Joe Biden, Mesut Barzani ile telefonda görüştü

Güncelleme Tarihi:

Joe Biden, Mesut Barzani ile telefonda görüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2014 10:43

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Irak'taki gelişmelere ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden ve Barzani, Irak anayasasında belirlenen zamana uygun olarak ülkede bir an önce yeni bir hükümetin kurulmasının önemi konusunda mutabık kaldı. Görüşmede, yeni hükümetin en önemli görevlerinden birinin, Irak anayasasına uyumlu bir şekilde merkez ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin arasında uzun süredir devam eden ihtilafların üzerine gidilmesi olduğu da teyit edildi.

Biden ve Barzani'nin, bu amaç doğrultusunda, Irak'taki krizden kaynaklanan herhangi bir toprak anlaşmazlığının barışçıl, adil ve şeffaf bir anlayışla, Irak'taki tüm toplumlarla istişare edilerek çözülmesi gerektiği konusunda da aynı fikirde oldukları kaydedildi. Biden ve Barzani'nin bu yönde atılacak adımın Irak anayasasında ortaya konulan mekanizmalara göre yapılması gerektiğini ifade ettikleri belirtilen açıklamada ayrıca, Biden'ın Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadelede hayatlarını kaybeden peşmergeler ve aynı düşmanla savaşan Iraklı askerlerin acısını paylaştığı ifade edildi.

Haberin Devamı

NUCEYFİ İLE DE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan Beyaz Saray, Biden'ın, Irak Meclisi'nin eski Başkanı Usama en-Nuceyfi ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.

Görüşmede Biden'ın, ABD'nin, tüm Iraklılar için tehdit olan IŞİD terör örgütünü izole etmek ve başarısızlığa uğratmakta Irak'ın yanında yer aldığının altını çizdi. Biden'ın ayrıca Nuceyfi'nin Irak'ta yeni hükümetin oluşturulması sürecinin hızlanması ve süreçte ilerleme sağlanması için yeni dönem meclis başkanlığı adaylığından çekilerek gösterdiği vatanseverliği övdüğü belirtilen açıklamada, Biden ve Nuceyfi'nin, ülkede geniş kesimlerce kabul gören yeni bir hükümetin oluşturulması için tüm siyasi unsurların çalışması gerektiğinde mutabık kaldıkları kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!