Nehir kurudu, milyonlarca balık öldü

Güncelleme Tarihi:

Nehir kurudu, milyonlarca balık öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 01:11

Sakarya Nehri’nin Polatlı bölgesindeki bölümü kurudu, milyonlarca balık öldü. Hektarlarca arazide ekili olan yeşil mahsuller kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Üreticiler, sulama yapamadıkları için mahsullerinin 10 gün içinde yok olacağını savundu.

Haberin Devamı

Polatlı’dan geçen Sakarya Nehri kurudu. Bilinçsizce, kontrol dışı tarımsal sulamanın yol açtığı sorun nedeniyle hektarlarca arazide ekili olan yeşil mahsul yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kuruma nedeniyle nehir yatağındaki milyonlarca balık öldü. Sakarya havzasında çiftçilik yapan Mülazım Ünal, nehrin Karailyas ve Yeniköseler mahalleleri arasında kalan yaklaşık 60 kilometrelik bölümünün bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kuruduğunu söyledi.

SON 10 GÜN

Ünal, çitçilerin her yıl aynı tehlikeyle karşılaştığını belirterek, sorunun çözülmesi için iki çarenin olduğunu kaydetti. Çiftçi Ünal, baraj yapımı veya tarımsal sulama için göletlerin inşa edilmesinin nihai çözüm olabileceğini vurguladı. Sakarya havzasında soğan, şeker pancarı, ayçiçeği, mısır gibi yeşil mahsullerin susuzluk nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Ünal, “10 gün daha susuz kalırsa bu tarlaların hiç birinden ürün alınmaz” dedi.

Haberin Devamı

MİLYONLARCA BALIK ÖLDÜ

Eskişehir’in Çifteler ilçesinden doğan, Polatlı’dan geçip, Porsuk ve Ankara çayları ile birleşerek Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri’nin kuruyan kesiminde milyonlarca balık öldü. Çiftçilerin bilinçsizce gerçekleştirdikleri tarımsal sulama kapsamında 10-15 kilometrelik mesafeye bile büyük dinamolarla su çekildiği belirtildi. Bu durum karşısında nehirdeki suyun debisinin yetmediği ve yatağın kuruduğu öne sürüldü. Bazı çiftçiler, nehir hattında yer alan köylerin nöbetleşe sulama yapılmasını istedi. Öte yandan bu yıl mayıs ve haziran aylarındaki aşırı yağışlar nedeniyle nehrin dolu aktığını, yer yer taşmalar gerçekleştiğini belirten çiftçiler, “Nehirdeki suyun, bir barajda toplanması durumunda yaz aylarında kuraklık tehlikesi yaşanmaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!