Vekiller arasında ilginç diyaloglar

Güncelleme Tarihi:

Vekiller arasında ilginç diyaloglar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2014 15:01

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’da 38 gün boyunca ele alınan torba tasarının görüşmeleri ilginç diyaloglara da tanıklık etti. Komisyon görüşmeleri sırasında en dikkat çekici diyalog MHP’li Eski Maliye Bakanı Sümer Oral ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında gerçekleşti. Şimşek’in Merkez Bankası bağımsızlığının son dönemin değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli reformlarından biri olduğunu söylemesi üzerine, Sümer Oral “O bizim dönemimizde çıktı” diyerek araya girdi. Şimşek ise Oral’a “Allah razı olsun” yanıtını verdi. Komisyon mesaisi sırasında dikkat çeken ilginç diyalogların bazıları gazetecilerin notlarına şöyle düştü:

Haberin Devamı

SAZANA MI BENZİYORUM?
Hasip Kaplan: Bu önergeyle bizimle dalga geçildiğini düşünüyorum milletvekili olarak, onurumuzun kırıldığını, bizimle oynandığını, Meclisin iradesinin yok sayıldığını ve özel sektörün âdeta… Eğer aptal bir tipimiz varsa söyleyin.
Başkan: Estağfurullah.
Kaplan: Sazan gibi mi duruyoruz?
Süreyya Sadi Bilgiç: Yok, torik.
Hasip Kaplan: Kusura bakmayın, torik olanlar bu önergeyi getirdi zaten.
O torikleri de trolleri de göreceğiz şimdi. Kusura bakmayın.
Ne demek bu? Burada, alt komisyonda…

Vekiller arasında ilginç diyaloglar
RÜYALARINA ÖNERGE GİREN VEKİL
Muhalefet milletvekilleri, uzun çalışma sürelerinden sık sık şikayetçi oldu. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, “61 madde, oldu 106 madde. Şimdi oldu 150 madde. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? İvedi olmayan düzenlemeleri neden getiriyorsunuz? Biz kimsenin emir eri değiliz. Müslim Sarı, ‘rüyalarıma önerge giriyor’ diyor” dedi.

BU ZARLAR HİLELİ...
Özgür Özel: (Memurların görevden alınmasıyla ilgili madde görüşmeleri sırasında) Anneannem kardeşim ile benim yerde küçük arabalarla oynadığımız bir oyunu izliyordu. O oyunda biz böyle zar atıyorduk 6’ya kadar, kocaman bir zar vardı, kahveden bulmuşuz.
Hüseyin Şahin: Kumar oynuyordun yani.
Özgür Özel: Parmağımızla, kendi karışımızla, ben 3 atarsam 3 karış koyup 1, 2, 3 karış araba yürütüyordum. Kardeşim de 3 atıyordu, onun avucu küçük olduğu için o da 3 yürütüyordu ama geride kalıyordu. Anneannem köyde, divanın üstünden bizi izledi, sonra geldi, bana vuracak sandım, böyle elini kaldırdı, kardeşimin poposuna doğru vurdu “Çekil buradan.” dedi, geçti, “Benimle oyna.” dedi. Anneannemin eli benim elimden büyüktü bu sefer. Ben 4 atıyorum, anneannem 3 atıyor, benden daha çok ilerliyor. Ben isyan ettim, dedim ki: “Anneanne olur mu ya, senin avcun benden büyük. Aynı zarı da
atsak sen ileri gidiyorsun.” “Barış’ın avcu kimden küçük, kimden büyük?” dedi ve dedi ki: “Ayarını bozduğun kantar, gün gelir seni de tartar.” Anneannemin bu sözünü ömrüm boyunca unutmadım ve size, Allah’ın sopası yok Sayın Bakanım, böyle gösterdi varlığını. Başka türlü nasıl olacaktı ki? Hep sizin attığınız zar, kardeşinizinkiyle aynı olduğu hâlde, siz daha ileri gidecektiniz, daha ileri gidecektiniz, daha ileri gidecektiniz ve bu oyun böyle mi bitecekti?
Mehmet Günal: Bunlar zar atmadan kazanıyor.
Hüseyin Şahin: Zarda hile var.

AZICIK UCUNDAN
Hasip Kaplan: Getirilen düzenlemeler hukuka aykırı. Sayın bakan hukukçu değil mi...
Komisyonda hükümeti temsilen bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın gülümsemesi üzerine: Hukukçu değil misiniz?
Süreyya Bilgiç: Azıcık ucundan, hepimiz kadar...

RAKAMLARLA TORBA TASARI

* Görüşmeler alt ve üst komisyonda toplam 38 gün, 300 saat sürdü. Üst düzey bürokratların görevden alınması durumunda aynı göreve iadesini ortadan kaldıran ve özelleştirmelerde bazı yargı kararlarının uygulanmamasına ilişkin önergelerin anayasaya aykırı olduğunu belirten CHP ve MHP’li komisyon üyeleri; önergelere tepki olarak 38 gün boyunca konuyu gündemde tuttu.
* Komisyonda önergeler havada uçuştu. Sadece CHP’nin verdiği önerge sayısının 150 civarında olduğu belirtiliyor.
* Komisyon çalışmalarına aralarında Faruk Çelik, Lütfi Elvan, Nabi Avcı, Mehmet Şimşek, Veysel Eroğlu, İdris Güllüce, Ayşenur İslam, Efkan Ala, İsmet Yılmaz, Fikri Işık ve Taner Yıldız’ın da bulunduğu 17 bakan katıldı.
* Çalışma saatleri de temel tartışma konularından biri oldu. Sabah saatlerinde başlayan görüşmelerin gece geç saatlere kadar sarkması muhalefetin tepkisine neden oldu. CHP’li İzzet Çetin bazı günler gece 12’de komisyonun ışıklarını kapatarak tepkisini gösterirken; CHP’li Musa Çam da bulduğu çöp tenekesi veya çatalla çalışma sürelerini protesto etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!