İtfaiyeciye tehlike uyarısı veren ceket

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyeciye tehlike uyarısı veren ceket
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2014 11:07

İzmirli akademisyenler görevleri sırasında hayatlarını tehlikeye atan itfaiyeciler için vücut, çevre ve alev ısısını ölçerek acil durumda uyarı veren, sıcaklık artınca üzerindeki şeritleri renk değiştiren ceket yaptı.

Haberin Devamı

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden (İEÜ) yapılan açıklamaya göre, itfaiyecilerin çalışmalarını daha güvenli yapabilmeleri için yaşam tehdidi yaratan durumlarda uyarı veren özel bir itfaiyeci ceketi tasarlandı. İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Bulgun ve akademisyenlerin yaptığı özel ceket vücut, çevre ve alev ısısını ölçerek acil durumda uyarı veriyor, sıcaklık artınca üzerindeki şeritlerin rengi değişyor.

Dekan Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, itfaiyecileri, yangın sırasında ölümden kurtaracak özel donanımlı giysinin ilk prototipini ürettiklerini belirterek, itfaiyecilerin yanmayan kumaşlar, nem, sıcaklık ölçebilen sensörler ve uyarı sistemlerinin buluştuğu tasarım sayesinde daha güvenli çalışabileceklerini söyledi.

Merkez araca sinyal gidiyor

Ceketi önce danışmanı olduğu öğrencisi Müge Yılmaz ile birlikte yüksek lisans tezi olarak çalıştıklarını, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği akademisyenlerinden oluşan ekibiyle birlikte son noktaya geldiklerini kaydeden Prof. Dr. Bulgun, şunları ifade etti:

"İtfaiyeciler, yüksek dereceli ortamlara giriyor, yoğun olarak terliyorlar. Alevler, yükseldikçe nem vücutlarında daha şiddetli yanıklara yol açıyor. Bu sebeple sensörlerin ısının yanı sıra nem ölçmesi ve bilgi vermesi önemliydi. Vücudunun ısısı hayatını tehdit edecek boyuta ulaşmaktaysa, ortamdan çıkılması için giysi uyarı veriyor. Aynı durum, ortam sıcaklığı için de geçerli. Ya da karşısındaki alev, girmemesi gereken bir sıcaklıktaysa aynı şekilde uyarı geliyor. Bazen de itfaiyeci yangında düşebiliyor. Yaptığımız tasarım sayesinde bu durum da ana araca bildiriliyor. Hedef, hayat kurtarırken itfaiyeciyi de koruyabilmek, hayatına sağlıklı devam etmesini sağlamak."

Prof. Dr. Bulgun, giysinin 3 katmandan oluştuğunu, nem ve ısı ile suya dayanaklı bariyerlerin bulunduğunu ifade etti. Giysinin hiçbir şekilde yırtılmadığını, yanmadığını belirten Prof. Dr. Bulgun, ceketin 300-350 avroya mal olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!