ABD Konsolosu: Ben de oruç tuttum ama...

Güncelleme Tarihi:

ABD Konsolosu: Ben de oruç tuttum ama...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 19:47

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Adana Konsolosu John L. Espinoza, "Bazen arkadaşlarımla dayanışma içinde olmak için oruç tuttum. Ama zor. Bu nedenle insanların yaptığı bu özveriyi iyi anlıyorum. Benim de inancım var, onun için yaptığım şeyler var. Benim için bunların ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Müslümanlar için çok önemli. ABD’de dini özgürlükleri çok önemsiyoruz. O nedenle oruç tutanlara saygımızı göstermek istedik. İslam’a olan saygımızı göstermek istedik" dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, Diyarbakır Sur Belediyesi ile birlikte verecekleri iftar yemeği için Diyarbakır’a geldi. Bir dizi temaslarda bulunan Espinoza, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek’i ziyaret etti. Gündemle ilgili soruları cevaplayan Espinoza, Diyarbakır’da iftar vermekten mutlu olduklarını dile getirdi. Espinoza, "Bu yıl Sur Belediyesi ile iftar yemeğini organize ettik. Diyarbakır’da dostlarımız var. ABD’nin bölgeye büyük alakasını olduğunu bilmesini isterim. Bölgede olup bitenleri yakından takip ediyoruz. Belediye ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle ilişkilerimize önem verdiğimiz bir yerde iftar gibi bir yemeğe ev sahipliği yapmak bir jestten ibarettir" diye konuştu.

'ARKADAŞLARIMLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAK İÇİN ORUÇ TUTTUM'

Daha önce birkaç Müslüman ülkede görev yaptığını anlatan Espinoza, "Bazen arkadaşlarımla dayanışma içinde olmak için oruç tuttum. Ama zor. Bu nedenle insanların yaptığı bu özveriyi iyi anlıyorum. Benim de inancım var, onun için yaptığım şeyler var. Benim için bunların ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Müslümanlar için çok önemli. ABD’de dini özgürlükleri çok önemsiyoruz. O nedenle oruç tutanlara saygımızı göstermek istedik. İslam’a olan saygımızı göstermek istedik" şeklinde konuştu.

'BİZİM İÇİN TÜRKİYE’NİN UZUN VADEDEKİ BAŞARISI ÖNEMLİ'

Bölgeyi yakından takip ettiklerini ve Türkiye’nin zor bir dönmeden geçmekte olduğunu gördüklerini anlatan Espinoza, sözlerine şöyle devam etti: "Suriye’de devam eden savaş Türkiye’nin güney sınırında zorluklar oluşturdu. Türk halkı çok cömert şekilde bir milyon Suriyeliyi kabul etti. Biz Suriye’ye insani yardım gönderiyoruz. Türkiye’de yaşayan Suriyelilere de yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Türkiye’nin uzun vadedeki başarısı bizim için önemli. Çünkü bu bölgede bizim güçlü istikrarlı ve demokratik bir ortağımızın olması önemli. İnanıyorum Türk halkı da bunu istiyor."

Konsolos Espinoza, bir soru üzerine "İki yıldır Türkiye’de görev yapıyorum. Ben Türkiye’de göreve başlamadan çok öncesinden ABD, Türkiye ile özgürlükler konusunu görüşüyordu. Türkiye için uzun vadeli bir konu olduğunu biliyorum. Türkiye’deki demokrasi ve özgürlükleri ilerletecek şekilde Türklerin bir araya gelmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Bence Türklerin hepsinin odaklaşacağı nokta bu özgürlükleri genişletmek alanında olmalı. Yani basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma ve yürüyüş özgürlüğü, Türkiye’de bunların daha fazla geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!