İşsizlik düştü ama İzmir’de işsizlik kronikleşti

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik düştü ama İzmir’de işsizlik kronikleşti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 11:25

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarına göre işsizlikte düşüş eğilimi devam etti. İşsizlik oranı yüzde 9 ile son 10 ayın en düşüğüne geriledi. Ancak bu trend İzmir gibi büyük şehirlere özellikle son yıllarda yansımıyor. İşsizlik oranı 2011’de yüzde 9.8 olurken İzmir yüzde 14.7 ile en yüksek işsizliğin olduğu ikinci şehir oldu. 2012’de işsizlik oranı düşüp yüzde 9.2 gerçekleşirken İzmir’de yüzde 14.8 ile yine yükseldi. 2013’te ise Türkiye genelinde işsizlik yüzde 9.7’ye yükselirken İzmir’de yüzde 15.4’e yükseldi. İşadamları İzmir’e artan göçe karşılık iş yaratılmadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı işsizlik rakamlarına göre Nisan döneminde işsizlik oranı yüzde 9 oldu. Bir önceki dönemde yüzde 9.7 olan işsizlik oranı Nisan döneminde aynı zamanda son ayların en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekti. İşsizlik en son Haziran 2013 döneminde yüzde 8.8 olarak gerçekleşirken son açıklanan işsizlik oranı son 10 ayın en düşük işsizlik oranı olmayı başardı.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 10,8 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 15,5 iken,15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 9,1 olarak gerçekleşti.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre değişmeyerek yüzde 9,1 oranında gerçekleşti.

İşsizlik düştü ama İzmir’de işsizlik kronikleşti


İşsizlik oranının son yıllarda yatay bir trend yaşamasına rağmen bu oranların Türkiye geneline yansıması ise her şehirde farklı gerçekleşiyor. İşsizlik oranını neredeyse kronik derecede yüksek olduğu illerden biri de İzmir. Temmuz ayında açıklanan 2013 yılı il il işsizlik oranı rakamlarına göre İzmir yüzde 15.4 ile ilk 10’da 7. sırada yer alıyor. Üç büyük il içinde en çok işsizlik oranına sahip şehir de yine İzmir. İzmir’i yüzde 11,2’lik işsizlik oranı ile 14. sırada İstanbul, yüzde 10,9’luk işsizlik oranı ile 17. sırada Ankara takip ediyor.

İZMİR’DE KRONİKLEŞİYOR
Bunun yanında İzmir’de yüksek işsizlik oranı kronikleşmiş gözüküyor. 2012’de İzmir’in işsizlik oranı yüzde 14,8, 2011’de ise yüzde 14,7 olarak gerçekleşmiş İzmir en yüksek işsizlik oranı olan şehirler arasında 2012’de altıncı 2011’de ise ikinci olmuştu.

Haberin Devamı

İşsizlik düştü ama İzmir’de işsizlik kronikleşti
Bu duruma İzmirli işadamları da tepki gösteriyor. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bir zamanların sanayi, ihracat, liman ve turizm kenti İzmir’in, işsizler ve yoksullar için umut kapısı kent olmaktan çıkıp, Türkiye’nin işsizlik rekorunu kırar hale gelmesinin acı verici olduğunu söyledi. Aslan, “Bir zamanların sanayi, ihracat, liman ve turizm kenti, işsizler ve yoksullar için umut kapısı olan İzmir, bugün Türkiye’nin işsizlik şampiyonudur. Bu tablo işsizliğin İzmir’de sosyal dokuyu ve toplumsal barışı tehdit edecek bir boyuta ulaştığını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

İZMİR’DE İŞSİZLİĞİN 3 SEBEBİ
Bunun üç nedeni olduğunu, birincisinin İzmir’e ülkenin dört bir tarafından ve özellikle de bölgeden gelen göçe karşılık yeni iş alanlarının yaratılamaması, ikincisinin de kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamaması olduğunu kaydeden Aslan, “ İzmir milli gelire yüzde 7, genel kamu bütçesine de yüzde 10 katkı vermesine karşılık devlet harcamalarından aldığı pay, yüzde 5’i bile bulmuyor. Üçüncü neden de, sanayici, üretici ve yatırımcı açısından İzmir’i bir “ilgi odağı” haline getirecek politikaların ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler tarafından geliştirilememesidir. Tam tersine, İzmir’in sanayicileri, girişimcileri yüzünü finansın, sıcak paranın ve rantın merkezi İstanbul’a çevirmiştir. Aslında bu kara tablo İzmir’in kaderi değildir, olmamalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

2013 yılı en çok işsizlik olan 10 il (%)

Batman 23,4
Mardin 20,6
Siirt 20,5
Şırnak 20,1
Diyarbakır 18,7
Şanlıurfa 16,3
İzmir 15,4
Osmaniye 14,0
Adana 13,2
Mersin 12,4

'Hem göç fazla hem de yatırımda geri kaldı'

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş İzmir’de yükselen işsizlik rakamlarıyla ilgili hurriyet.com.tr’ye şunları söyledi: “İzmir iş ve aşın olduğu bir Batı kenti. O nedenle bulunduğu memlekette iş sorunu olan insanların aklına önce İzmir geliyor. Bu sebeple İzmir’e

İşsizlik düştü ama İzmir’de işsizlik kronikleşti
iş göçü çok olduğu için oran çok gözüküyor. Bir de teşviklerden dolayı yatırımlarda azalma olunca yine işsizlik oranlarına yansıyor. 2014’ün ilk dört ayında yatırımda İzmir 13’üncü sırada. İzmir’de hem göç hem de yatırım olmadığı için işsizlik oranları yüksek.”

Haberin Devamı

BAKANLA GÖRÜŞECEĞİZ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da önümüzdeki hafta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile konuyu görüşeceklerini kaydederek, “Teşvik imkanları desteklenmediği için yatırım azlığı da bundan kaynaklanıyor. Yatırım olmadığı ortamda işsizlik olması da normal. Önümüzdeki hafta Perşembe günü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bu konuyu görüşeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!