Yeteneğe göre eğitim

Güncelleme Tarihi:

Yeteneğe göre eğitim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 01:43

LİSANS Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) istediği puanı alamayan ancak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na katılarak belli bir puan elde eden adaylar için üniversiteli olma şansı devam ediyor.

Haberin Devamı

Tiyatrodan, operaya, grafikten spor yöneticiliğine kadar farklı programlar için üniversiteler özel yetenek sınavı ile öğrenci alıyor. Ressamlık, iç mimarlık, müzik, tiyatro, antrenörlük gibi programlar ayrı bir sınav ile öğrenci alacak. Bu bölümleri tercih edecekler de çalışmalarına devam ediyor. Üniversitenin aradığı kriterler dışında başvuru şartları arasında bu yıl yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (2014-YGS) katılmak ve puan türlerinin herhangi birinden en az 140 almak gerekiyor. Ön başvurular temmuz ve ağustos aylarında alınıyor, sınavlar ise ağırlıklı olarak ağustos ve eylülde yapılıyor. Ön kayıt ücretleri 50 ile 200 TL arasında değişiyor. Vakıf üniversiteleri başarılı öğrencilere burs imkanları sağlayabiliyor. Bazı üniversitelerin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarının başvuru koşullarını ve tarihlerini derledik:

Haberin Devamı

Müzisyenlere başvuru ağustosta

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın müzikal, koro şarkıcılığı, trombon, akordeon programlarına 31 Temmuz-15 Ağustos arasında başvuru yapılacak. Sınavlar 27-28 Ağustos ile 1-4 Eylül arasında. Programlar 16-30 yaş grubundaki adaylara açık. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde müzik bölümü için 18-20 Ağustos tarihleri arasında başvurular alınacak. Sınavlar 25-26 Ağustos ile 1-10 Eylül’de. Kayıtlar ise 15-17 Eylül ile 19-26 Eylül arasında. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ses sanatları tasarımı ile müzik toplulukları bölümlerine başvurular 4-7 Ağustos arasında. Sınavlar 11-15 Ağustos tarihlerinde uygulanacak. Kayıt dönemi ise 25-27 Ağustos olarak açıklandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi müzik programı başvuruları 4-8 Ağustos, sınavı ise 18-22 Ağustos arasında yapılacak. Üniversitenin Devlet Konservatuvarı’ndaki programlarına ise 4-8 Ağustos’ta başvuru alınacak. Sınavlar 12-19 Ağustos’ta.

Sanatseverlere alternatif çok

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin, tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü sınavları 11-15 Ağustos’ta. 18 Temmuz’a kadar başvurular alınıyor. Taşınabilir kültür varlıklarını koruma ve onarım programı için de aynı şartlar geçerli. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde endüstri ürünleri tasarımı, fotoğraf, geleneksel Türk sanatları, grafik, heykel, içmimarlık, resim, seramik – cam ve tekstil bölümleri için 18-20 Ağustos dönemimde ön kayıt yapılıyor. Sınavlar 25-26 Ağustos ile 1-10 Eylül’de yapılacak. Kayıtlar, 15-17 Eylül ile 19-26 Eylül arasında alınacak. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi bileşik sanatlar, fotoğraf ve video, sanat yönetimi, iletişim tasarımı programları için başvurular 4-7 Ağustos, sınavlar 11-15 Ağustos, kayıtlar 25-27 Ağustos tarihleri arasında.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi resim-iş öğretmenliği programı başvuruları 4-8 Ağustos arasında kabul edilecek. Sınavlar 18-22 Ağustos arasında. Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki programlara ise 21-25 Temmuz tarihleri aralığında başvuru alınırken, 11-15 Ağustos tarihleri arasında sınav olacak. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde grafik, resim, heykel, seramik bölümleri için 18-20 Ağustos tarihleri arasında ön kayıt yapılacak. Sınavlar 25-27 Ağustos’ta düzenlenecek.

Haberin Devamı

Sporculara son şans temmuzda

İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu programına ön başvurular 25 Temmuz’a kadar alınacak. Sınavlar 4-12 Ağustos’ta, kayıtlar 1-5 Eylül tarihleri arasında yapılıyor. Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ne beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümleri için 14-25 Temmuz tarihleri arasında başvuru yapılıyor. Sınavlar 5-8 Ağustos’ta.
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, rekreasyon ve antrenörlük programı başvuruları 18 Temmuz’da sona eriyor. Sınav 22-23 Temmuz’da düzenlenecek. Sonuçlar 27 Temmuz’da açıklanacak.

Haberin Devamı

Film tasarımına merkezi yerleştirme

YÖK’ün yaptığı açıklamaya göre, Marmara, İpek, Yaşar ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin film tasarım bölümlerine LYS puanıyla öğrenci alınacak. Merkezi ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alınması konusunda farklı uygulamaların olması ve üniversite yönetiminden gelen istekler nedeniyle böyle değişiklik yapıldığı açıklandı. Buna göre 2014 -ÖSYS tercih kılavuzunda da bulunan ve film tasarımı programının yer aldığı 4 üniversitede, toplamda 112 kontenjan için öğrenciler yetenek sınavı ile değil, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS-TS-1 puan türü) sonucunda yerleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!