Oyuncak silahta ithalat azaldı, gerçeğinde "patladı"

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak silahta ithalat azaldı, gerçeğinde patladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 01:16

2013 sonu itibarıyla tutar bazında oyuncak silah ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 32 azalarak yaklaşık 13 milyon dolara gerilerken, aynı dönemde revolver ve diğer tabancaların ithalatı yüzde 35 artarak 8 milyon doların üzerine çıktı. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uluç: "Çocuklar, gerek eğitim gerekse oyun amacıyla olsun sanal dünyaya kayıyor" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2013 yılında oyuncak silah alanında dış alım 2012'ye göre yüzde 32 azalarak 12 milyon 829 bin dolara geriledi. Söz konusu ithalatın tamamına yakınının Çin'den gerçekleştirilmesi dikkati çekti.

Oyuncak silah ithalatındaki gerilemeye karşın, yetişkinlerin kullandığı revolver ve tabancaların ithalatında artış görüldü. Bu tip silahların ithalatı, 2013 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 8 milyon 24 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti. Aynı dönemde adet bazında ithalat da yüzde 8 artış kaydetti ve 12 bin 179'dan 13 bin 96'ya yükseldi. İthalat yapılan ülkeler açısından bakıldığında geçen yıl en fazla dış alım ABD'den yapılırken (3,9 milyon dolar), bu ülkeyi Avusturya (2,7 milyon dolar) izledi.

Haberin Devamı

"Toplumda yaşananlar oyunlara yansıyor"

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Uluç, çocukların gerek eğitim gerekse oyun amacıyla olsun sanal dünyaya kaydıklarını belirterek, "Türkiye'de şiddet içerikli oyunların çocuklara etkileri üzerine kapsamlı bir araştırma yok. Ancak şu da bir gerçek ki çocuklar ailede ve toplumda ne yaşıyorlarsa bunlar oyunlarına da yansıyor" dedi.

Şiddet içeren oyun ya da oyuncakların ithalat ve ihracatının, toplumun içinde bulunduğu durumdan ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Uluç, "Çocuklar hergün kadına yönelik şiddet haberleri izliyor. Bu da ister istemez oyunlarına yansıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!