Türkiye’nin her yerindeki okullar imam hatibe çevriliyor

Afyon’daki öğretmen okulunun, kız imam hatibe dönüştürülmesi üzerine yazı yazınca, mail’ler yağmaya başladı. Bugün, Türkiye’nin her yerinden gelen mail’ler okuyacaksınız...

Haberin Devamı

Çözemiyorsan halka sor!

KÖŞENİZDE, “Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi” yazılarını takip ediyorum. Dün de Bakan’la konuşmanızı aktarmışsınız. Bakan’ın açıklamalarını çok ideolojik bulduğum için size yazmak istedim. Bakan, “İmam hatip lisesi olmasını talep edenler de var, n’apalım” diyor. Türkiye’de ne olursa zaten bu düşünceden oluyor. Peki ya, o okulun eskisi gibi devam etmesini isteyenler n’olacak? Elbette herkesi memnun etmek mümkün değil ama yöneticilerin görevleri, ideolojik değil, vicdanlı karar vermektir. Tıpkı Gezi’de çok önceden yapılması gerektiği gibi. Çözemiyorsanız, o zaman adil çözümü orada yaşayan halka sorarsınız. Yurtdışında, tek bir mahalle sakini bile istemezse, o bölgeye hiçbir şey yapılamıyor. Bence okul konusunda da bunun yapılması gerekiyor. Adil olan, insanları rahatlatacak olan, hakkaniyetli olan budur...(Aslı Ö.)

Haberin Devamı

Sizin gibi düşünüyorumTürkiye’nin her yerindeki okullar imam hatibe çevriliyor

- Ama ne yazık ki İsviçre’de, Almanya’da yaşamıyoruz! Sadece Afyon’da değil, başka şehirlerde de bu tür dönüşümler söz konusu. Ve ne yazık ki, bir hak elde edebilmek için mücadele etmek, uğraşmak, ses çıkarmak gerekiyor. Ama o da her zaman işe yaramıyor, o yüzden de ülkede itiş kakış bitmiyor...

Göztepe’deki de İmam hatip oldu

EĞER Nabi Avcı’nın dediği gibi, bazı okullar “talep üzerine” imam hatibe dönüştürülüyorsa, Göztepe’de Bağdat Caddesi’ne çok yakın bir konumda olan Yeşilbahar İlkokulu için neden imam hatip olması kararı alındı? Bu bölgede böyle bir talep olamayacağını, Cadde’de on dakika yürüyen biri bile anlayabilir. Bu okul için de epeyce direniş yapıldı, imza toplandı, hatta Cadde çevresinde oturan Yılmaz Özdil’e rastlayan vatandaşlar, “N’olur bu konuyu yazın” dediler, ama nafile. Veli falan değilim ama bu bölgede oturuyorum ve bu konu içime dert oldu. Şimdi Afyon haberini de okuyunca şunu düşündüm: Özellikle öğretmen kadrosu, sistemi iyi isim yapmış başarı çizgisi yüksek okulları dönüştürüp o okullara -bu tabirden hoşlanmıyorum ama- “kendi” öğrencilerini (muhtemelen başka bölgelerden) yerleştirip, onların başarı grafiğini yükseltmek istiyorlar. Okulun mevcut öğrencilerine de diyorlar ki, “İsterseniz kalın, istemezseniz biraz daha ilerde x okulu var, ona gidin”... (Ayşe K.)

Haberin Devamı

10 NUMARA TESPİT!

- Ben de aynen öyle olduğunu düşünüyorum. Afyon’da olan da benzer bir şey. Ne yazık ki iktidar böyle olmasını istiyor, elden de bir şey gelmiyor. Ne tartışmaya açıyorlar ne de başka bir şey, karar veriyorlar oluyor. En azından o yörede kaç kişi kız imam hatip olmasını istiyor, kaç kişi öğretmen lisesi kalmasını... Bunu bilmek bile daha demokratik bir tavır olur.

O kızlar kendi istekleriyle mi gidiyor?

Siz bugün Nabi Avcı ile konuşmuşsunuz, ben de ona sormak isterim: İmam hatibe gönderilen kız, kendi özgür tercihleriyle mi oraya gidiyor? Bu genç kızlarımızın gelecek hedefleri ne? İmam hatibi bitirdikten sonra ne yapmak istiyorlar? Üniversiteye hangi dalda devam etmek istiyorlar? Bu okulu bitiren kızlarımızın yüzde kaçı iş hayatına katılım sağlıyor? Ve ne olarak çalışıyorlar? Bu konuda hiçbir araştırma yapılmamış olması üzücü değil mi? (Osman S.)

Haberin Devamı

İSABETLİ SORULAR

- Valla harikasınız! Siz yakalarsanız siz sorun, ben yakalarsam ben sorayım. Sorularınızın cevabını hepimiz gibi ben de merak ediyorum...

Bu kadarına ihtiyaç var mı?

Bu ülkede okulların tümü imam hatip okulu olmadan, ben de kendi derdimi anlatayım istedim. Yıllar sonra doğduğum ve ilkokulu okuduğum memleketim Akhisar’a gittiğimde, uğradığım hayal kırıklığını anlatamam. 1920’li yıllarda açılan örnek bir neoklasik mimari yapıya sahip Misak-ı Milli adlı ilkokulum Ayvaz Dede İmam Hatip Okulu olmuştu.
O ilkokuldan 80 yılı aşkın eğitim hayatında nice değerli kültür insanları, profesörler, valiler, hukukçular, biliminsanları ve niceleri mezun olmuştu. Bu ülkenin bu kadar çok imam hatip okuluna ihtiyacı var mı gerçekten?
Her şehirde, her kasabada, hatta küçücük köylerde bile imam hatip okulları yapıldı. Ve çoğu da mevcut okulların aniden dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Yeni yapılanların da ne kadar gösterişli, şaşaalı, adeta 7 yıldızlı oteller kadar para sarf edilerek yapıldığını görüyoruz. Örneğin Batı Ataşehir deki imam hatip okulu. (Nuran E.)

Haberin Devamı

BİR SÜRÜSÜ BU DURUMDA

- Haklısınız ve bunu yaşayan bir tek siz değilsiniz. Ve verilen tek cevap var: Talep ediliyor. Ama ne kadar talep ediliyor, diğerini talep edenler ne
kadar, bunlar bilinmiyor. Bilinmeyecek de...

Bilecik’teki lise imam hatip oldu

Bizim derdimiz de aynı. Bilecik Öğretmen Lisesi de görülen lüzum üzerine kız imam hatip lisesine dönüştü. Bilecikli öğrencilerin de mağduriyetini dile getirmenizi rica ediyorum. (Murat H.)

‘BEN YAPTIM OLDU!’

- Mailiniz vesilesiyle Bilecikli öğrencilerin durumuna değinmiş olduk. Yani, “Ben yaptım, oldu” deyince olmuyor. İnsanlar ülkenin her tarafındaki bu dönüştürmelerden son derece rahatsız.

Kışkırt bakalım

Haberin Devamı

Kışkırt bakalım. Belki Afyon’dan da bir Gezi çıkarırsın! (Osman D.)

GEÇİNİZ !

- Kimseyi kışkırttığım filan yok! Ama sizin Gezi’ye sığınmak dışında söyleyebileceğiniz bir şey yok... Bu kadar mail arasında bir tek olumsuz sizin mail’iniz vardı, onu da koydum. Başka olsaydı, onları da koyardım. Geçiniz yani...

Yazarın Tüm Yazıları