GeriSeyahat Göcek'te maviye yolculuk...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Göcek'te maviye yolculuk...

Göcek'te maviye yolculuk...

Göcek koylarındaki günlük tekne hareketliliği 2 bin. Ancak sezonun düşük olması nedeniyle kiralık tur tekneleri ve yelkenliler marinalarda boş bekliyor. Yetkililer fiyatların yüzde 50’lere kadar düştüğünü söylüyor. Fethiye’deki mavi yolculuk düzenleyen acentalar müşteri bulamamaktan dertli.

Yassıcalar, Boynuz Bükü, Kille Bükü, Domuz Adası, Panço, Tersane Koyu, Göbün, Poruklu... Bu koy ve adaların her biri Türkiye’de eşsiz güzelliğe sahip birer doğa harikası. Hepsi de artık bir mahalle olan Göcek’te toplanmış durumda. Seçmen sayısı 2 bin civarında olan Muğla Fethiye’ye bağlı Göcek’te yaz aylarında günlük tekne hareketliliğinin sayısı 2 bine yaklaşıyor. Küçük bir mahallede toplam 6 marina bulunuyor.

Göcek’te ağırlıklı tekne tuzirmi yapılıyor. Yelkenli sevdalılarının bir numaralı adresi yine Göcek. Mavi Tur teknelerinin de en uğrak yerlerinden biri olan Göcek’te her gün onlarca tekne de günübirlik tur düzenliyor. Fethiye ise mavi yolculuk turizmi dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri.

Ancak bu yıl ramazan ve Dünya Kupası’nın etkisiyle tekne turizmi hayli durgun. Birkaç hafta önce Nirvana S teknesiyle Göcek koylarındaydım. Teknenin kaptanı, haziran ayının son haftaları olmasına rağmen hafta sonunu boş geçirdiğini söyleyerek dert yandı. Kimi sezonlar günlük 750 euro’ya tura çıktığını anlatan kaptan, şu sıralar teknenin boş kalmaması ve masraflarını çıkarabilmek için 650 TL’ye dahi tura çıktığını anlattı. Kimi zaman da indirimin yüzde 50’nin bile üzerinde olduğunu söyledi.

YELKENLİLER MARİNADA BEKLİYOR

Göcekte maviye yolculuk...

Pupa Yat İşletmeciliği ve Turizm A.Ş.’nin Göcek Müdürü Murat Hakkakul da, bu dönemde zayıf geçen sezonun ramazan ve Dünya Kupası ile birlikte iyice yavaşladığını anlattı. Geçen yıllara göre düşüş olduğunu doğrulayan Hakkakul şunları söyledi: “Yelkenlilerde özellikle mayıs ve eylül-ekim ayında hareketlilik olur. Ancak bu sezonda kötü geçmezdi. Bu yıl biraz düşüş var. Son dikaka rezervasyonlarında zaten yüzde 20’lere varan indirimler oluyor. Sezonun zayıf geçmesi nedeniyle ortalama yüzde 15 indirim de uygulanıyor. Yani yelkenlilerde yüzde 35’lere varan indirimler var. Şu anda birçok yelkenli bağlı bekliyor. Bağlı kaldıkça bunun masrafı var. 6 aylık kazançla tüm yıl idare ediliyor. Tekneler boş durmasın diye indirimli olarak kiralanıyor.”

İÇKİ YASAĞI İPTAL GETİRDİ

Göcekte maviye yolculuk...

Fethiye’de mavi yolculuk turları düzenleyen V-Go’nun yöneticisi İbrahim Arslan da, tekne turizminde bu yıl yaşanan durgunluğu şöyle açıkladı: “Geçen yıllara oranlara teknelerdeki doluluk çok düşük. Normalde okullar kapanır kapanmaz Fethiye’de yabancı plakalı araçlar görürdük. Şimdi sokağa çıkma yasağı var gibi. Bu yıl öyle bir şey yok. 8-10 kamaralı teknelerdeki kamaraların yarısı dolu oluyor. Birçok tekne limanda bağlı. Geçen sezonlarda 33 guletin aynı anda denizde olduğu zamanlar oldu. Şu anda 12 tekne denizde. En az yüzde 40 oranında düşüş var. Geçen yıllarda telefonlar susmazdı. İnternet rezervasyonları da yavaşladı. Müşterilerimizin çoğu yabancı olduğu için ramazan bizi çok etkilemedi. Ancak genel bir düşüş var. Dünya Kupası’nın etkisi de çok fazla değil. Türkiye’ye gelen turist azaldı. Özellikle Ortadoğu’daki savaşlar nedeniyle iptaller var. Hükümetin tutumu da etkiledi. Gelibolu’daki içki yasağından sonra 2015’te Anzak döneminde çok sayıda iptal aldık. Yerli müşteriler bize ricada bulunurdu ancak teknelerde yer olmazdı. Şimdi müşteri bulamıyoruz. Tur fiyatı yüksek sezonda guletlerde 3 gece 4 gün 229 euro. Ancak 150 Euro yapsak dahi müşteri bulamıyoruz.”

AĞUSTOSTA HAREKETLİLİK BEKLENİYOR

Göcek’te adını vermek istemeyen bir yetkilinin verdiği bilgilere göre de tekne sayılarında son yıllarda çok sayıda artış oldu. Pek çok insan bağını bahçesini satarak bir tekne aldı ve tekne turizmine atıldı. Göcek’te 50’ye yakın günübirlik tur teknesi bulunuyor. Yaklaşık 30da yelkenli var. Motoryat ve katamaran kiralayanlar da var. Ancak bu yıl turizm sektörünün düşük olması, tekne sayısının da çok fazla olması nedeniyle kıyasıya bir rekabet başladı. Müşteri olmayınca tekneler bağlı kalmamak adına hiç olmadığı kadar indirim yapmaya başladı. Günübirlik özel kiralık 8-10 kişilik bir tekne 750 TL’ye kiralanırken şu anda 350 TL’ye çıkan tekneler var. Ancak düşük geçen iki ayının aksine ağustosta bir hareketlilik bekleniyor.

GÖCEK KOYLARINDA YETKİ KARMAŞASI YAŞANIYOR

Göcekte maviye yolculuk...

Göcek'te nisan ayının ortalarından beri koylar çöp yığınlarıyla doluydu. Birkaç hafta önce toplanmaya başladı.

Göcek koyları eski mevzuatlara göre, Özel Çevre Koruma Alanı sayılıyor ve bu konuyla ilgili kamu kurumu tarafından korunuyordu. Ancak Belediyeler Kanunu ile birlikte Muğla büyükşehir oldu. Göcek’teki koyların sorumluluğu da Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Eskiden bir belde belediyesi olan ve koyların sorumluluğunu üstlenen Göcek artık sadece
bir mahalle olarak anılıyor.

Göcek Belediyesi, her yıl bir ihale açarak Göcek’teki doğa harikası koyların sorumluluğunu devrediyordu. İhaleleri de genellikle Deniz Temiz TURMEPA Derneği alıyordu. Bölgede tekneleri ve çok sayıda gönüllüsü bulunan TURMEPA, tüm koyları temizliyordu. Ancak bu yıl ihale Temmuz ayı olmasına rağmen hâlâ yapılmadı. Nisan ayının ortalarından bu yana koylar çöp yığınlarıyla doluydu. İlk çöpler birkaç hafta önce toplanmaya başladı. Ayrıca teknelerin sintine denilen kirli suları da uzun süre toplanmadı. TURMEPA tarafından yapılan bu hizmette de aksamalar meydana geldi.

RUSYA'DAKİ KRİZ ANTALYALI TEKNECİLERİ VURDU

Antalya’da da tekne turizmi son yılların en zayıf dönemini yaşıyor.

Yatçılar, yat gezisi ticaretinin istenilen düzeyde olmadığını söylüyor. İşletmeciler, geçen yıllarda mart ayında hareketliliğin yaşandığı yat limanında, bu yıl haziran ayında bile bile sezona girememekten yakınıyor. Başta Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizin Türk turizmine yansıdığını söyleyen yatçılar, bu sürecin uzaması halinde özellikle Rusya ve Ukrayna tarafından gelecek olan turist sayısında önemli ölçüde düşüş olacağı görüşünde. Yat İşletmecisi Selim Kaya, normal şartlarda kış aylarında Avrupalı turisti ağırladıklarını söylerken, yazın ise özellikle Rus ve Ukraynalı turistleri konuk ettiklerini belirtti. Bu sezon yaza girerken bu ülkelerin turist sayısının azlığından yakınan Selim Kaya, “Geçen yıl Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp Türkiye geneline yayılan eylemlerin bir ayağı da Antalya’da olmuştu. Bu nedenle geçen yıl günübirlik tekne turları olumsuz etkilendi. Bu yıl da Rusya- Ukrayna krizi de buna adeta tuz biber ekti. İki yıldır yaşananlar bizleri de olumsuz etkiledi. Ancak, gelecekten çok da karamsar değiliz” dedi. Kaleiçi Yat Limanı’nda kapasiteleri 12 ile 200 arasında değişen 54 tekne bulunduğunu aktaran Kaya, son iki yılda fiyatlarda indirim yapmalarına rağmen müşteri bulmakta ciddi sıkıntı yaşadıklarını anlattı. İki yıl önce kişi başı 10 lira olan 2 saatlik turun 7.5 lira, yine aynı yıl 5 lira olan 1 saatlik turun ise 3.5 liraya düştüğünü dile getiren Kaya, 6 saatlik turların ise 35 liradan 20 liraya düştüğünü ifade etti. Kaya, Antalya yatçılığının Kemer ve Side’deki gibi 3 aylık sezona düşmesini istemediklerini de sözlerine ekledi.?

False