Kozları ABD'den

Net Şans-Hitay’ın Milli Piyango’ya KDV dahil 3.2 milyar dolar vermesi yüksek bulunurken, bu teklifin arka planında ABD’li Scientific Games’in başarılı operasyonlarının olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

ABD’li grubun kurulacak yeni şirkete ortak olabileceği söyleniyor.

KDV’si dahil 3 milyar 250 milyon dolarlık ödemeyle şans oyunları ihalesini kazanan Net Şans-Hitay’ın teklifi ekonomi dünyasını şaşırttı. Kozları ABDdenİhaleye çalışan ancak girmeyenler de bizzat katılanlar da teklifi çok yüksek bulurken kulislerde ihaleyle ilgili ilginç iddialar dolaşıyor. Hem Net Şans’ın hem de Hitay’ın kredibilitesinin düşük olduğu bu nedenle yüzde 40’lık peşinat ve KDV’ye denk gelen 1.6 milyar doları ilk etapta bulmasının çok güç olduğu öne sürülürken ‘peşinatı bulamazlar, 10 milyon dolarlık teminat mektubunu yakarlar’ diyenler bile var. Ancak yine kulislerde konuşulan ciddi bir iddia daha var. Buna göre yüksek teklifin arka planında ABD’li bir şirket var. Ortak Girişim Grubu’nda yüzde 90 payı olan Net Şans ve yüzde 10 payı bulunan Hitay, Milli Piyango’nun işletme aşamasında yeni bir şirket kuracaklar. Net ve Hitay’ın çözüm ortağı olarak lanse ettiği ABD’li Scientific Games de bu aşamada Türkiye’de kurulacak bu yeni şirkete ortak olacak.

ALANINDA DÜNYA DEVİ

Dünyada ses getiren ve hızla yayılan Kazı Kazan’ın da mucidi olan Scientific Games alanında çok tecrübeli. Şirket hisseleri Nasdaq’ta işlem görüyor. Genel merkezi ise New York’ta. Anlık piyango oyunları ve sistemleri, internet uygulamaları gibi hizmetleri var. Dünyada 100’ün üzerinde uluslararası piyango düzenleyici kuruluşa oyun sunan şirket, Anında Scratch Oyunları, İnternet ve Mobile için interaktif oyunlar, Monitör Oyunları, Lisanslı Özellikleri - Eğlence, Spor ve Popüler Markalar ile Oyunlar, Bağlantılı (Multi-Devlet) Oyunlar, 2. Şans Oyunları, Video Piyango Oyunları gibi hizmetler veriyor. Piyango programlarına yenilikler ekleyen şirketin, Check-In Ödül Puan, Mobil Bilet Dama gibi örnekleri de var. Şirketin interaktif ödül programları ile piyango gelirlerini arttırdığı belirtiliyor. Yeni dönemde şans oyunlarının yüksek kurulu gibi çalışacak Milli Piyango İdaresi bu oyunların hangilerine müsade edecek bilmiyoruz. Şu bir gerçek özellikle tecrübeli yeni ortak sayesinde Net Şans ve Hitay yeni şans oyunlarını çok hızlı pazara sürebilecek. Ayrıca bayilik dışında oyunlara online’ın eklenmesi yani internet üzerinden de şans oyunlarının yasal oynanması geliri artırmada etki yaratacak.

Haberin Devamı


Ya çıkarsa?

Milli Piyango’nun ortalama geliri şu anda 2.4 milyar lira. Özelleştirme sonrasında yeni oyunların ve internetin katkısını bir tarafa bırakıyorum ve tamamen bu rakam üzerinden bir hesap yapıyorum. Her yıl yüzde 10 büyüme yaşayan şirket lisans süreci olan 10 yılın sonunda yıllık 5.8 milyar TL’lik hasılata ulaşıyor. 10 yıllık hasılat toplamı ise 36 milyar TL’yi buluyor. Şirketin toplamda bu hasılattan yüzde 25 pay alacağını düşünürsek 9 milyar TL’ye ulaşıyoruz. Şirketin özelleştirme için ödemeyi taahhüt ettiği rakam ise yaklaşık 7 milyar TL’ye denk geliyor. Dikkat edin. Bu hesaba yeni oyunlar ve internet faktörünü dahil etmedim. Şirketin giderlerinin de yüzde 28 pay alacağı diğer faaliyet gelirlerinden karşılanabileceğini varsaydım. Bir işe 7 milyar TL yatırmak, kumar mı? Kumar... Ama hesap ortada. Ya çıkarsa?

Haberin Devamı


NET ŞANS BÜYÜK ORTAK

ÖNCEKİ gün 2 milyar 755 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazanan Grup’tan Net Holding bir açıklama yaptı. Net Şans Oyunları’nın Ortak Girişim Grubu’nda yüzde 90, Hitay Yatırım Holding’in payının ise yüzde 10 olduğu belirtilen açıklamada “Şirketimizin finansal tabloları tam konsolide olarak yer almaktadır. Lisans bedeli TL ve ABD Doları olarak ödenebilecektir. Tercihimiz ABD Doları olmuştur. Lisans Sözleşmesi’nin bedeli imza tarihinde KDV dahil peşin olarak ödenebileceği gibi; bedelin % 40’ı ile KDV’nin defaten, bakiye tutar ise hesaplanacak faizle birlikte birer yıllık vadelerde üç eşit taksitte olmak üzere ödenebilecektir. Ödeme şekline ilişkin açıklama daha sonra yapılacaktır. İhale Komisyonu’nun vermiş olduğu nihai karar, Rekabet Kurulu’nun onayını müteakip ÖYK’ya sunulacaktır.” denildi.



Kozları ABDden

Yazarın Tüm Yazıları