Peres: İsrailli anne ve çocukların uyuyabilmesi için...

Güncelleme Tarihi:

Peres: İsrailli anne ve çocukların uyuyabilmesi için...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 11:20

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili “Onlar bize saldırıyorsa annelerimiz ve çocuklarımızın gece uyuyabilmeleri için buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Peres, The Associated Press'e yaptığı açıklamada, gelişmeleri değerlendirdi. Mısır'ın Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişiminin "kendilerini bağlamadığını" açıklayan Hamas'ı işaret ederek “Sanırım, bir bölünme var. Gazze'deki durum trajik ve berbat” ifadelerini kullandı.

Şimon Peres, Mısır'ın çağrısıyla ateşkesi kabul etmelerine rağmen Hamas'ın füze attığını, bunun ateşkesin sağlanamadığına ilişkin soruya “Onlar bize saldırıyorsa annelerimiz ve çocuklarımızın gece uyuyabilmeleri için buna izin vermeyeceğiz. Ne yapabiliriz” dedi.

Röportajda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı öven Peres, "barışa hazır, gerçek ve ciddi bir lider olan Abbas ile bir barış yapabileceklerine inandığını" kaydetti.

İsrail-Filistin barış görüşmelerinin çökmesine rağmen sorunun halen çözülebileceğine dikkati çeken Peres, “Deneyimler gösteriyor ki; ulusların ayrılması, ailelere mutluluk getiriyor. Çekoslavakya, iki devlet haline geldi. Mutsuz bir devlet yerine, iki mutlu devlet var. Yugoslavakya da aynı şekilde” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlatmasının ardından bir hafta süren saldırıların akabinde Mısır, dün "İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması" için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu ilan etmişti.

Mısır'ın çağrısının ardından İsrail'de Başbakan Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesi, ateşkes girişimini kabul ettiğini duyurmuştu.

Sabah saatlerinde ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklayan İsrail, öğleden sonra Hamas'ın füze atmaya devam ettiğini ileri sürerek, askeri operasyonların yeniden başlatıldığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!