Büyük ikramiye Hazine'nin

Güncelleme Tarihi:

Büyük ikramiye Hazinenin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 01:10

Milli Piyango ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi.

Haberin Devamı

2009’da 1.6 milyar dolar muhammen bedelle çıkılan ihaleye hiç teklif gelmezken dünkü rakam ‘Hazine’ye piyango vurdu’ yorumlarına sebep oldu. Şirket 495.9 milyon dolar da KDV ödeyecek.

Büyük ikramiye Hazinenin

TÜRKİYE’nin beşinci büyük ve en ‘şanslı’ ihalesi dün tamamlandı. Dünyanın krizde olduğu 2009 yılında ihaleye çıkan ancak 1.6 milyar dolar muhammen bedeli bile veren firma olmayınca iptal edilen Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesine ilişkin ihale dün yeniden gerçekleştirildi. Net Şans-Hitay Holding Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu ve Turkish Lottery Holding’in teklif verdiği ihale Turkish Lottery’nin açık arttırmadan hemen önce çekilmesiyle Net-Hitay ile ERG -Ahlaçı arasında kıran kırana geçti. İpi göğüsleyen ise 1 saat 10 dakika sonrasında 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay OGG oldu. Uzmanlara göre ihalede ortaya çıkan rakam oldukça iyi. Rakam Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın da beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Grup ihale fiyatının yanı sıra 495.9 milyon dolarlık KDV’yi de ödeyecek.
Geçen yıl 2.4 milyar lira gelir elde eden şans oyunlarının ihalesinde elemesiz turda 2 milyar 222 milyon dolar teklifin ardından 3 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 2 milyar 350 milyon dolar, artırım 5 milyon dolar olarak belirlendi. Bu turda ilk çekilen Turkish Lottery olurken, açık arttırma Net Şans-Hitay OGG ve ERG-Ahlatcı OGG arasında geçti. Açık artırmanın 40’ıncı turunda, Net Şans-Hitay OGG’nin 2 milyar 755 milyon dolar teklif verdi ve ERG-Ahlatcı OGG ihaleden çekildi.

Büyük ikramiye Hazinenin
1.6 MİLYAR DOLAR ÖDENECEK

Şartmanemede ödemenin nasıl yapılacağı belirtiliyor. Teklif sahipleri isterlerse peşin ödeme yapabilecekler. İsterlerse 2 milyar 755 milyon doları taksitle de ödeyebilecekler. Öncelikle yüzde 40’ı peşin ödenecek, kalan yüzde 60, 3 yılda libor artı faiz üzerinden ödenecek. Ayrıca sözleşme aşamasında KDV’nin de ödemesi gerekiyor. Eğer Net Şans-Hitay peşin ödemeyi seçerse 3 milyar 251 milyon dolarlık ödeme yapacak. Eğer taksit yaparsa yüzde 40 peşinat ve KDV ile birlikte toplamda 1.6 milyar dolar ödenecek, kalanı da 60 aylık vadede tamamlayacak.

YENİ OYUNLAR DA GELECEK

İhale sonucu lisans hakkını alan, 10 yıl olan lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak. Lisans sahibinin, lisansa konu faaliyetleri gerçekleştirmek için yapacağı her türlü işletme, yatırım ve finansman giderleri ile dağıtım kanallarına ödeyeceği satış komisyonu, ikramiye ödeme primleri ve benzerleri bu orana dahil olacak. Milli Piyango İdaresi’nin sahip olduğu yazılım, donanım ve oyun terminalleri gibi hiçbir varlık, lisansın ve özelleştirmenin konusu olmayacak. Lisans sahibi, Milli Piyango, Hemen Kazan, Şans Topu, On Numara, Süper Loto ve Sayısal Loto’nun yanı sıra pazara yeni oyunlar da sunabilecek.

Haberin Devamı

MOBİL ETKİN KULLANILACAK

Haberin Devamı

Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ihaleden sonra dağıtılan açıklamasında, “Milli Piyango’yu ileriye taşıyacak ve oyunları yaygınlaştıracak yenilikçi bir anlayışla hareket edeceğiz. Mevcut başi kalanı için daha fazla değer yaratırken, günümüz teklonojisinin sunduğu online ve mobil pyatformları etkin bir şekilde kullanacağız” dedi.

‘NET’ değeri 947 milyon TL

HALKA açık Net Holding’in sermayesi 365 milyon 750 bin lira. İşadamı Besim Tibuk’un payı yüzde 5.53. Net Holding’in en büyük ortağı ise Net Turizm AŞ. Holding’teki payı yüzde 42.66 olan Net Turimz’in sermaye payı 119.6 milyon lira. Şirketin yönetim kurulu başkanı da Besim Tibuk. Net Holding’in ortakları aynı zamanda Net Holding’in iştirakleri ve bağlı ortaklıkları. Holding’in piyasa değeri de 947.3 milyon lira.

Haberin Devamı


İddaa’nın eski ortağı

İDDAA’yı Nisan 2001’de Turkcell, Intralot ve Hitay Holding Inteltek şirketiyle kurmuştu. Hitay, Inteltek’teki yüzde 20 hissesini 80 milyon dolara Intralot’a satmıştı.

Bitcoin’i Türkiye’ye getirdi

SANAL para birimi Bitcoin’in Türkiye macerası Net Holding’le başladı. Besim Tibuk’un oğlu Kerem Tibuk’un KKTC’deki şirketi TL ile bitcoin alım-satımı yapıyor.


İNTERNETTEN DE OYNATACAK

MİLLİ Piyango özelleştirmesiyle birlikte şans oyunlarında iki yeni dönem başlayacak.

Büyük ikramiye Hazinenin
Bunların en önemlisi internet üzerinden sayısal loto, şans topu ve 10 numara gibi oyunlar oynanabilecek. Böylece Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve bahis oyunu İddaa’da olduğu gibi şirketin hasılatı artacak. Ayrıca oyunlara yenilerini eklenebilecek. İhale sonrası Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup CFO’su Orlando Kalumenos, mevcut bayi ağını daha da güçlendireceklerini belirterek, “Teknolojiyi kullanarak internet ve mobil cihazlara uygun daha iyi bir hizmet sunacağız. Yeni oyunlar ekleyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!