Messi Messi'dir!..

Arjantin, Dünya Kupası'nı kaybetti. Messi de bitmek bilmeyen Maradona efsanesini yıkamadı.

Haberin Devamı

Bir tartışmadır gidiyor; Messi mi Maradona mı? Messi kupayı kaldırsaydı bu tartışma bitecek miydi? Tüm zamanların en büyük futbolcusu olacak mıydı?

Hayır!

Bu kez karşısına Napoli örneği koyulacak; "Messi gitsin Napoli'yi tek başına şampiyon yapsın" söylentileri başlayacaktı. Gerçi bu değerlendirmeler sırf bizim insanımıza özgü... Kıyas kültürümüzün değişmez bir parçası olmuş. Başarılı insanları birbiriyle kıyaslamak doğamızda var. Başarılı olanı kendi olduğu için kabul etmek istemiyoruz.

Pele'yi, Maradona ile Messi'yi Cristiano Ronaldo'yla... Hangisi daha iyi, kim daha çok gol atmış, kim ülkesine büyük yarar sağlamış; kıyaslıyoruz da kıyaslıyoruz! İlk insanla şimdiki insanı kıyaslamak işimize gelmese de başarılı olan her figürde bir kusur arıyoruz. Dostların bile birbirinin başarısını kıskandığı, hazmedemediği bir ülkede Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor diye bölünmüşken, dünya futboluna keyif katan figürleri bile bölmek nasıl bir zihnin ürünüdür?

Maalesef izahı yok...

Haberin Devamı

Messi kabul edin yada etmeyin efsane bir oyuncu. Bunu ispat etmek için Dünya Kupası'na ihtiyacı yok! Barcelona ile şampiyonluk yaşadığında bile Xavi ve Iniesta olmasa Messi olamazdı diyecek kadar kör olabiliyoruz! Sadece Messi değil Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Neymar... Hepsi kendine özgü yeteneklere sahip ve karşılaştırma kabul etmeyecek kadar özel futbolcular.

Pele Pele’dir, Maradona Maradona'dır, Socrates Socrates'tir, Cruyff Cruyff'tur, Ronaldo da Ronaldo... Farklı jenerasyonlardaki futbolcuları karşılaştırmak futbolun doğasına ihanettir. Futbolun endüstrisi, gelişimi, buna paralel olarak futbolcu fizyolojisinin modern anlayışa entegrasyonu bile karşılaştırmaları mümkün kılamayacak kadar aşikardır...

O yüzden bırakın Maradona bir Arjantin efsanesi olarak kalsın! Bırakın Messi de bir Dünya Kupası almadan futbol efsaneleri arasındaki yerini alsın! Her birinin ayrı bir lezzeti, her birinin gözlerde ve zihinlerde bıraktığı farklı güzellikler olsun.

Adı üstünde "futbol, güzel oyun"

Yazarın Tüm Yazıları