İsrail, Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etti

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 01:03

İsrail, Mısır'ın Gazze için sunduğu ateşkes teklifine olumlu yanıt verdi. Ancak ateşkes teklifi Hamas tarafından destek görmedi. Ateşkes önerisinden birkaç saat sonra Gazze tarafından fırlatılan roket ise İsrail'in Aşdod kentini vurdu. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonda ise şu ana kadar en az 194 Filistinli hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için uluslararası çabalar sürerken, Mısır’dan iki tarafa somut bir öneri geldi. AFP’nin haberine göre Mısır, bugün TSİ 09.00 itibarıyla tarafların ateşi kesmesini, ardından da İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun yumuşatılması için müzakerelere başlanmasını teklif etti.

Mısır'ın yaptığı teklifi bu sabah saatlerinde değerlendiren İsrail kabinesi, öneriyi kabul etti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, bu sabah yaptığı toplantıda, Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiğini belirtti. Açıklamanın ardından Gazze sınırı yakınındaki İsrail askerleri de dinlenirken görüldü.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA
İsrail ordusu da Gazze'ye yönelik saldırıları askıya aldığını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklamada, "Hükümetin talimatları doğrultusunda ordu, teyakkuz halini muhafaza etmekle birlikte Gazze'ye saldırılarını askıya alma kararı aldı" ifadesine yer verdi. Adraee, ordunun Hamas'ın hareketlerini takip etmeye devam edeceğini belirtti.

İsrail, Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etti


NETANYAHU: HAMAS ATEŞKESİ KABUL ETMEZSE...
İsrail ise Gazze tarafının sınırötesi eylemlerinin devam etmesi durumunda askeri operasyonlarını iki katına çıkarmayı planlıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bugün gazetecilere yaptığı açıklamasında "Gazze Şeridi'nin füzeler, roketler ve tüneller olmak üzere her şekilde askerden arındırılması için Mısır'ın önerisini kabul etti. Ancak Hamas ateşkesi kabul etmezse, şimdilik durum bunu gösteriyor, İsrail bölgede sükuneti sağlamak adına her türlü askeri operasyonunu genişletmek için uluslararası meşruiyete sahip olacaktır" dedi.

HAMAS'TAN RET
Hamas'ın askeri kanadı ise teklifi reddetti. İzzeddin el Kassam Tugayları, söz konusu teklifi kabul etmediklerini belirterek, "Düşmanla savaşımız sürüyor" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

İZZEDDİN EL KASSAM TUGAYLARI'NDAN 'ATEŞKES' YANITI

Haberin Devamı

ABBAS’TAN ÇAĞRI
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın Gazze ve İsrail arasında başlattığı ateşkes önerisine uyulmasını istedi.

Filistin resmi ajansı VAFA'nın haberine göre, Abbas, Mısır'ın "Filistin halkının korunması için harcadığı çabaları" takdirle karşıladığını ifade ederek, Filistin halkının menfaati ve kanının korunması için ateşkesin önemine değindi. Abbas, bu nedenle taraflardan "ateşkes önerisine uymalarını" istedi.

İsrail, Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etti
OBAMA'DAN MISIR'IN ÖNERİSİNE ÖVGÜ



ATEŞKES ÖNERİSİNDEN SONRA İLK ROKET
Ancak ilerleyen saatlerde Gazze tarafından fırlatılan bir roketin İsrail'in Aşdod kentini vurduğu bildirildi. AFP, İsrail polis kaynaklarına dayanarak, bunun ateşkes önerisinden sonra gelen ilk roket olduğunu söyledi.

İsrail ordu radyosu daha önceki haberlerinde ateşkesin Hamas tarafından kabul görmemesine rağmen İsrail tarafına ateşkes için belirlenen saatten sonra hiç roket fırlatılmadğını, son olarak ateşkes saatinden 15 dakika önce iki roket fırlatıldığını bildirmişti.

Haberin Devamı

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum da gece saatlerinde AFP'ye yaptığı açıklamasında tam teşekküllü bir anlaşma olmadan ateşkes olmayacağını söylemişti.

ABD DE OLUMLU BAKIYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Mısır'ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun en kısa zamanda sükuneti tesis etmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu zor dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır hükümeti yetkilileri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile sıklıkla müzakerelerde bulunduğunu belirten Psaki, ABD'nin, "bu tehlikeli ve istikrarsız duruma" çözüm bulmak için, bu kişiler ve bölgesel ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

KERRY'DEN DAVUTOĞLU'NA GAZZE TELEFONU

ÖLÜ SAYISI 194’E ÇIKTI
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 194'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'de görevini fiili olarak yürüten eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında şimdiye kadar 194 kişinin hayatını kaybettiğini, bazıları ağır bin 400 yaralının bulunduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın son yayımladığı listede ölenlerin 39'unun çocuk olduğu belirtildi.

Gazze'den İsrail'e atılan füzeler nedeniyle çoğu panik sonucu olmak üzere 211 İsrailli’nin de yaralandığı bilgisi verilmişti.

Haberin Devamı

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da İsrailliler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!