Irak'ta çalışma vizesi olmayana 3 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Irakta çalışma vizesi olmayana 3 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2014 11:25

Dışişleri Bakanlığının, Türk işçilerine yönelik, "çalışma vizesi ve İŞKUR sözleşmesi olmadan Irak'a seyahat etmeyin" uyarısına rağmen Irak'a "çalışma vizesi" olmadan gelişler devam ediyor ve bu durum, birçok işçinin mağdur olmasına neden oluyor - Irak'ta çalışma vizesi olmayan veya vize süresini aşan Türk işçilerine üç ay hapis cezası veriliyor.

Haberin Devamı

Irak'ta çalışma vizesi olmayan veya vize süresini aşan Türk işçilerine 3 ay hapis cezası verildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığının, Türk işçilerine yönelik, "çalışma vizesi ve İŞKUR sözleşmesi olmadan Irak'a seyahat etmeyin" uyarısına rağmen Irak'a vizesiz gelişler devam ediyor ve bu durum, birçok işçinin mağdur olmasına neden oluyor.

Turist vizesiyle çalışmak yasak

Alınan bilgiye göre Türk işçilerinin, havalimanlarında aldıkları "turist vizesiyle" Irak'ta çalışmaları yasak. Ancak bu durumdan habersiz olan işçiler, turist vizesiyle çalıştıkları için 3 ay hapisle cezalandırılıyor. Bu işçilere ayrıca 95 ila 420 dolar arasında değişen para cezası veriliyor.

Bazı Türk işçileri de aldıkları 3 aylık çalışma vizesiyle 6 ay veya 1 yıl süreyle çalışıyor. Bu durumu tespit edilen işçiler, "vize süresini aşmaktan" hapis ve parayla cezalandırılıyor.

Haberin Devamı

İŞKUR sözleşmesi yapılmalı

Türk işçileri, Irak'a gelirken İŞKUR sözleşmesi yapmadan geliyorlar. Ailesini Türkiye'de bırakarak, ekmek parası kazanmak ümidiyle Irak'a çalışmaya gelen binlerce Türk işçi, çoğu zaman işverenin kim olduğunu bilmiyor. Simsarlar, komisyonlarını aldıktan sonra işçileri bırakıp kaçabiliyorlar. Bu da işçilerin mağdur olmasına neden oluyor. Aylarca maaş almadıkları için parasız kalan işçiler, Irak'taki Türk makamlarının devreye girerek kendilerini kurtarmasını bekliyor. Bir işçi, Iraklı yetkililerle günlerce süren ikna görüşmeleri sonucu Türkiye'ye gönderiliyor.

Kürt bölgesi vizesi tüm Irak'ta geçerli değil

Irak'a seyahatte yaşanan bir diğer sıkıntı ise Kürt bölgesel yönetimi ile merkezi Bağdat hükümeti arasındaki farklı vize uygulaması. Bağdat hükümeti, kendi vize etiketini kullanmayı reddeden Kürt yönetiminin, pasaportlara vurduğu giriş mührünü tanımıyor.

Bu nedenle Erbil, Süleymaniye ve Duhok'a gelen Türk vatandaşları, pasaportlarına vurulan giriş mührüyle sadece Kürt bölgesinde seyahat edebiliyorlar. Bunun dışında merkezi hükümet kontrolündeki diğer vilayetlere geçmeleri durumunda, Irak'a vizesiz gelmiş sayılıyorlar. Bunun da cezası üç ay hapis cezasıyla başlıyor.

Haberin Devamı

Dışişleri uyarmıştı

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasındada çalışma vizesi olmadan Irak'ta çalışan, bir aylık turist vizesini aşan ve Irak Kürt Bölgesi'nden alınan giriş mührüyle Irak'ın diğer vilayetlerine vizesiz giren vatandaşların 95-420 dolar para cezası ödemek zorunda kalarak 3 ay hapis cezasına çarptırıldıkları hatırlatılmıştı.

Bakanlık ayrıca IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu çatışma ortamı nedeniyle güvenlik boşluğunun oluştuğu Irak'a seyahat uyarısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanlığından "Irak kriz masası" başlığıyla yayımlanan açıklamada, Irak'ın büyük bölümünü etkileyen şiddet olaylarının devam ettiği belirtilirken, Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar, Diyala, Bağdat, Basra, Babil, Necef, Kerbela, Vasit, Meysan, Kadisiye, Musenna ve Dikar vilayetlerine ilişkin daha önce yapılan seyahat uyarılarının geçerliliğini koruduğu aktarılmıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!