Geleneksel sanatla gelen modern marka

Haberin Devamı

Selin Bozkurt, geleneksel el sanatlarımızdan ağaç kalıp baskı tekniğini kullanarak ürettiği birbirinden güzel ürünlerle yarattığı ‘Chitra’ markasıyla dikkat çekiyor. İlk ve tek mağazalarını Alaçatı’da açan Chitra’yı birçok kişi, İstanbullu bir markanın şubesi sanıyor. Oysa İzmir’deki atölyede üretilen birbirinden özel ve el emeği kreasyonlarıyla yoğun ilgi gören marka, bu konudaki İstanbul hükümranlığını yıkacak gibi görünüyor.

Geleneksel sanatla gelen modern marka

- Chitra ne demek?
- Sanskritçe aydınlık, parlak demek. Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar mezunuyum. Geleneksel sanatlara hep ilgim vardı, araştırmalar yapıyordum. Ağaç kalıp baskı tekniğiyle böyle tanıştım, bu aslında geleneksel sanatlarımızdan biri. Yazmacılık denen bir sanat.
- Geleneksel bir el sanatı mı yani?
- Bizim yaptığımız aslında çok önemli geleneksel bir el sanatımızı günümüze uygulayarak yeniden yorumlamak. Çok uygulanmayan bir tekniğimiz olduğu için özgün ürünler çıkıyor. Aslında sanayi devrimi öncesi kumaş desenlendirme tekniğinde bir batik yöntemi, bir de ağaç baskı tekniği varmış. Fabrikasyon yöntemine geçilince bu yöntem ölüyor. 2005 yılında araştırmalara başladığımda bu tekniği bilen 3 usta olduğunu öğrendim.

Haberin Devamı

İRAN, SRİ LANKA, HİNDİSTAN’DA ATÖLYELERİ GEZDİM
- Siz de ustalardan mı eğitim aldınız?

- Yazmacılığın merkezlerinden biri Tokat’mış. Ben de Tokat’ta bulunan bir ustanın yanına giderek eğitim aldım. Tekniği öğrendim. Sonrasında bu tekniğin bizim ülkemizin yanı sıra İran, Sri Lanka, Hindistan’da da uygulandığını öğrendim ve oralardaki atölyeleri de dolaştım. En sonunda kendi atölyemi kurmaya karar verdim.
- Nerede kurdunuz atölyenizi?
- İzmir’de. Çünkü ben İzmirliyim. İlk mağazamızı da Alaçatı’da açtık. 2 yıldır ağaç kalıp baskı tekniği ile yaptığımız kıyafet, şal, yastık ve ev tekstili ürünlerimizi satıyoruz.

Geleneksel sanatla gelen modern marka

Haberin Devamı

TEK YANLIŞ DAMLA, ÜRÜNÜ YOK EDER
- Ürünleriniz gerçek anlamda ‘el emeği göz nuru’. Biraz üretim yönteminizi anlatır mısınız?

- Bir kere özel kumaşlar kullanıyoruz. Yüzde 100 pamuklu ya da keten kumaşlara elde yapılmış ağaç kalıplarımızı kullanarak tek tek elle basıyoruz. Birlikte çalıştığımız kadın arkadaşlarımız var. Zahmetli olduğu kadar zor da bir teknik, firesi çok. Çünkü baskıyı yaparken tek bir damla bile ürünü boşa çıkarabilir. Az ya da çok tutarsanız farklı renkler olabilir. Yani herşey el mahareti. O nedenle de çok zahmetli. Bir de organik tişört serimiz var. Onlar da el baskısı.
- Kalıplarınız da özel üretiliyor değil mi?
- Desen tasarımlarımızı tamamladıktan sonra ustamızla beraber ıhlamur ağacından kalıplarımızı hazırlıyoruz. Boyaları ve karışımları ben yapıyorum. Sertifikalı organik boya kullanıyoruz. Renklerin ve desenlerin parlak görünümüne çok önem veriyoruz. Bu nedenle üzerlerinde yazan yıkama talimatına uyulması önemli.

Haberin Devamı

ALAÇATI’DA OLMAKTAN MEMNUNUZ
- Mağazanızı gördüğümde İstanbullu bir markanın şubesi sanmıştım. Oysa ilk ve tek mağazanızmış. Başka açmayı düşünüyor musunuz?

- Şimdilik Alaçatı’da olmaktan memnunuz. Tasarımlarımız büyük ilgi görüyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. Yabancılar da ürünlerimize çok ilgi gösteriyor. Üretimimizi artırmayı planlıyoruz. Fakat bunu yaparken kalitemizin aynı kalması çok önemli.
- İleride Chitra markası için neler yapmayı planlıyorsunuz?
- Bir sonraki hedefimiz Chitra markasının bilinirliğini artırmak ve yurt içi ile dışında yeni satış noktaları oluşturmak. En büyük destekçilerimizden biri Ege Giyim Sanayicileri Derneği başkanı Mukadder Hanım. Kendisi bizi birçok konuda çok motive etti.

Yazarın Tüm Yazıları