Mahalleliye şok çağrı

Güncelleme Tarihi:

Mahalleliye şok çağrı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 01:16

İZMİR'in Bayraklı İlçesi'nde, 2 B arazilerine yönelik araştırma yapıldığı sırada Milli Emlak Müdürlüğü, 139 arsanın bulunduğu mahallenin 1946 yılındaki kayıtlarına göre mera olduğunu tespit etti.

Haberin Devamı

Bu yönde iki arsa sahibine açtıkları davayı kazanan müdürlük, diğer vatandaşlara 'ya arsalarını yarı fiyatına satın alma, yada evlerini boşaltma' bildirimi yaptı. Vatandaşları isyan ettiren karar sonrasında Muhtar Lokman Kıyak, bölgedeki arsaları Bornova Belediyesi'nin 1960 yıllarda vatandaşa sattığını ancak bu uygulamanın Maliye'den düşümünün yapılmaması nedeniyle böyle bir sonuçla karşılaştıklarını, haklarını arayacaklarını dile getirdi.

Hükümetin çıkardığı 2 B arazilerine yönelik evrak incelemesi yapan Milli Emlak Müdürlüğü, Bayraklı Osmangazi Mahallesi'ndeki üzerinde evler olan 139 arsanın bulunduğu bölgenin, 1946 yıllarındaki kayıtlara göre 'mera' olarak geçtiğini tespit etti. Bunun üzerine 2005 yılında iki arsa sahibine dava açan müdürlük, bu davaları kazandı. Bunun üzerine Milli Emlak Müdürlüğü yetkilileri, mahalledeki 139 arsa sahibine yazı gönderdi. Arsaları, ya emlak fiyatlandırmasınının yarı fiyatını ödeyerek satın almalarını ya da boşaltmalarını istedi.

Haberin Devamı

'1960'TA BELEDİYE SATTI'

Çağrıyla şoka giren mahalle sakinleri, hukuk mücadelesi başlattı. Mahallede toplanıp tepkilerini dile getiren vatandaşlar adına Muhtar Lokman Kıyak, açıklama yaptı. Bölgenin 1960'lı yıllarda Bornova Belediyesi tarafından, vatandaşlara imar getirilip arsa olarak satıldığını belirten Kıyak şunları söyledi:

"Atatürk Mahallesi'nde de aynı uygulama yapılmış, ancak orası için Milli Emlak Müdürlüğü ile Maliyedeki kayıtlarda düşüm yapılmış. Aynı olay burası için yapılmamış. Hata buradan çıkıyor. Oysa burası belediye kayıtlarında imarlı arsa görünüyor. İnsanlara elektrik su bağlandı. Vergilerini ödüyorlar. Hatta 1998 yılında otoyol geçtiği sırada buradaki 70 ev istimlak edildi. Karayollarının o zaman verdiği istimlak bedelini beğenmeyen vatandaşlar dava açtı. Mahkeme vatandaşları haklı buldu. Madem o zaman neden bu durum ortaya çıkmadı? Çünkü yol tam mera denilen alanın ortasından geçiyor bu duruma göre. Yani devlet kendi malına para verip mi almış oldu? Bu hatanın düzeltilmesini bekliyoruz."

Haberin Devamı

Mahalle sakinleri de, bu arsaları satın aldıkları zaman hiçbir yasal engelle karşılaşmadıklarını, şimdi bu durumun kendilerini şok ettiğini söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!