Isınma turları bitti asıl yarış başlıyor

Haberin Devamı

Salı günü Cumhurbaşkanı adaylarından Ekmeleddin İhsanoğlu ile sohbet ettik. Sorularımıza bütün içtenliğiyle cevap verdi. Eldivensiz, apoletsiz, rozetsiz... Şundan eminim; ceketinin üstünde bir rozet olsaydı da; samimi konuşacaktı, diplomasi yapmadan, bütün düşündüklerini anlatacaktı. Ekmeleddin İhsanoğlu sahici biri... Belki kamuoyu çok tanımıyor ama insanlar takip ettikçe, konuşmalarını dinledikçe İhsanoğlu’nun bu samimiyetini daha iyi anlayacak. “Zaman var mı?” diye sorabilirsiniz. Sayılı günlerin olduğu bir gerçek... Ama İhsanoğlu’nun ilk günlerdeki tutukluğunu attığını görüyorum. Hırslı değil ama iddialı biri; bu iddiasını da kanıtlamaya çalışacaktır. Yani önümüzdeki günlerde daha rahat bir İhsanoğlu görebiliriz.

Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’ne giderken; doğrusu Başbakan Erdoğan’dan “balkon konuşması” tonunda bir metin bekliyordum. Ya da bir “kontrat belgesi” şeklinde bir manifesto... Çünkü Haliç’te “Başbakan Erdoğan’ın bu yarışı çoktan kazandığı” havası vardı. Daha cesur bir konuşma beklentim de bu yüzdendi. Erdoğan etkileyici, ama “icraatın içinden” tonunu tercih etti. Belki de “yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” demeyi doğru bulmuştu. 12 yılda 8 seçim kazanmış bir Başbakan olmanın rahatlığı ve özgüvenini de unutmamak gerekir. Yani Erdoğan; icraatçı kimliğini yine öne çıkararak bu kampanyayı sürdürecek.

Haberin Devamı

Selahattin Demirtaş; “HDP’nin çıkarabileceği en iyi aday” diye yorumlanıyor. “Hatip Dicle mi, Demirtaş mı?” sorusunun cevabını anketler çok net göstermişti. Demirtaş; kendi tabanı dışından oy alırsa kimse şaşırmasın. Bunda Demirtaş’ın özgürlükçü, son dönemde kadınlara dönük söylemlerinin ve demokrasi vurgusunun büyük önemi var. Ve şu da bir gerçek ki; ikinci tur olursa Demirtaş’ın kilit rol oynayacağı da bir gerçek...

Ve seçmen...
İhsanoğlu; CHP ve MHP’nin ortak adayı... Bazı partiler de bu sürece destek verdiler. Tek bir oyun bile önemli olduğu bu yarışta; sonucu asıl belirleyecek CHP ve MHP tabanının İhsanoğlu’nu sonuna kadar destekleyip destekleyemeyeceği... CHP içinde başta gelen tepkiler son günlerde azalsa da; hatırı sayılır bir grup da sandığa gidip gitmemeyi sorguluyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dünkü çıkışı aslında buna bir tepkiydi. Çünkü anketler bile bu olasılıklara göre yapılıyor.
Yani son seçimlerdeki katılımlara göre bir anket, bir de sandığa gitmeyeceklere göre bir anket ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Sonuç olarak...
Bu daha başlangıç turlarıydı.
Asıl yarış şimdi başlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları