İsrail'in operasyonu sürerken Gazze'de kan akmaya devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

İsrailin operasyonu sürerken Gazzede kan akmaya devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 16:08

İsrail'in tek taraflı olarak dün kabul ettiğini açıkladığı ancak sadece altı saat süren ateşkesin ardından yeniden operasyonların başlamasıyla Gazze tarafında yine kan akmaya devam ediyor. Bir tarafta savunmasız yaralı Gazzeli çocukların fotoğrafları, diğer tarafta ise sahile bile inşa ettikleri sığınaklara hemen kaçmaya hazır vaziyetteki İsraillilerin fotoğrafları savaşın iki tarafını da gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Operasyonların yeniden başlamasıyla birlikte İsrail askeri güçleri Gazzelilerden evlerini terk etmelerini istedi. Yaklaşık 100 binden fazla Gazzeli, nereye gideceğini bilmiyor. İsrail ordusu aynı duyuruyu sadece ailelere değil kamu kurumlarına da yaptı. Gazze yakınlarındaki El Vefa Hastanesi de bunlardan biri. Felçli hastaların bulunduğu rehabilitasyon merkezi, çaresizce hastaları nasıl koruyacağını düşünüyor.

İsrailin operasyonu sürerken Gazzede kan akmaya devam ediyor

Aşdod plajındaki bir sığınak

Öte yandan Gazze tarafından da İsrail'e roket atışı sürüyor. İsrail ordu radyosunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Beersheva'ya öğle saatlerinde 10 roket atıldığı, bunlardan 6'sının "Demir Kubbe" füze savunma sistemleri tarafından imha edildiği belirtildi. Açıklamada 4 roketin de açık alanlara düştüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları yayımladığı yazılı açıklamada, başkent Tel Aviv'in de aralarında bulunduğu birçok kente roket atıldığını duyurmuştu.

ÖLÜ SAYISI 208 OLDU
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar 208 kişinin hayatını kaybetti, bin 535 kişi de yaralandı. Saldırılarda, hedef alınan binlerce evden 600'ü de tamamen yıkıldı.

AB'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, "Ateşkes çağrısını yineliyoruz. Bunun kesinlikle gerekli olduğuna inanıyoruz ve bu yönde sürmekte olan çabaları destekliyoruz" dedi. Kocijancic, özellikle bölgedeki insani durumun kötüleşmesinin endişe kaynağı olduğunu ve sivil can kayıplarından çok büyük üzüntü duyduklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasındaki gelişmelere ve özellikle de Gazze'deki duruma ilişkin temasların sürdüğünü kaydeden Kocijancic, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının bu akşam Brüksel'de yapılacak zirvede konuyu ele alacaklarının altını çizdi.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlattığını duyurmuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!