Andrew Mango diplomatik katılımla son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Andrew Mango diplomatik katılımla son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 14:15

Geçtiğimiz hafta evinde yaşamını yitiren Andrew Mango, Londra’da Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Elçi Müsteşar Fatih Ulusoy ve askeri ateşelerin de katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

İngiltere’de, geçtiğimiz hafta Barnes’taki evinde 88 yaşında hayata gözlerini yuman 'Atatürk - Modern Türkiye’nin Kurucusu' biyografisinin yazarı, Türkiye dostu Doktor Andrew Mango, Londra’da üst düzey diplomatik katılımla son yolculuğuna uğurlandı.

St. Osmund’s Kilisesi'ndeki törene Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Elçi Müsteşar Fatih Ulusoy, Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kur. Alb. Erdal Olgun, Kara Kuvvetleri Ataşesi Alb. Mehmet Çalkayış, Güvenlik Ataşesi Murat İlhan, Mango ailesi, aralarında Federasyon Başkanı Jale Özer, Dr. Ali Tekin Atalar’ın yer aldığı Türk toplumunun temsilcileri, dostları katıldılar.

Andrew Mango diplomatik katılımla son yolculuğuna uğurlandı


İstanbul’da doğan ve 20 yaşına kadar Türkiye’de yaşayan, Türkiye ve Türk toplumuna büyük sevgi besleyen Mango’nun cenazesi, kiliseye Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Elçi Müsteşar Fatih Ulusoy, oğlu Ben Mango’nun omuzlarında getirildi.

Haberin Devamı

'TÜRK HALKI ONUN YANINDAYDI'
Dr. Mango için kilisede düzenlenen dini törende oğlu Ben Mango yaptığı konuşmada, babasını tanıyanların onun Türkiye ve Türk halkına olan sevgisini yakından bildiklerini, bilmedikleri şeyin ise son anlarına kadar Türk kurumlarının ve arkadaşlarının babasına gösterdiği yakın ilgi olduğunu kaydetti. Türk arkadaşlarının babasını son anına kadar evde ziyaret edip, sohbet ettiğini, Türkiye’den gelen telefonlarla da oradaki arkadaşlarıyla görüştüğünü kaydeden Ben Mango, “Son aylarında Türk toplumundan gelen davetlere katılamadığı için büyük üzüntü duyuyordu” dedi.

Sepetten bir tabutta kiliseye getirilen Mango’nun cenazesinin üzerinde, mor ve beyaz renkli aile çiçeği bulunuyordu. Londra merkezli Turkish Forum UK tarafından yaptırılan, Türk bayrağı şeklinde karanfillerden oluşan ve üzerinde “Türk milletinin gerçek dostu” yazılı çelenk, katılanların büyük ilgisini çekti.

Andrew Mango diplomatik katılımla son yolculuğuna uğurlandı

Haberin Devamı

ATATÜRK BAŞ KÖŞEDE
Dr. Mango’nun çocukları, babalarının bu çelengi çok takdir edeceğini belirterek, vefatın ardından Türk toplumundan gördükleri yakın ilgiye memnun olduklarını kaydettiler. Cenazeye Mango’nun Birleşmiş Milletler’de (BM) görevli kardeşi Anthony Mango ile Bizans konusunda uzman abisi Prof. Cyrill Mango da katıldılar.

Cenaze, daha sonra yine Büyükelçi, Başkonsolos, Elçi Müsteşar’ın omuzlarında, cenaze arabasına bindirilerek, yakılmak üzere krematoryuma götürüldü. Cenaze töreni ardından Mango ailesi Barnes’taki evlerinde katılanları ağırladılar. Dr. Mango’nun çalışma odasına giren Türk dostları, başköşesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelini ve her herde onunla ilgili kitapları görünce duygulandılar. Dr. Mango, Atatürk biyografisinda 100’den fazla kitap okumuş, kitabı 4 yılda tamamlamıştı.

ATATÜRK BİYOGRAFİSİ DÜNYACA ÜNLÜ OLMUŞTU
İngiliz-Rus kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1926'da Türkiye'de doğan Andrew James Alexander Mango, İstanbul ve Ankara'nın ardından ömrünün geri kalanını 1947'de taşındığı Londra'da sürdürdü. Uzun yıllar boyunca Londra Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Mango, 1999 yılında Türk okuru tarafından yakından tanınmasını sağlayan Atatürk - Modern Türkiye'nin Kurucusu kitabını çıkardı. Beş yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan bu eser, Mustafa Kemal Atatürk hakkında şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı kitap olarak biliniyor. Mango daha önce BBC'nin Türkçe yayınlar bölümünde yöneticilik ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde basın danışmanlığı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!