Protezler artık hissedilebilecek

Güncelleme Tarihi:

Protezler artık hissedilebilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 13:27

Otobüste gördüğü protezli gençten etkilenen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin, uzvunu kaybetmiş insanlar için dokunma hissine sahip yapay deri üretti.

Haberin Devamı

Büyükşahin'in geliştirdiği "özel" deriyle kaplanan protezler, uzvunu kaybetmiş kişiler tarafından dokunulduğunda hissedilebilecek.

Utku Büyükşahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye 5 yıl önce otobüste gördüğü protezli gençten etkilenerek başladığını söyledi.

Otobüste koluna çarptığı gençten özür dilediğini anlatan Büyükşahin, şöyle devam etti:

"Gencin durumdan haberdar olmadığı izlenimi edindim. Daha sonra fark ettim ki gencin kolu aslında protez. Bunun üzerine protezli insanlara kaybettikleri uzuvlarını tekrar hissettirebilir miyiz diye düşündüm. Sonra aklıma bu çalışma geldi. 5 yıldır üzerinde çalışıyorum. Büyük bir aşama kaydettim. Yaklaşık 2 yıl sonra bu amacıma ulaşmayı hedefliyorum. O gence ve onun durumunda olanlara uzuvlarını tekrar hissettirebilmenin gururu ve heyecanı içerisindeyim."

Haberin Devamı

Büyükşahin, protezleri dokunma hissine sahip yapay deriyle kaplayacaklarını dile getirerek, böylece derinin algıladığı dokunma duyusunun insan beynine aktarılmasıyla kişinin protezini kendi uzvu gibi hissetmesini sağlayacaklarını kaydetti.

Ulusal ve uluslararası patent başvurularını yaptıkları sistem ile dokunma ve sıcaklık algılama özelliğine sahip yapay deri ürettiklerini ifade eden Büyükşahin, "İnsan dokunma hassasiyetinin üzerine çıkabilen ilk üründür. Proje, iki aşamalı olarak uygulamaya konulmaktadır. Birinci aşama, cihaz ve robotlara yüksek çözünürlük ve hassasiyetli dokunma hissinin sağlanması ve bu kapsamda dokunma hissine sahip yapay derinin imalatı, ikinci aşama ise dokunma hissine sahip yapay derinin algıladığı dokunma duyusunun insan beynine aktarılmasıdır" diye konuştu.

Büyükşahin, projenin birinci aşamasında önemli mesafe katettiklerini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sistemin deney düzeneği hazırlanmış ve bilgisayara dokunma verisi aktarımı gerçekleştirilmiştir. Bilgisayar, ona dokunduğunuzu algılamaya başlamıştır. Sırada dokunma hissine sahip esnek yapay derinin prototipinin üretilmesi var. Bunun için santimetrekareye milyon mertebesine ulaşan algılayıcıları düzgün bir şekilde yerleştirip sistemin kalibrasyon ve testlerini yapacak olan tam otomatik makine tasarlanmış ve imalatına başlanmıştır. Birkaç ay içerisinde ilk esnek yapay deri imalatının yapılmış olunması planlanmaktadır."

Haberin Devamı

Projenin insan dokunma hissine sahip ilk ürün olduğunu söyleyen Büyükşahin, proje sayesinde robotlara dokunma hissi gönderebildiklerini belirtti.

Büyükşahin, mikro cerrah ve nörologlarla çalıştıklarını dile getirerek, "İki yıl içerisinde protez kullanan vatandaşlarımızın protezlerini hissetmelerini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Sistemin, birçok farklı alana hitap ettiği için piyasa hedefinin çok geniş, iç ve dış ticaret potansiyelinin çok yüksek olduğuna işaret eden Büyükşahin, "Proje, doğru süreç takibiyle yönetilmesi durumunda dünyaya hızlıca açılma potansiyeline sahiptir. Hedeflenen başarının sağlanmasıyla insanlık için atılmış çok büyük bir adımın yanı sıra dünya çapında milyar dolarları bulan bir pazarda ülke olarak söz sahibi olmamız mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Büyükşahin, projenin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile METUTECH-BAN (Teknoloji Yatırımcıları Ağı) tarafından geçen yıl "Türkiye'nin Yatırım Potansiyeli En Yüksek 10 Projesi", bu yıl YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi ve Çalık Holding işbirliğiyle düzenlenen "İlk İşim Girişim Yarışması"nda ikinci olduğunu aktararak, yeni başarılar için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!