'Burun estetiğinde fonksiyon unutulmamalı'

Güncelleme Tarihi:

Burun estetiğinde fonksiyon unutulmamalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2014 12:10

İnsanoğlunun güzellik arayışında estetik kuşkusuz önemli bir yer tutuyor. Vücudundaki herhangi bir noktadan memnuniyetsizlik hisseden kişilerin ilk tercihi estetik operasyonlar oluyor.

Haberin Devamı

İstatistiklere göre, estetik tercihi yapan kişilerin önemli bir bölümünün burnundan şikayet ettiğini ve bu noktada değişim istediğini gösteriyor. Ancak estetik burun ameliyatlarında görsel değişimin ve güzellikten de önce gelen bir başlık var; burun fonksiyonlarının kaybolmaması.

ESTETİK OPERASYONLARDA BURUN FONKSİYONLARI KAYBOLMAMALI VE OPERASYON ANLAŞILMAMALI

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Süreyya Şeneldir, estetik burun ameliyatı denildiğinde burnun küçültülmesi algısının ön plana çıktığını vurguluyor:

“Son yirmi yıla kadar burun estetiği kıkırdak ve kemiklerden parça çıkarılarak yapılırdı. Ve estetik burun ameliyatı denildiği zaman burnun küçültülmesi anlaşılırdı. Burnun fonksiyonları ihmal edilirdi. Herkesin burnu tek tip olurdu ve estetik müdahale yapıldığı hissedilirdi. Daha da önemlisi fonksiyonları kaybolmuş bir burun kaçınılmaz sondu. Küçük bir burna sahip olmak güzellik kabul edilirdi ve burun fonksiyonlarını feda etmek bu güzelliğin bedeliydi.”

Haberin Devamı

Ancak yeni nesil estetik burun ameliyatları burun fonsiyonlarına adeta sahip çıkıyor.
Op. Dr. Süreyya Şeneldir, estetik cerrahide gelinen noktada hedefin, burun fonksiyonlarını feda etmeden anlaşılmayan estetik müdahaleler olduğunu belirtiyor:

“Artık günümüzde estetik müdahale yapıldığı belli olmayan çekici burunları hedefliyoruz. Burnun fonksiyonları kaybetmeye ise hiç tahammülümüz yok. Dahası estetik ameliyatla fonksiyonları daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz.Burun hem estetik hem de sağlık açısından insan vücudunun dış dünyaya açılan kapılarından biridir.Estetik açıdan dış dünyaya açılan bir kapıdır çünkü yüzümüzün en dikkat çeken kısmında, merkezindedir.Sağlık açısından dış dünyaya açılan kapıdır çünkü sağlıklı ve kaliteli yaşam için soluduğumuz havanın burundan geçmesi esastır.”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, sadece estetik kaygıyla yapılan ameliyatlarda burnun temel işlevlerinin gözardı edilmesinin yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Peki kimi zaman güzellik uğruna vazgeçilen burun fonksiyonları insan vücudunda ne işe yarar?
• Burun solunumu sayesinde hava burunda ısıtılır, nemlendirilir ve de temizlenip akciğere sunulur.
• Koku alma işlevi de üzerinde önemle durulması gereken bir burun fonksiyonudur.İnsanoğlu ortalama 2000 farklı kokuyu alabilir.Bu farklı kokular insan hayatında yemekten cinselliğe kadar geniş bir yelpazeyi etkiler.

Haberin Devamı

FONKSİYON ESTETİK DENGESİ ÖNEMLİ

Op. Dr. Süreyya Şeneldir, ideal bir burun ameliyatında fonksiyon estetik dengesinin gözetilmesi gerektiğini vurguluyor:

Rinoplasti ameliyatının amacı itici ve fonksiyonları yetersiz bir burnu çekici ve sağlıklı bir burna dönüştürmektir. Burnun şekli ve fonksiyonları iç içe geçmiştir. Estetik kaygı ile yapılan bir ameliyat burun sağlığını olumlu veya olumsuz değiştirebilir. Fonksiyonlara yönelik bir ameliyat da burun şeklinde olumlu veya olumsuz değişikliğe yol açabilir. Başarılı bir cerrahi sonuç için burun ameliyatını yapan hekim bu ilişki ve etkileşimi hiç akıldan çıkarmamalıdır. Cerrahi operasyon esnasında yapacağı her işlemin hem estetik hem de fonksiyonel etkilerini hesap etmelidir. Bu bağlamda burun ameliyatını hekimin hastanın burnu ile oynadığı satranç oyununa benzetebiliriz.

Haberin Devamı

dr@sureyyaseneldir.com



BAKMADAN GEÇME!