Tekne faciasında 2 mülteci 12 saat tahta parçasına tutunup hayatta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Tekne faciasında 2 mülteci 12 saat tahta parçasına tutunup hayatta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2014 01:43

YUNANİSTAN'ın Sisam adası açıklarında batan mülteci teknesinde, Türk Sahil Güvenlik helikopteri tarafından kurtarılan Suriye uyruklu 27 yaşındaki Abdull Ali Kılo ile Afganistan uyruklu 18 yaşındaki Rıza Akbari'nin, 12 saat denizini üstünde tahta parçasına tutunarak hayatta kaldıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yunan makamları içindeki 37 kişiyle dün batan tekneden 13 kişinin kurtarıldığını, iki kişinin cesedini çıkarttıklarını, 20 kişinin kayıp olduğunu, helikopter ve deniz araçlarıyla arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isteyen aralarında kadın ve çocukların da yeraldığı Suriye ve Afganistan uyruklu 37 kişinin bulunduğu tekne, uluslararası karasularda battı. Tekneden, sağ kurtulan Abdull Ali Kılo ve Rıza Akbari, denizin ortasında tahta parçasına tutunup, yüzmeye çalıştı. Devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik helikopteri tarafından, dün saat 13.30 sıralarında, Sığacık açıklarında fark edilen iki kişi kurtarılıp, Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne getirdi. Tedavilerinin ardından, iki kişi ifadelerinin alınması için Sığacık Sahil Güvenlik Komutanlığı'na götürüldü.

Haberin Devamı

Tercüman eşliğinde ifadeleri alınan mülteciler insan kaçakçılarına kişi başı 2 bin 200 Euro para verdiklerini belirtti. Yasal olarak Türkiye'ye İstanbul'dan giriş yaptığını söyleyen Suriye uyruklu Abdull Ali Kılo, "Tanımadığım birisiyle Taksim'de buluştuk. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu diğer mültecilerle birlikte kapalı bir araca bindirilip yola çıktık. Gece deniz kıyısına geldik. Lastik botla tek tek tekneye götürüldük. Benim ve Rıza'nın dışındakiler aşağıya indirilip, üzerleri kilitlendi. Tekneye kullananlara Yunanistan'a ne zaman varacağımızı sorduk. Kendileri Slovak veya Rusca konuşuyordu. Tekne su almaya başladı. Kapalı olan kilidi kırıp içeridekilerin dışarı çıkmasını sağladım. Herkes canını kurtarmak için denize atladı. Ben ve Rıza, tahta parçasına tutunduk. Bu şekilde 12 saate yakın su üstünde sağ kalmaya çalıştık. Helikopter gelip bizi kurtarmasaydı belki şimdi ölmüş olacaktık. Artık gücümüz kalmamıştı. Teknede ikimizin de yakınları vardı" dedi. İfadelerinin tamamlanmasının ardından iki mülteci sınır dışı edilmek üzere İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim edildi.

Yunanistan Deniz Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise Sisam adası açıklarında batan mülteci teknesinden, 13 kişinin kurtarıldığını, iki kişinin cesedini çıkarttıklarını, 20 kişinin kayıp olduğunu, helikopter ve deniz araçlarıyla arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!