Ekonomik performans Dünya Kupası'na da yansıdı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik performans Dünya Kupasına da yansıdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 11:59

Avrupa'nın önde gelen ekonomileri arasında en iyi performansa sahip olan Almanya, bu başarısını Dünya Kupası'nda da sürdürdü.

Haberin Devamı

Avrupa'nın en sağlam ekonomisi olarak nitelendirilen Almanya, futbolda da sağlam bir duruş sergileyerek Brezilya'nın ev sahipliğini yaptığı etkinlikte Dünya Kupası'nın sahibi oldu.

Avrupa'nın sorunlu ülkelerinden İspanya, Portekiz ve İtalya ise kupada da hiçbir varlık gösteremeyerek gruplardan bile çıkamadı. Avrupa'nın ekonomik olarak sıkıntı da olan başka bir ülkesi olan Fransa ise sadece 2. tura kadar çıkabildi. Fransa bu turda şampiyon Almanya'ya elendi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) derlenen verilere göre, mayıs ayına ilişkin işsizlikte yüzde 5,1 orana sahip Almanya, bu oranla yüzde 11,6 orana sahip olan Euro Bölgesi ortalamasının çok altında kalıyor. Almanya ayrıca bölge'de en az işsizlik oranına sahip 2. ülke konumunda bulunuyor. Kupada başarısız olan İspanya ise yüzde 25,1 işsizlik oranına sahip. İspanya bu işsizlik oranıyla bölgede en fazla işsizlik oranına sahip 2. ülke olarak yer alıyor.

Portekiz yüzde 14,3 , İtalya ise yüzde 12,6 işsizlikle Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde yer alıyor. Yüzde 10,1 işsizlikle Fransa da çift hanelerde seyrederken, 3. olan Hollanda ise yüzde 7 işsizlikle Avro Bölgesi'nde tek haneli işsizlik oranına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Grubundan lider olarak çıkıp ikinci tura kadar devam edebilen Belçika da yüzde 8,5 işsizlikle Euro Bölgesi ortalamasının altında yer alıyor.

Almanya, işsizlikteki performansını genç işsizlikte de sürdürüyor. Yüzde 7,8 genç işsizlik oranına sahip olan Almanya aynı zamanda bu oranla Euro Bölgesi'nde en az genç işsizlik oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

İspanya ise genç işsizlikte de yüksek orana sahip. İspanya, yüzde 54'le bölgede en fazla genç işsizlik oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

ALMANYA İSTİHDAMDA DA LİDER

İşsizlik oranında iyi bir performans sağlayan Almanya, istihdam oranında da Euro Bölgesi ortalamasının üzerine çıktı. İstihdamda bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 artış kaydeden Almanya, yüzde 0,1 oranına sahip olan Euro Bölgesi'nin üzerinde bir performans sergiledi.

İtalya, istihdam oranında yüzde 0,1, Portekiz ise yüzde 0,3 azalış kaydetti.

İstihdamda Fransa bir önceki çeyreğe göre yatay seyrederken, İspanya yüzde 0,2 artış kaydetti. İspanya bu oranla Euro Bölgesi'nin üzerine çıksa da Almanya'nın gerisinde kaldı. Hollanda ve Belçika ise yüzde 0,1 oranındaki istihdam oranıyla Euro Bölgesiyle paralel bir seyir izliyor.

Almanya performansını büyümede de devam ettirdi. Bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre, Euro Bölgesi'nde yüzde 0,2 büyüme görülürken, yüzde 0,8 büyüyen Almanya yine Euro Bölgesi'nden daha iyi bir performans sergiledi.

Portekiz ve İtalya'da ise yılın ilk çeyreğinde Almanya'nın aksine daralma yaşandı. İlk çeyrekte Portekiz'de yüzde 0,7 , İtalya'da da yüzde 0,1 daralma görüldü.

Yüzde 0,4 büyüme kaydeden İspanya ise yine Almanya'nın gerisinde kaldı. Fransa ise büyümede de istihdamda olduğu gibi yatay seyretti.

Belçika yüzde 0,4 büyüme oranıyla ilk çeyrekte Euro Bölgesi'nin üzerine çıktı. Kupada 3.'lükle yetinen Hollanda ekonomisi ise ilk çeyrekte yüzde 1,4 daraldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!