İzmir'de işsizlik oranı yüksek çünkü...

Güncelleme Tarihi:

İzmirde işsizlik oranı yüksek çünkü...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 01:10

İş Kur İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir'de işsizlik oranlarının ülke genelinin üzerinde seyretmesinin iş gücüne katılım oranının daha yüksek olmasından kaynaklandığını, iş arayan nüfusun önemli bölümünün ise ofis ortamında çalışma talebinde bulunmasının oranları artırdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Kabak, ülke geneline işsizlik düşerken İzmir'de gerileme görünmediğini, kentin işsizliğin en yüksek olduğu büyükşehir olduğunu belirtti. Kentteki iş gücüne katılım oranının yüksek olduğunu belirten Kabak, "İzmir'de Türkiye ortalamasına göre daha fazla oranda bir nüfus çalışmak istediğini belirtiyor. Örneğin kadınların iş gücüne katılım oranı hayli yüksek. Türkiye genelinde kadınların oranı yüzde 30 civarında, İzmir'de ise yüzde 38. Türkiye'nin 2023 hedefi zaten yüzde 41. Toplamda ise İzmir'de iş gücüne katılım oranı, ülke ortalamasının 5 puan üzerinde. Daha fazla sayıda kişinin çalışmak istemesi, kentteki yatırımların da buna yanıt verememesi oranları artırıyor" dedi.

İzmir'de yeni müteşebbislerin yaratılması gerektiğini kaydeden Kabak, iş arayanlarla mevcut açık pozisyonların buluşturulamadığını da belirtti. Halen İzmir'de sanayi bölgelerinde bir çok üretim tesisinin vardiyalı çalışabilecek nitelikli eleman aradığını anlatan Kabak, şöyle konuştu:

"İzmir'de şu anda konfeksiyon sektörü için yaklaşık bin 900 dikiş operatörüne ihtiyaç var. Türkiye'nin en önemli gelinlik üreticisi olan bu kentte bu alanda çalışacak personel bulmakta zorluk çekiyoruz. Gençleri bu alanlara yönlendirmeliyiz. Bunun için mesleki kurslar açıyoruz ancak çoğu yeteri ilgiyi görmüyor. Çünkü insanlar genelde ofis işi istiyor."

Kabak, İzmir'de inşaat ve turizm gibi istihdam yoğun sektörlerin istenen ölçüde büyümemesinin de işsizliğin yüksek çıkmasında etkili olduğunu sözlerine ekledi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise işsizlik oranlarının yüksek olmasının teşvik sistemindeki adaletsizlikten kaynaklandığını savundu. İzmir'in 1. derece teşvik bölgesi içinde yer aldığını, yarım saat uzaklıktaki Manisa'nın ise 3. bölgede yer alması nedeniyle çoğu yeni yatırımın komşu illere kaydığını anlatan Yorgancılar, şöyle konuştu:

"Yeni yatırım yoksa işsizlik de düşmez. Maalesef hem yatırımların hem iş gücünün komşu illere kaydığı bir dönemi yaşıyoruz. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile toplantı yapacağız. Bizim talebimiz sadece organize sanayi bölgeleri içindeki yatırımlar için komşu illerle aynı düzeyde teşvik sağlanmasıdır. Tüm kent için ilave bir teşvik beklentimiz yok. Sistemde talep ettiğimiz değişiklik olursa İzmir'deki işsizlik sorununu büyük ölçüde çözeriz."

TÜİK rakamlarına göre işsizlik oranı 2013'de yüzde 15,4 olan İzmir, işsizlikte Güneydoğu kentlerini takip etmiş ve büyükşehirler arasında en yüksek orana sahip olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!