Avrupa sanayisinde çarklar, mayısta yavaşladı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa sanayisinde çarklar, mayısta yavaşladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 14:55

Sanayi üretimi mayıs ayında bir önceki aya göre Euro Bölgesi'nde ve Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 1,1 azaldı.

Haberin Devamı

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış mayıs ayı sanayi üretimi bu yılın nisan ayına göre yüzde 1,1 azalış kaydetti, söz konusu oran 28 üyeli AB'de de yüzde 1,1 geriledi.

Mayısta sanayi üretimi yıllık bazda ise hem Euro Bölgesi'nde hem de AB'de artış kaydetti. Söz konusu oran Euro Bölgesi'nde yıllık bazda yüzde 0,5, AB'de ise yüzde 1,1 yükseldi.

Euro Bölgesi'nde bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1'lik sanayi üretimi azalışına, ara malı üretimi yüzde 2,4, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 2,2, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 1,8 ve sermaye malları üretimi de yüzde 0,5 olumsuz etki yaparken, enerji üretimi yüzde 3 artış gösterdi.

AB'deki yüzde 1,1'lik aylık düşüşe ise yüzde 2,1 azalan ara malı üretimi, yüzde 1,8 azalan dayanıksız tüketici malları üretimi, yüzde 1,6 azalan dayanıklı tüketim malları üretimi ve yüzde 1 gerileyen sermaye malı üretimi sebeb oldu. Enerji üretimi ise yüzde 2,2 artış kaydetti.

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla azalış yüzde 3,6'lık oranla Portekiz'de gerçekleşirken, en fazla artış ise yüzde 2,6 ile Romanya'da belirlendi.

Enerji üretimi yıllık bazda Euo Bölgesi'nde yüzde 3,1 azaldı

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin yıllık bazdaki yüzde 0,5'lik artışa en fazla olumlu etkiyi yüzde 1,5 artış gösteren sermaye malları üretimi oldu. Dayanıksız tüketici malları üretimi yüzde 1,4, ara malı üretimi yüzde 0,4 artış gösterirken, dayanıklı tüketici malları üretimi yüzde 0,3 ve enerji üretimi de yüzde 3,1 azaldı.

AB'de ise sanayi üretiminin yıllık yüzde 1,1 artmasında, sermaye malları üretiminin yüzde 2,2, ara malı üretimi ve dayanıksız tüketici malları üretiminin yüzde 1,4 ve dayanıklı tüketici malları üretiminin yüzde 0,7 artış göstermesi etkili oldu. AB'de söz konusu dönemde enerji üretimi ise yüzde 2,9 geriledi.

Öte yandan yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla arttığı ülke yüzde 15 ile Romanya olurken, en fazla azalış ise yüzde 11,9 ile Malta'da kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!