Sultaniye Üzümü'ne patent

Güncelleme Tarihi:

Sultaniye Üzümüne patent
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 01:11

ÜLKE üretiminin yüzde 90’ının karşılamasına rağmen dünyaya İzmir Sultaniye Üzümü olarak pazarlanan Manisa üzümünün, ismini İzmir’in elinden alacağı belirtildi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Türk Patent Enstitüsü’ne ’Manisa Sultaniye Üzümü’ patentini almak için başvurduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Sultaniye üzümünün bilinirliliğini arttırmak ve hak ettiği ismi kazandırmak için Türk Patent Enstitüsüne coğrafi işaret için patent başvurusunda bulunduklarını açıkladı. Ülkede üzümün yüzde 90’ının kentte üretildiğini, ancak dünyaya İzmir Sultaniye Üzümü olarak satıldığını kaydeden Özkasap, "Manisa Ticaret Borsası, ’Manisa Sultaniye Üzümü’ olarak coğrafi işaretini almak için başvurdu. Manisa Türk üzümü diye coğrafi işaretimizi alacağız. Ama yıllardan beri Manisa Üzümü İzmir Ticaret Borsasında işlem gördüğünü için İzmir Sultaniye Üzümü olarak bilindi. Coğrafi işaret için Türk Patent Enstitüsüne gönderdik. Bundan sonra Manisa Sultaniye Üzümü olarak işaretimizi alacağız. Manisa Sultaniye üzümü olarak bilinmesini istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"ÜZÜMÜN MERKEZİ ARTIK MANİSA’DIR"

Çalışmaların 3 ay önce başladığını kaydeden Özkasap, "Bir geçiş dönemi olacak. Üzüm işletmelerinin hepsi üzüm bağlarının olduğu Manisa’ya geldi. İzmir tüccarın üzümlerini sattığı yer olarak kaldı. Üzümün merkezi artık Manisa’dır. Üzümler, üzüm bağları ve üzüm işletmeleri Manisa’dadır" diye konuştu. 2014 yılının üzüm sezonunun yaklaştığını da hatırlatan Sadık Özkasap, rekolte belirleme çalışmalarının başladığını bildirdi. Özkasap, "Manisa Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Borsası, Bağcılık Araştırma, Alaşehir Ticaret Borsası, İhracatçılar Birliğinin oluşturduğu bir ekip, kentte bağları dolaşmaya başladı. Menemen-Muradiye bölgesinde rekolte çalışmaları yapıldı. Bugün itibariyle Turgutlu’da rekolte çalışmalarına start verildi. Ahmetli, Salihli, Alaşehir, Çal, Sarıgöl ile birlikte rekolte çalışmaları bitecek" diye konuştu.

REKOLTE BEKLENTİSİ YÜKSEK

2013 yılında kötü bir sezon geçirildiğini ifade eden Sadık Özkasap, Manisa’da 190 bin ton verim alındığını ve şu ana kadar 155 bin tonunun ihraç edildiğini dile getirdi. Temmuz ve Ağustos ayında da ihracatlarının süreceğini kaydeden Özkasap, "Geçtiğimiz yıl sıkıntılı bir yıldı. Rekolte beklentiden daha aşağı çıktı. Ama bu sene geçen seneden daha iyi bir rekolte bekleniyor. Bağların geçtiğimiz yıla göre daha iyi olduğunu, üzümlerin daha kaliteli olduğunu, verimlerin iyi olacağına dair bilgi aldık. Şuana kadar üzümlerde hastalık olmadığı ve rekoltenin yüksek olacağını görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

TÜRK ÜZÜMÜ DÜNYA PİYASASINA GÖRE PAHALI

Üzümün ülkede tüketiminin düşük olduğunu açıklayan Özkasap, üretimin çoğunun ihraç edildiğini söyledi. Türk üzümünün dünya piyasasında diğer İran ve Amerikan üzümlerine göre pahalı bulunduğunu dile getiren Özkasap, "Geçtiğimiz yıl dünyada Türk üzümünün tonu 500-600 dolar pahalıydı. Alıcılar İran üzümüne, Amerikan üzümüne yöneldi. Bizdeki satışlarda bir düşüş yaşandı. Kalitemiz çok iyi ancak dünya fiyatlarının çok üstünde olduğu zaman yurtdışındaki alıcılar değişik pazarlara yöneliyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!