genişletme kararı aldı.

Haberin Devamı

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirvenin Ukrayna ile ilgili sonuçlarında, temmuz ayı sonuna kadar genişletilmiş yaptırımların uygulanacağı kurum ve bireylere ilişkin listenin hazırlanması için gerekli yasal işlemlerin tamamlanması talep edildi. AB liderleri, Kırım'ın Rusya topraklarına katılmasından ya da doğu Ukrayna'nın istikrarsızlaştırılmasından sorumlu Rus karar alıcılara aktif şekilde materyal ve mali destekte bulunan birey ya da kurumların hedef alınması olasılığının da değerlendirilmesini istedi.

ABD DE YAPTIRIM GETİRDİ

AB, şu ana kadar bazı bireyler için devreye soktuğu Birlik ülkelerine seyahat yasağı ve Birlik ülkelerindeki malvarlıklarının dondurulması uygulamalarının bir adım ilerisine geçerek, Avrupa Yatırım Bankası'ndan, Rusya ile yeni mali operasyonların imzalanmasını askıya almasını istedi. AB ülkelerinin, yeni operasyonların finanse edilmesini askıya alma bakışıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası bünyesindeki pozisyonlarını koordine edecekleri de sonuç bildirisinde yer aldı.

AB Komisyonu'ndan AB-Rusya işbirliği programlarını, AB'nin ikili ve bölgesel işbirliği programlarının uygulanmasının askıya alınması konusunda karar alma açısıyla tek tek gözden geçirmesinin istendiği bildiride, sınır ötesi işbirliği ve sivil toplum projelerinin sürdürüleceği ifade edildi.

Daha önce alıdığı kararlardaki "Rusya'nın yasadışı silahlı gruplar üzerindeki etkisini aktif şekilde kullanması ve sınırdan silah ile militan geçişini durdurması" talebi bu zirvenin de sonuç bildirisinde yer aldı.

AB liderleri tarafından alınan kararlar Rusya'ya yönelik olarak uygulanan ikinci aşama yaptırımların bir adım ötesine geçildiğini ancak hedef odaklı ekonomik yaptırımlar içeren üçüncü aşamanın gerisinde kalındığını gösteriyor.

AB, 27 Haziran'daki zirvede Rusya'dan dört talepte bulunarak, bu ülkeye üç gün süre vermişti. AB'nin talepleri, Rusya'nın ateşkes ve sınırın etkili şekilde kontrolü konusunda denetim mekanizmasına ilişkin anlaşmaya varması, üç sınır kontrol noktasının Ukrayna'ya geri verilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun hazırladığı barış planının uygulanması için özlü müzakerelere başlanması unsurlarını içeriyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!