Fitch'ten Türkiye'ye faiz indirimi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Fitchten Türkiyeye faiz indirimi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 10:51

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Analisti Paul Rawkins Türkiye'nin politik risklerinin rakiplerine göre fazla olduğunu belirtirken sert faiz indiriminin daha fazla kırılganlık yaratacağını savundu.

Haberin Devamı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Ülke Notları Kıdemli Analisti Paul Rawkins, Fitch Türkiye'nin politik tutarlılığını ve kredibilitesini rakiplerinden zayıf göründüğünü, bunun temel nedeni para politikası çerçevesindeki eksiklikler olduğun belirtti.

DirectFN'in sorularını yanıtlayan Paul Rawkins Son dönemde merkez bankasının faiz indirmesi için artan politik baskılar bankanın yıl başında keskin faiz artırımı ile yeni oluşturduğu kredibilitesine zarar verebileceğini söyledi.

SERT FAİZ İNDİRİMİ KIRILGANLIĞI ARTIRIR
Rawkins şöyle konuştu:

"Kredilerin hızlı büyümesinin yeniden başlaması cari açıkta yeni bir kötüleşme ve dış borçta keskin artışile birleşirse kredi notları için olumsuz olabilir. Türkiye bu kapsamda dış şoklara karşı dikkate değer seviyede dirençli olduğunu gösterdi. Aynı zamanda bankalar ve şirketler yüzde 100'ü aşan derecede yüksek borç çevirme oranlarının keyfini sürüyorlar. Ayrıca cari işlemler açığında düzelme de hızla devam ediyor. Bununla birlikte Türkiye'de cari işlemler açığı halen GSYH'nın yüzde 6.2'si ile yüksek seviyede ve bu durum sermaye akışında ani bir durma, gelişen piyasaların geneline yönelik yatırımcı güveninde keskin dönüş karşısında kırılganlık oluşturuyor. Bu doğrultuda politik açıdan atılacak hatalı adımlar -Ocak ayı faiz artırımlarının hızlı biçimde geri alınması gibi- Türkiye'yi daha kırılgan bir pozisyona getirebilir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!